Religion

– Tiltakende interesse for pastorutdanning

PASTORKOMPETANSE: Ansgar Høyskole i Kristiansand lar bacheloren i teologi gjennomgå «extreme makeover». Student Bendik Storøy Hermansen (22) tror utdanning er en stor fordel når han skal bli ungdomspastor.

Ikke alle frikirker har krav om at pastorer må ha utdannelse for å få jobb eller forkynne. Men studiesjef og førsteamanuensis på Ansgar Høyskole, Cato Gulaker, ser en utvikling:

– Det er tiltakende interesse for pastorutdanning. Også folk som har vært i tjeneste en stund, kommer tilbake til Ansgar for å få mer kompetanse, forteller han.

Gulaker peker på at det kan virke som om det er et større behov der ute for å regulere mer, og sile kandidater, i større grad enn før.

Nå er Ansgars populære bachelorprogram i teologi i forandring for å kunne imøtekomme nye behov. Blant de større endringene, legges det opp til praksis allerede fra andre semester. Det kommer egne fordypningsfag i praktisk teologi, i tillegg til fellesfag i «anvendt bibelvitenskap».

– Det blir en «extreme makeover» av bachelorprogrammet, sier studiesjef Gulaker.

Det er blant annet det nye faget «anvendt bibelvitenskap» som skal hjelpe studentene å knytte teoretisk kunnskap fra Bibelen til praktisk kunnskap i kirken.

– Studentene trenger mer bibelkunnskap, men ikke kun av den akademiske typen. Vi trenger mer teori inn i det praktiske landskapet, sier Gulaker engasjert.

– Du får vesentlig høyere kompetanse av å ta en teologisk utdanning. Du lærer om Bibelen og andre ting du snakker mye om som pastor

—  Bendik Storøy Hermansen, teologistudent ved Ansgar Høyskole

Pastorkallet

Bendik Storøy Hermansen (22) er snart ferdig med andre året på bachelor i teologi ved Ansgar Høyskole, og planlegger å bli ungdomspastor når han er ferdig.

– Jeg fikk et pastorkall da jeg var 16 år, da jeg opplevde at Gud kommuniserte med meg over tid. Gjennom kirken, bønn, samtaler og en del tenking fikk jeg bekreftelsen jeg trengte. Nå tenker jeg først å bli ungdomspastor, og kanskje pastor på lengre sikt, sier Hermansen.

22-åringen fra Fosnavåg på Sunnmøre vurderte ulike studiesteder da han var ferdig på videregående, men så fikk han plutselig en telefon fra Kristiansand.

Bendik Storøy Hermansen

– Jeg ble spurt om å bli ungdomsarbeider i Hånes frikirke og gå på Ansgar parallelt med det. Så da dro jeg til Kristiansand, sier Hermansen og smiler.

Mener kompetanse hjelper

Hermansen bestemte seg for å studere teologi for å kunne bli en bedre pastor, men understreker at det finnes eksempler på pastorer uten formell kompetanse som gjør en strålende jobb.

– Jeg har møtt pastorer uten utdanning som er veldig flinke, og folk med utdanning som ikke er så flinke, så det er ikke noen fasit her.

Likevel legger han vekt på viktigheten av kompetanse innen det man skal formidle som pastor.

– Du får jo vesentlig høyere kompetanse av å ta en teologisk utdanning. Du lærer om Bibelen og andre ting du snakker mye om som pastor, så jeg tror det er en stor fordel, sier sunnmøringen.

Kirka og kristne blir satt på prøve, da er det viktig å ha kunnskap om det vi tror på

—  Bendik Storøy Hermansen

Trosforsvar på timeplanen

På Ansgar har de merket en stadig større interesse for apologetikk blant studentene, noe høyskolen har tatt konsekvensene av ved å innføre fag der studentene blir utfordret på trosforsvar.

– Apologetikk er i vinden, og det merker vi godt blant våre studenter. Det er fint å kunne tilby et slikt fag. Det blir en forlengelse av dogmatikken, sier Cato Gulaker.

Bendik Hermansen mener faget er viktig for tida vi lever i nå.

– Trosforsvar eller apologetikk er et kult fag, og er veldig relevant i dag. Kirka og kristne blir satt på prøve, da er det viktig å ha kunnskap om det vi tror på, istedenfor å komme med dårlige argumenter. Det tenker jeg har vært den store utfordringen for mange som jobber i kirken i dag. Det å faktisk ha kunnskap om og være ærlige på hva vi kan bevise og ikke bevise, sier 22-åringen.

Fordypning

På teologiutdanningene på Ansgar kan man velge mellom ulike fordypninger. Dersom man ser for seg en karriere som pastor, velger man gjerne praktisk teologi eller bibelvitenskap.

– Noen kommer til oss med en pastor magen, andre kjenner mer på pastorrollen i løpet av tida de er her. Andre igjen kommer for å få mer ballast generelt, til kirke og samfunnsliv, sier studiesjef Gulaker.

Studentene trenger mer bibelkunnskap, men ikke kun av den akademiske typen

—  Cato Gulaker, Ansgar Høyskole

Løsning på rekrutteringskrisen?

I likhet med Den norske kirke, sliter også mange frikirker med å rekruttere morgendagens ansatte. Cato Gulaker tror kvinner kan være en av løsningene på rekrutteringskrisen.

– Halve arbeidsstyrken er kvinnelig, så det er synd hvis kvinner spilles ut på sidelinja. Frikirkene bestemmer selv, men vi på Ansgar ønsker gjerne flere kvinner i tjeneste. Det er et stort, ubrukt potensial der.

Studiekoordinator på Ansgar, Gordon Valen, sier til Vårt Land at de siste søkertallene til høyskolen ser positive ut.

– Generelt er det en svak nedgang i søkertallene til høyskolesektoren, men på Ansgar ser vi et høyere søkertall enn tidligere år. Det er vi selvsagt veldig glade for, sier Valen.

Etterspør utdanning

Leder i Pinsebevegelsen, Øystein Gjerme, bekrefter trenden om at teologisk kompetanse er ønsket.

– Vi registrerer at stillingsutlysninger i økende grad etterspør relevant utdannelse. Det er naturlig at det etterspørres kompetanse i møte med de behovene menighetene opplever både internt og i samfunnet for øvrig.

Gjerme understreker viktigheten av å unngå for firkantede krav for nåværende og kommende pastorer.

– Vi har mange, og kommer til å få mange, forkynnere og ledere som har annen praktisk erfaring. Det skal vi alltid være åpne for, sier Gjerme.

---

Ansgar Høyskole

  • Kristen høyskole i Kristiansand.
  • Tilbyr studier innen teologi, musikk, psykologi og interkulturelle fag.
  • Høsten 2022 får bachelorprogrammet i teologi ny drakt, med mer fokus på praksis, anvendt bibelkunnskap og fordypning. Apologetikk og personlig tro står også på timeplanen.
  • I 2021 var det omkring 350 studenter ved høyskolen.

---

Les mer om mer disse temaene:

Ingvild Kessel

Ingvild Sandnes Kessel

Ingvild Sandnes Kessel er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion