– Det ligger et veldig alvor over denne saken. Vi kan synes at det er i overkant krevende å fatte en beslutning nå. Vi er ikke sikre på alle konsekvenser av de vedtak vi fatter, men slik vil det være uansett, sa kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum da hun åpnet kirkerådsmøtet fredag.
– Jeg er opptatt at vi som kirkepolitikere fatter et vedtak i dag, sånn at det vil være mulig å komme videre, legger hun til.
På dagsorden sto nok en gang temaet som har skapt mye støy og uro i Den norske kirke (DNK): Hvordan skal DNK være organisert i fremtiden?
På kirkerådsmøtet fredag ble det flertall for en kompromissløsning. Kirkerådets anbefaling vil bli lagt fram for Kirkemøtet i høst, som skal fatte et «prinsippvedtak» om en ny organiseringsmodell for DNK.
Utsatte voteringen
Ett av de store spørsmålene ved nyorganiseringen av DNK, er hvem som skal ha arbeidsgiveransvaret for de kirkelig ansatte.
Det har lenge vært et mål at dagens to arbeidsgiverlinjer bør bli til én. Men forslaget om å legge ansvaret på et høyere nivå enn dagens sokn, det mye omtalte «prostifellesrådet», møtte motbør da folkevalgte, kommuner og ansatte fikk si sin mening i høringsrunden i fjor.
I mai ble det lansert en ny skisse til løsning. I denne modellen forankres arbeidsgiveransvaret i soknet.
Både den første og andre modellen skulle Kirkerådet ta stilling på sitt forrige møte 31. mai. Men heller ikke denne nye modellen har virket samlende.
Derfor valgte Kirkerådet å utsette voteringen og ba administrasjonen tegne ut en tredje modell, en slags hybridløsning som tar med seg det beste fra de to foreliggende modellene.
---
Dette er modellene:
- Modell 1 er soknet ved fellesrådet som arbeidsgiver for alle.
- Modell 2 er rettssubjektet Den norske kirke som arbeidsgiver for alle.
- Modell 3 er kompromisset.
- Modell 1 fikk 1 stemme i Kirkerådet, modell 2 fikk 7 stemmer og modell 3 fikk 9 stemmer.
---
Fikk flertall
Under kirkerådsmøtet fredag ble det derfor stemt over tre modeller, der nykommeren – modell tre – fikk flertall med ni stemmer. Modell to fikk syv stemmer, mens modell en fikk én stemme. Det var 17 stemmeberettigede til stede under møtet som foregikk digitalt.
– Mye av ordbruken i møtet signaliserte en manglende tro på soknets tillitsvalgte, og nedsnakking av soknets evne til å ta ansvar for egen virksomhet. Jeg må nesten spørre om det er presteskapet og sentralleddet i kirken som holder seg med menigheter, eller om det er menighetene som holder seg med ansatte.
Det sier mener i Nettverk for fellesrådsledere og leder i Sola kirkelige fellesråd, Svein Inge Thorstvedt, etter Kirkerådets møte fredag formiddag.
Den modellen er beskrevet slik i sakspapirene: «Kirkemøtet går inn for modell 3 med samlet og samordnet utøvelse av arbeidsgiverfunksjoner, men der rettssubjektet Den norske kirke fortsatt er arbeidsgiver for prestene».
Kritisk ungdomsleder
Nora Antonsen er leder for DNKs ungdomsutvalg. Hun er kritisk til at modell tre ble vedtatt – på vegne av det hun oppfatter er unge kirkelige ansatte og teologistudenters oppfatning.
– Det blir gjentatt gang på gang at vi ønsker en felles arbeidsgiverlinje. Da stiller jeg meg kritisk til modell tre.
– Hovedinnvendingen mot modell tre er at den er forvirrende, kompleks og vanskelig å forstå. Jeg kan ikke forstå hvorfor man vil gå inn for en mer kompleks modell enn den man har i dag, sier hun.
Antonsen ønsket seg en klar linje for konflikthåndtering, tydeligere rollefordeling og større nærhet til sin nærmeste leder.
Preses fornøyd
DNKs fremste biskop, preses Olav Fykse Tveit, er fornøyd med valget av den tredje modellen.
– Biskopene i Den norske kirke har tidligere støttet at alle ansatte skal samles hos en nasjonal arbeidsgiver. På det tidspunktet stod valget mellom en nasjonal eller lokal arbeidsgiver for alle. Nå har vi fått en samlende kompromissmodell som bygger videre på at prestene fortsatt er ansatt nasjonalt, men med sterkere lokalt samordnet ledelse og en styrking av soknene. Dette balanserer mange hensyn, ivaretar biskopenes viktigste anliggender og er en fornuftig vei for det videre arbeidet, sier han om modellen.
Han forteller at han har drøftet dette med arbeidsutvalget i Bispemøtet siden det nye forslaget kom for kort tid siden, og sier at de støtter ham i dette.
[ Kirke-Norge gikk imot forslag om omorganisering. Kan en ny skisse sikre reformen? ]