Religion

Gabrielle på Skjærgårds: – Digg å følge i familiens fotspor

FESTIVAL: Gabrielle spilte på hovedscenen på Skjærgårds fredag kveld. – Det er kult å være her for første gang, sa hun fra scenen.

Innimellom strandmusikken og festlåtene som spilles på sandvolleyballbanen, spilles også de rolige og myke sangene fra popstjerna Gabrielles siste album. Og fra høyttalere over hele festivalområdet ljomer alt fra Bjørn Eidsvåg-coveren «Kyrie», til megahiten «Fem fine frøkener».

Det er noe stort i vente på Skjærgårds Music & Mission Festival.

Men først: bading.

Mye variert program

Skjærgårds, som festivalen heter på folkemunne, arrangeres hvert år på Risøya i Tvedestrand kommune. For å komme seg til øya må man krysse ei karakteristisk blå bru fra fastlandet.

Ei rekke 16- og 17-åringer tar sats fra brua og lander med store og små plask i sjøen.

– Det er skikkelig god stemning her, sier Kristian Skaret og får støtte fra kompisen Oscar Riwen.

Ingen av dem har vært på Skjærgårds før. Opplevelsen på Skjærgårds overgår allerede det de hadde sett for seg på forhånd. Også Eiri Hoholm og Sara Linnea Hyttedalen stemmer i og trekker fram alle aktivitetene i programmet de kan være med på.

– Hva vil dere si skiller Skjærgårds fra andre festivaler og leirer?

– Det er sykt mye mennesker her, da, sier Kristian Skaret, mens Sara Eline Hyttedalen legger til at nok er enda mer program på Skjærgårds enn de andre stedene.

SJØBAD: Eiri Hoholm på vei ned fra brua.

Når badinga er vel gjennomført, forteller gjengen fra Drammen at også de skal på Gabrielle-konserten.

– Det blir bra, sier Oscar Riwen.

Kontrastfylt festivalstemning

Da det ble kjent at Gabrielle Leithaug, som hun heter med fullt navn, skulle spille på Skjærgårds denne sommeren, uttalte festivalsjef Roar Eikli at han var svært begeistret.

– For oss er det en kjempestor booking. Hun er dronningen av norsk popmusikk, sa Eikli til Vårt Land.

Vårt Land har både denne gang og tidligere forsøkt å få et intervju med Gabrielle i anledning Skjærgårds-opptredenen, uten å lykkes med det. Så når Vårt Lands utsendte ser henne stå på scenen under en lydsjekk tidlig fredag ettermiddag, trekker begge et lettelsens sukk. Hun er her helt på ordentlig, og hun skal faktisk spille.

---

Skjærgårds Music & Mission Festival

  • Arrangeres 7.–10. juli på Risøya.
  • Festivalen har vært ­arrangert siden 1981 og het tidligere Skjærgårds­gospel.
  • Gabrielle, Lecrae, Jesus Loves Electro, LZ7 og Mugisho er blant artistene som opptrer på årets festival.
  • Stiftelsen Skjærgårds er arrangør, med Skjærgårds Live, Acta og Fribu som medarrangører.

---

Tidebønn

Like bortenfor hovedscenen er det mulig å gå opp en sti til scenen som kalles Fjellkirka. Her er det en helt annen stemning enn nede på sandvolleyballbanen. Når Vårt Lands utsendte er innom, skal dagens tidebønn settes i gang, hvor to liturger leder resten av forsamlinga i en bønn fra Salmenes bok. Både her og i Nikodemus-teltet, et telt hvor festivaldeltakerne kan tenne et lys, snakke med noen eller bli bedt for, er stemninga betydelig roligere enn på andre områder av festivalen.

LAGSPILL: Ørjan Sæther setter pris på det gode været på Sørlandet når han spiller spikeball.

For eksempel på det åpne området ved matteltet hvor Ørjan Sæter er midt i en spikeball-kamp. Spikeball er et lagspill som minner om tennis, hvor en ball slås over til motstanderlaget ved hjelp av et rundt nett som står på bakken.

– Jeg kommer fra Trondheim, så det er ganske mye finere vær her på Risøya enn der, sier Sæter.

Han forteller også at han «digger at så mange kristne ungdommer møtes» og at Skjærgårds har aktiviteter som passer for alle. Selv skal han både delta i spikeball- og volleyballturneringene og få med seg de store konsertene.

FESTIVAL: Stiftelsen Skjærgårds er arrangør, med Skjærgårds Live, Acta og Fribu som medarrangører.

Følger i familiens fotspor

Når klokka slår 22:30 fredag kveld er spenninga på Risøya til å ta og føle på. Lyskasterne har begynt å bevege seg og musikerne er i gang med å spille. Da kommer Gabrielle ut på scenen. Hun spiller sanger både fra gamle og nyere utgivelser, og innimellom prater hun litt med publikum.

– Så kjekt å se dere. Det er kult å være her for første gang. Jeg har jo familie som har spilt her flere ganger, så det føles litt digg å endelig kunne gå litt i samme fotspor.

Gabrelle Leithaug er nemlig niese til Solveig og Bjarte Leithaug, to kjente kristne artister. Det tyder på at Gabrielle har et tradisjonsrikt forhold til festivalen når hun på et tidspunkt kaller den «Skjærgårdsgospel», som den het tidligere.

MUSIKK: Gabrielle Leithaug har siden 2012 gitt ut fire album.

Når konserten er over og folk stimler ut fra sceneområdet kan det høres samtaler fra folkemassen.

– Det var rått! sier en forbipasserende.

Nå har «Fem fine frøkner» vært på Skjærgårds. Det har også «Ring meg». Men fremdeles ikke «Kyrie», coverversjonen av låta til Bjørn Eidsvåg.

I alle fall ikke i 2022.

Les mer om mer disse temaene:

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion