Religion

Snart kan menigheter søke om pengestøtte til aktiviteter for ukrainske flyktninger

FLYKTNINGER: Den norske kirke har fått tildelt 2,5 millioner kroner fra regjeringen som skal komme flyktninger fra Ukraina til gode. Pengene skal inn i en pott som menigheter og fellesråd snart kan søke på.

– En viktig anerkjennelse av kirkens arbeid i lokalsamfunnet, sier kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum på nettsiden til Den norske kirke.

Kirker over hele landet har de siste månedene åpnet dørene sine for menneske på flukt fra krigen i Ukraina. Nå kan snart menigheter og fellesråd i Den norske kirke søke om pengestøtte for dette arbeidet.

Like før helgen tildelte regjeringen 2,5 millioner kroner til Den norske kirke. Pengene skal raskt fordeles til menigheter med særskilte tilbud til flyktningene fra Ukraina, ifølge Raaum.

– Skal stille opp for mennesker i krise

– Den norske kirke har et samfunnsansvar som landets folkekirke. Vi skal stille opp for mennesker i krise og ivareta de mest sårbare i samfunnet vårt. Jeg håper disse pengene vil bidra til å dekke behov som mennesker på flukt fra krig har, sier kirkerådslederen.

Det er Kultur- og likestillingsdepartementet som har tildelt Den norske kirke tilskuddet. Pengene kommer fra en ordning for tilskudd til frivillighetens innsats for inkludering av nyankomne fra Ukraina.

Gudstjenester og måltidsfellesskap

Menighetene i Den norske kirke organiserer arbeidet sitt ulikt, ut ifra lokale behov, ressurssituasjon og samarbeidsrelasjoner med kommunen og lokale mottak, skriver Den norske norske.

Aktivitetene består blant annet av:

  • Møteplasser med språktrening og andre integreringstiltak
  • Måltidsfellesskap
  • Turgrupper som bidrar til mental helse og fysisk aktivitet
  • Aktiviteter og fellesskap for familier, barn og unge
  • Åpne kirker for lystenning, bønn, sjelesorg og samtale
  • Gudstjenestefeiring
  • Tilby kirkerom til ortodokse gudstjenester og samlinger
  • Fristille ansatte som ønsker det, og som har relevant språkkompetanse til arbeid med flyktningene

Minstebeløp

Kirkerådet arbeider nå med å få på plass en søknadsbasert tilskuddsordning. Foreløpig er ikke vilkårene for ordningen klar, men både fellesråd og menigheter kan søke på et minstebeløp på 10.000 kroner.

Pengene fra departementet skal kun brukes til den frivillig- og ikke-fortjenestebaserte virksomheten til menighetene. Midlene kan heller ikke brukes til ordinære driftsoppgaver, investeringer, avskrivninger eller avdrag på lån, skriver Den norske kirke.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion