Religion

Trosset risiko – besøkte ukrainske trosfeller

SOLIDARITET MED UKRAINA: Bygninger i ruiner, rørende menneskemøter og et «umettelig» behov for bibler er blant inntrykkene Erhard Hermansen i Norges Kristne Råd og resten av delegasjonen sitter igjen med etter dager i det krigsherjede landet.

– Vi reiste over fordi det var et sterkt ønske fra kirkene at vi kom. Selv om kirkene vet at vi ber for dem og støtter dem på ulike vis, er nærværet vårt viktig, forteller Erhard Hermansen, generalsekretær i Norges Kristne Råd.

Sammen med bibelmisjonsleder Bernt Greger Olsen i Det Norske Bibelselskap har han nettopp opplevd seks intense dager på solidaritetsbesøk i Ukraina. Reisen har etterlatt sterke inntrykk.

Flere ukrainske kirkeledere skal ha satt særlig pris på at besøket var fysisk, til forskjell fra å motta støtteerklæringer på avstand.

– Vi vet det er risikabelt å komme nå, men det gir en følelse av trygghet og håp. For meg personlig var det nesten uvirkelig. Det er som en drøm at de var på besøk, sier assisterende generalsekretær i det ukrainske bibelselskapet, Anatoliy Raychynets.

– Besøket beviser at vi står sammen, og at det finnes solidaritet. Det gir signal fra utlandet om at det er håp, sier han.

?

Meningsløs krig

Inntrykkene fra besøket har enda ikke landet for Erhard Hermansen.

– Vi visste at i flere av byene var ødeleggelsene totale. Nå fikk vi se hvordan, forteller han.

– De vi møtte, ville gjerne vise oss de forferdelige ødeleggelsene som har skjedd under krigen. Det var sivile hus i flenger, bomber som har trengt gjennom taket og bolighus hvor alt har blitt revet bort på sekunder. Det viser hvor vanvittig meningsløs og grusom denne krigen er.

Selv om Hermansen ser en gudskraft som gir de troende ro, gjør krigens herjinger vondt å vitne.

– I det dypeste mørket er det noen små ting hvor de kan se et glimt av håp – men det er vanskelig, forteller han.

?

– Mer enn mat og støtte, trenger vi Guds ord

En av dem som skal ha blitt rørt av, og vært takknemlig for, besøket midt i en smertefull situasjon, er storerkebiskop Svjatoslav Sjevtsjuk i den ukrainsk-katolske kirke.

– Det er nesten så jeg begynner å grine, forteller Hermansen.

– Han oppfordret oss til å fortsette og be, og da jeg spurte hva mer vi kunne gjøre, sa han: «Søk Den Hellige Ånd, så vil han vise dere hva mer dere skal gjøre», sier NKR-lederen.

Sammen med storerkebiskopen møtte den norske delegasjonen ordfører Vitalij Klitsjko i Kiyv. Biskop Sjevtsjuk skal ha tilbudt: «Hva trenger dere fra oss?»

Da skal ordfører Klitsjko ha svart: «Mer enn mat og økonomisk støtte, trenger vi Guds ord».

– Det åndelige livet står sterkt, og går inn i alle sfærer i livet. Mange ga uttrykk for at Guds ord gir håp. Derfor er det nettopp en enorm etterspørsel etter Bibelen, sier Hermansen.

?

Enormt behov for bibler

Til Hermansen er det flere soldater som har fortalt hvordan Bibelen fysisk har beskyttet dem, i tillegg til å gi dem ekstra styrke.

– Noen viste et bilde hvor Bibelen hadde beskyttet dem fra en kule, forteller han.

Men lagerrommene for bibler står tomme. Allerede i februar var etterspørselen og behovet for bibler enormt, skrev Vårt Land.

Bernt Greger Olsen er bibelmisjonsleder i Bibelselskapet, og står som den nærmeste kontakten og rådgiveren mellom bibelselskapene i Ukraina og Norge. Han sitter også i hovedkomiteen som deler ut bibler både i og utenfor Ukraina.

Det er vanskelig å tallfeste mangelen på bibler. Bildet er komplekst, men det er ingen tvil om at behovet er enormt, sier han, og kaller behovet «umettelig».

Det er verdt å merke seg at ikke alle biblene går til Ukraina, men at de også går til nabolandene som Moldova, Estland, Tsjekkia og Polen.

?

Alle ber om bibler

De siste fire månedene har Anatoliy Raychynets, assisterende generalsekretær i Det ukrainske bibelselskapet, opplevd en unormal etterspørsel etter bibler.

– Alle kirkene ber om bibler til deres virksomhet, og forteller om nye mennesker som kommer til, sier han til Vårt Land.

De nye kirkegjengerne kommer ikke nødvendigvis med spørsmål om humanitær hjelp, men med spørsmål om evigheten, forteller han.

Tett innpå

Erhard Hermansen merker at tilstedeværelsen har stor betydning.

– Det har vært samtaler som har blitt viktige og gode. De har tatt lenger tid enn beregnet, sier han, og legger til:

– At vi hører dem og ser dem, og at vi tar med oss inntrykkene med hjem, er kjempeviktig for dem. Helt fysisk og konkret at vi kommer tett innpå dem, at vi kan be og dele noen ord sammen, gir ekstra styrke i en krevende situasjon, sier han.

– Vi fikk se den enorme takknemligheten ved å få en Bibel.

?

Les mer om mer disse temaene:

Cathrine Northug

Cathrine Northug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion