Religion

Lærte bort trosforsvar med trekkspill

FESTIVAL: Da Per Sigve Særheim fikk spørsmål om han kunne holde trekkspillkurs på Skjærgårds, var det ingenting han heller ville.

– Jeg holder på med trosforsvar og trekkspill. Det har jo ingenting med hverandre å gjøre, men det passer jo litt inn her, da.

Det sier Per Sigve Særheim, som til vanlig underviser bibelskoleelever i kristent trosforsvar, også kalt apologetikk. Han står i Bedehuset, teltet som Acta, Normisjons barne- og ungdomsorganisasjon, har ansvar for på Skjærgårds Music & Mission Festival. Festivalen fant sted 7. - 10. juli på Risøya i Tvedestrand.

Særheim jobber som linjeleder på Veritas-linja på Bibelskolen i Grimstad (BiG). På bibelskolen kan det godt hende at han i blant drar opp trekkspillet.

– Da var det noen av elevene som spurte om jeg ikke kunne komme og holde trekkspillkurs? Da svarte jeg at hvis dere finner trekkspill, kommer jeg gjerne og har kurs, sier Særheim og legger til:

– Det er ingenting jeg heller vil enn å holde trekkspillkurs for ungdommene på Skjærgårds.

Marie Norbakken har nettopp fullført et år på BiG og er denne sommeren leder for det nevnte festivalteltet Bedehuset på Skjærgårds. Hun forteller at de kom på den gode idéen om trekkspillkurs på et komitémøte.

08.07.22 Skjærgårdsfestivalen, trekkspill

– Så kom vi på at Per Sigve skulle holde seminar om trosforsvar samme dag, og han spiller trekkspill. Hvis vi kunne få han til å holde et trekkspillkurs også, så er jo det «veldig bedehus», forklarer Norbakken.

Ønsket seg trøorgel

Bedehuset er forsøkt utsmykket i samme stil som de klassiske bedehusene. Her står det trefargede pinnestoler og bord, og på veggene henger bilder av Jesus og innrammede broderier.

– Hva er det som skal til for å virkelig fange essensen av bedehus?

– Basar er obligatorisk, svarer Norbakken kontant.

Basarene i bedehuset gjennomføres sent på kveld, etter at konsertene er over. Da loddes det ut premier, deltakerne synger salmer mellom utlodningene og pengene som samles inn går til Actas innsamlingsprosjekter.

08.07.22 Skjærgårdsfestivalen, trekkspill

– Egentlig må vi ha dårlig kaffe, men i år har vi faktisk satsa på en egen kaffebar, så kaffen er jo prima. Så det er kanskje ikke helt bedehus, sier Marie Norbakken.

Hun forteller også at de egentlig kunne tenke seg et trøorgel i tillegg, men at de ikke fikk tak i en bil som var stor nok til å frakte det til Risøya.

– Men kanskje det blir utvidelse til trøorgel neste år? Det hadde vært veldig gøy, sier Norbakken.

Stor pågang

På scenen står de syv trekkspillene som arrangørene fikk tak i på rekke og rad.

– Jeg har med to av mine, så har jeg fått ett av en kompis, forklarer Per Sigve Særheim. Han fortetter:

– Med en gang jeg hadde sagt ja til dette, så jeg Marie Norbakken la ut et innlegg på Facebook: «Er det noen som har noen trekkspill?» Så nå har det kommet inn litt.

---

Skjærgårds Music & Mission Festival

  • Arrangeres 7.–10. juli på Risøya.
  • Festivalen har vært ­arrangert siden 1981 og het tidligere Skjærgårds­gospel.
  • Gabrielle, Lecrae, Switchfoot, Jesus Loves Electro, LZ7 og Mugisho er blant artistene som opptrer på årets festival.
  • Stiftelsen Skjærgårds er arrangør, med Skjærgårds Live, Acta og Fribu som medarrangører.

---

Men syv trekkspill var langt fra nok for å fylle etterspørselen under trekkspillkurset fredag. De måtte gjennomføre flere runder så alle som hadde lyst skulle få prøve seg. Det hele kuliminerte i ei framføring av «Navnet Jesus», som var salmen de hadde øvd inn, på basaren samme kveld.

08.07.22 Skjærgårdsfestivalen, trekkspill

– Frister det til gjentakelse?

– Ja, veldig, for det ble en skikkelig suksess. Det gikk over all forventning, så jeg håper virkelig vi kan få det til neste år også, sier Marie Norbakken.

Et etablert konsept

Det er første gang Marie Norbakken har hatt ansvar for Bedehuset. Det er en oppgave som ikke har kommer helt uten utfordringer, spesielt siden det er tre år siden Skjærgårds sist ble gjennomført på vanlig måte.

– Teltet ligger på et nytt sted på øya, kaffebaren er helt ny og veldig mange av medarbeiderne har aldri vært på Skjærgårds før, utdyper hun.

Hun forklarer at det både kan være vanskelig å få de som aldri har vært på Skjærgårds til å henge med på bedehuskonseptet, samtidig det er store forventninger å innfri for de som har vært der i mange år.

– Det er veldig skummelt, men utrolig lærerikt og veldig gøy, konkluderer hun.

Les mer om mer disse temaene:

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion