Religion

Ber regjeringen ta initiativ til støtteerklæring fra religiøse miljøer

LHBT-UTTALELSE: Skeiv Verden ber regjeringen ta initiativ til en felles uttalelse til støtte for skeive. – Vi vil legge til rette for dialog, sier Ingrid Rosendorf Joys i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) etter møte med regjeringen.

– Vi skulle gjerne sett at det var et samarbeid mellom regjeringen og en bredde av religiøse miljøer om en felles uttalelse til støtte for skeive. En slags støtteerklæring, sier Bassel Anis Hatoum i Politisk kvarter på NRK mandag.

Hatoum er styreleder for organisasjonen Skeiv Verden, som jobber for LHBTIQ+ personer med minoritetsbakgrunn.

– En støtteerklæring vil være symboltung og kunne gi en trøst til de av oss som er både skeive og religiøse, utdyper Hatoum til Vårt Land.

– Det vil være med på å bygge tillit til de religiøse miljøene og dessuten sende et signal om at man tar avstand fra hat mot skeive.

Representanter fra tros og livssynssamfunn la ned blomster i Oslo sentrum søndag. Flagg og blomster utenfor London pub dagen etter terrorangrepet mot utestedet. Pride 2022. STL

Trenger en dytt

Mange representanter fra religiøse miljøer, som Den norske kirke og Muslimsk Dialognettverk har alt gått ut og tatt avstand fra masseskytinga i Oslo i helga. Men styrelederen mener det er et poeng å få til en samlet uttalelse.

– Det vil kunne bli starten på en samtale på tvers av trossamfunn, tror Hatoum.

– Men er det regjeringens oppgave å ta et slikt initiativ? Bør det ikke heller komme fra trossamfunnene selv?

– Uten å rekke en pekefinger mener jeg at en del religiøse miljøer trenger å bli «pushet» litt til å ta et standpunkt, både av oss og av regjeringen. Dessuten må et slikt initiativ bli koordinert av noen, og da tenker jeg det er naturlig at det skjer fra øverste hold i samfunnet.

Kalte inn til møte

«Dette høres ut som en fin idé», svarte kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) i Politisk kvarter, og tok kontakt med statsrådkollega Kjersti Toppe.

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) har invitert ukrainske skeive på besøk før lørdagens Pride-parade, hvor hun selv skal delta. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Torsdag inviterte derfor barne- og familieminsteren Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) til et møte om temaet.

– Alle våre tros- og livssynssamfunn tar avstand fra vold, hat og trakassering av skeive. Det er et generelt standpunkt, som gjelder for alle mennesker, sier STL-leder Ingrid Rosendorf Joys, og refererer til helgens uttalelser fra organisasjonen.

– Så har vi nå, sammen med departementet, snakket om hvordan vi kan få til en samtale i tiden som kommer, hvor disse miljøene snakker med hverandre i stedet for om hverandre, sier Joys etter møtet torsdag.

Forbrukerminister Kjersti Toppe (Sp) sender et forslag til forskriftsendringer på høring. Målet er å gjøre livet enklere for strømkunder. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Hvordan da?

– Flere har pekt på at retorikken har hardnet. Nå må vi sette oss ned på tvers – skeive i tros- og livssynssamfunn, skeive generelt og trossamfunn generelt, og finne ut hvordan vi kan legge til rette for en god dialog, sier hun.

– Ikke mål om å endre teologi

STL-leder Joys registrerer etterlysningen fra Skeiv Verden om en sterkere stemme fra tros- og livssyns-Norge etter helgens hendelser. Hun mener torsdagens møte med departementet er et skritt på veien.

– Jeg vil ikke forskuttere hva disse samtalene skal innebære, men jeg er sikker på det finnes en god del ting disse miljøene kan enes om. Vi håper å kunne legge til rette for en dialog som gir forståelse for andres liv, utgangspunkt og holdninger.

– Kanskje kan man også finne noen felles erfaringer på tvers, med tanke på det å være minoritet i en sammenheng og det å være minoritet i en annen.

De kommende samtalene har ikke som mål å endre trossamfunnenes teologi, sier Joys.

– Det er ikke vårt mandat, og må i så fall være noe de ulike trossamfunn og religiøse miljøer selv må stå for.

Dobbel diskriminering

Hatoum mener det i etterkant av masseskytingen i Oslo natt til lørdag må gjøres et større arbeid for å hanskes med hatefulle ytringer.

– Det må tas mer ansvar for de rasistiske og islamofobiske utspillene og holdningene som florerer. For de holdningene er i samfunnet vårt, og de kommer frem nå, sier styrelederen i NRK-programmet.

Han mener at man må ta rasisme og islamofobi like på alvor som homofobi og transfobi.

PARADE: Skeiv Verden organiserer skeive med minoritetsbakgrunn. Her fra Pride-paraden i 2012.

Også Trettebergstuen sier hun ser et ordskifte som er hardere enn før.

– Skeive, minoriteter og kvinners rettigheter blir angrepet verden over. Og vi ser at det også skjer her hjemme, i det offentlige ordskiftet.

Hun mener mange blir rammet av en dobbel diskriminering, blant annet i kommentarfelt. for eksempel om man er homofil og fra en etnisk minoritet og dermed opplever både rasisme og homofobi.

– Dette er veldig alvorlig og vi som regjering skal så klart stille opp med alt vi kan i den kampen, sier ministeren.

Skaper grobunn

Hatoum påpeker overfor Vårt Land at helgens skyteepisoden ikke nødvendigvis er knyttet til muslimske miljøer.

– Likevel er det relevant nå å snakke om hvordan religion har vært med på å skape grobunn for et samfunn som ikke inkluderer skeive.

Skeiv Verden har opplevd stor støtte etter helgen, og Hatoum vil anslå at de har fått mellom femti og hundre nye medlemmer.

---

Skeiv Verden

  • En nasjonal interesseorganisasjon for LHBTIQ+ personer med minoritetsbakgrunn.
  • En selvstendig, religiøst og partipolitisk uavhengig organisasjon.
  • Målgruppen er blant annet asylsøkere, arbeidsinnvandrere, studenter, norskfødte med minoritetsbakgrunn.

Kilde: skeivverden.no

---


Les mer om mer disse temaene:

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion