Religion

Da Human-Etisk Forbund kuttet medlemsavgiften, skjøt medlemstallet i været

MEDLEMSTALL: I november i fjor bestemte landsmøtet å kutte medlemsavgiften. Til tross for en stor økning i antall innmeldinger, vil forbundet tape penger på avgjørelsen.

– Jeg er overveldet, sier Trond Enger, generalsekretær i Human-Etisk Forbund.

Trond Enger er generalsekretær i Human-Etisk forbund

På landsmøtet til livssynsorganisasjonen i september i fjor ble det bestemt at medlemsavgiften, som tidligere var på 450 kroner, skulle fjernes. Så langt i år har nesten 12.000 meldt seg inn i organisasjonen. Det er dobbelt så mange sammenlignet med fjoråret.

– Bestemmelsen har hatt den effekten vi ønsket, og mer til. Human-Etisk Forbund har hatt en jevn vekstøkning, men det siste året har vi hatt en vekst vi aldri har opplevd maken til, sier Enger.

I tillegg til at det er flere som melder seg inn, er det også færre som melder seg ut, opplyser Enger.

Det er landsmøtet, som avholdes annethvert år, som bestemmer hva medlemskontingenten skal ligge på. Generalsekretæren tror at det vil være gratis å være medlem en stund fremover.

Økonomisk tap

Da det, etter en lang prosess, ble bestemt at medlemsavgiften skulle kuttes, forventet organisasjonen å miste en inntekt på 20 millioner kroner i medlemsavgift.

Enger forteller at organisasjonen har budsjettert for et underskudd i 2022, men tror at de til neste år kan budsjettere et overskudd.

– Vi taper økonomisk på å ikke ha medlemskontingent, men vi tjener på å kunne være et livssynssamfunn for mange flere, sier han.

På grunn av statsstøtteordningen, som de siste årene har økt, kan Human-Etisk Forbund likevel fungere uten medlemsavgiften. I år er støtten fra staten på 1.353 kroner per medlem.

For å bøte på tapet, er Human-Etisk Forbund avhengig av en økning på 15.000 nye medlemmer. Så langt i år har forbundet hatt en medlemsvekst på 11.225 medlemmer. 767 meldt seg ut. Til sammen har organisasjonen over 120.000 medlemmer.

Det er ifølge Enger langt flere enn forventet.

– Mange forteller meg at de setter pris på at det er gratis å melde seg inn. Det blir spennende å se hvor mange nye medlemmer vi har ved årsskiftet, sier han.

I tillegg til å fjerne medlemsavgiften har organisasjonen opprettet en frivillig givertjeneste.

Mindre interesse for livssynsspørsmål

– Det er ingen automatikk i at de som tror de er medlem av Human-Etisk Forbund eller føler en viss nærhet til det humanetiske livssyn, vil melde seg inn selv om det er gratis, sier professor i religionssosiologi ved Universitetet i Agder, Pål Ketil Botvar.

Han legger til at han ikke vet hvor mye medlemstallet har økt siden organisasjonen kuttet avgiften i fjor.

Vi taper økonomisk på å ikke ha medlemskontingent, men vi tjener på å kunne være et livssynssamfunn for mange flere.

—  Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Trond Enger

Botvar mener det er mindre interesse for livssynsspørsmål i dag.

– Den gruppen som øker mest i befolkningen, er de som ikke er medlem av noe tros- eller livssynssamfunn. Dette henger sammen med individualisering. Mange vegrer seg mot å bli plassert i en bås livssynsmessig, sier Botvar.

Professoren peker på at livssynsorganisasjonen i stor grad har tiltrukket seg nye medlemmer i forbindelse med kontroversielle utspill fra Den norske kirkes side.

Pål Ketil Botvar, religionsforsker UiA

– På 1970- og 1980-tallet gjaldt det abort og kvinneprest-motstand. På 1990-tallet handlet det om homofili og likekjønnet ekteskap. Mye av grunnlaget for denne protesten mot kirkelige vedtak er nå borte, sier han.

Det kan gjøre det vanskeligere for Human-Etisk Forbund å rekruttere nye medlemmer, mener Botvar.

Mer synlige

I tillegg til å ha kuttet medlemsavgiften har organisasjonen også iverksatt andre tiltak for å rekruttere nye medlemmer.

– Vi er blitt mer synlige på flere plattformer, og så spør vi enda flere enn før om de vil bli medlem, sier Enger.

Enger tror det er enklere å si ja når det ikke koster noe.

Når man gjennomfører en seremoni i regi av Human-Etisk Forbund, som navnefest, konfirmasjon eller ekteskapsinngåelse, blir man ikke automatisk meldt inn i livssynsorganisasjonen. En undersøkelse gjennomført av Kantar på vegne av Human-Etisk Forbund, viser at omtrent tre ganger så mange som er medlem av organisasjonen, tror de er meldt inn.

– Vi spør mange flere som gjennomfører våre seremonier om de også vil melde seg inn, og vi har opplevd en økning i unge folk mellom 20 og 30 år, nettopp fordi de er i den aldersgruppen som både gjennomfører navnefest og bryllup. I tillegg er det mange i denne aldersgruppen som melder seg inn gjennom kampanjer som fronter internasjonale saker om for eksempel menneskerettigheter, sier Enger.

---

Human-Etisk Forbund

  • Livssynsorganisasjon som jobber politisk for et livssynsåpent samfunn i en sekulær stat.
  • Human-Etisk Forbund ble stiftet i 1956.
  • Forbundet har over 120 000 medlemmer, og er den største livssynsorganisasjonen i Norge, utenom Den norske kirke.

Kilde: Human-Etisk Forbund


Les mer om mer disse temaene:

Julie Horpestad

Julie Horpestad

Julie Horpestad er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion