Religion

- Det er sunt å ha voksne til stede

THE SEND: Når katolske Sunniva Aadland Høen (17) skal på misjonsarrangementet The Send, drar hun med seg mamma Ragnhild Aadland Høen. – Det er en slags enhet i at generasjonene er sammen, sier 17-åringen.

– Jeg tror ikke jeg kommer til å holde henne i hånden hele tiden, sier en lattermild Sunniva Aadland Høen (17) om at mamma Ragnhild skal på samme konferanse som henne.

25. juni går konferansen The Send av stabelen på Telenor Arena. Ungdom i Oppdrag og 28 andre organisasjoner fra det kristne Norge står bak arrangementet som forventer å trekke rundt 6000 deltakere fra hele landet. Blant talerne er det navn fra både Norge, USA og flere europeiske land.

Ragnhild Aadland Høen, kommunikasjonsleder på Menighetsfakultetet (MF) og andaktsskriver i Vårt Land, ser frem til å se hva The Send kan bidra til for ungdom og unge voksne, men også for de godt voksne på konferansen.

– The Send handler jo om å være helhjerta kristen, og det er ikke bare noe som tenåringer trenger å høre om. Det tror jeg er bra for alle å være med på.

«All In»

«Sammen går vi All In» er slagordet arrangørene bruker om The Send på deres nettsider. En parole som har høstet både kritikk og ros fra ulike leirer i Kristen-Norge.

– «All In» har blitt tolket veldig vrangt av veldig mange. Jesus har jo gitt meg alt, hvorfor skal ikke jeg gi ham alt? Når jeg skriver andakter i Vårt Land kommer jeg stadig tilbake til dette med overgivelse, og det er jo dette The Send handler om, sier Ragnhild Aadland Høen.

Hun håper konferansen kan hjelpe unge til å finne ut av hva slags oppgave eller kall Gud har gitt dem.

Misjonsbrannen må tennes i stadig nye generasjoner

—  Ragnhild Aadland Høen

– Det handler om å koble seg på det eventyret kristenlivet er. Det er spennende å få være med i Guds rike, og The Send kan være en begynnelse på en slik oppdagelsesreise.

Datteren Sunniva nikker anerkjennende.

– Dette med «all in» har spesifikk betydning for hver enkelt person. Det handler om å ha et moralsk kompass, ha styrken til å gå etter det du føler på og tørre å gå for det som betyr noe. Det å fortsatt tørre å gjøre det du brenner for selv om det er skummelt, det er «all in».

Misjonskallet

Ragnhild Aadland Høen og mannen er foreldre til fem barn i alderen 8 og 17 år. Hun er opptatt av at nye generasjoner må få bli kjent med misjonsbefalingen, og er glad for at «folkeslagene» er et av seks fokusområder på The Send. Med dette vil The Send oppfordre til misjon i andre land.

– Misjonsbrannen må tennes i stadig nye generasjoner. Det er ikke noe som kommer av seg selv. Jeg tenker at det er noe som The Send kan være med på å sette i gang.

Sunniva tror det er viktig for hennes generasjon å få høre at de trenger å komme ut i verden, etter at store deler av ungdomstiden hennes har vært preget av strenge koronarestriksjoner.

– Vi har hatt en helt annen livsstil under korona. Fordi vi har sittet så mye på mobilen og iPaden de siste par åra, har vi begynt å ta en litt annen stilling til ting i livet. Vi har blitt så vant til å være inne, så budskapet om å komme seg ut i verden og møte andre blir ekstremt sterkt og viktig for oss som har følt at vi har blitt fratatt alt det.

Det er en slags enhet i at generasjonene er sammen

—  Sunniva Aadland Høen (17)

Katolikker

Familien Aadland Høen er katolikker og går til daglig i St. Olav domkirke, som har rykte på seg for å ha verdens beste kirkekaffe – med vietnamesiske vårruller. At NUK (Norges Unge Katolikker) har blitt en av samarbeidsorganisasjonene til The Send, ble en positiv overraskelse for mor og datter som uansett hadde tenkt seg på konferansen.

– Det er veldig viktig for kirka i Norge at vi har en felles møteplass for både katolikker, protestanter og andre kristne. Vi trenger mer kristen enhet, og det blir det jo i praksis på denne konferansen, sier moren.

Ragnhild og Sunniva Aadland Høen hjemme på Frogner

Flere generasjoner sammen

Sunniva synes det er bra at det skal være mange voksne til stede.

– Det er en slags enhet i at generasjonene er sammen. Det er overraskende viktig, egentlig, å føle at det er noe universelt og godt. Kanskje noen har samme konklusjoner som meg eller kanskje de har funnet ut av helt andre ting siden de har levd lenger enn meg, smiler 17-åringen.

Mor Ragnhild er enig:

– Det gir en annen sunnhet til arrangementet.

Det å fortsatt tørre å gjøre det du brenner for selvom det er skummelt, det er «all in»

—  Sunniva Aadland Høen

Kritiske røster må komme frem

Nylig ble den amerikanske forkynneren Todd White tatt av programmet etter en diskusjon internt mellom samarbeidspartnerne. Flere av organisasjonene som står bak The Send uttalte til Vårt Land at de ikke står inne for deler av teologien til Todd White.

Ragnhild forteller at hun hadde forberedt seg på å snakke med datteren om White.

– Så nå trenger jeg ikke gjøre det likevel, ler hun.

Både mor og datter synes det er viktig å ha et kritisk blikk på budskapet som skal presenteres på konferansen.

– Spesielt det at vi kommer fra en katolsk bakgrunn, gjør nok at vi går inn i konferansen og spør oss selv «er dette godt?» Eller «er dette sant?» Man lytter nøye og tar ikke alt for god fisk. Det er en nyttig erfaring å være på en arena der det er en miks av mye som er bra, også er det noe som du ikke ønsker å ta med deg videre. Og det er helt greit, sier moren.

Ragnhild og Sunniva Aadland Høen hjemme på Frogner

---

The Send:

  • Arrangeres på Telenor Arena 25. juni 2022.
  • Gjennom tolv timer med lovsang og taler vil The Send utfordre unge til misjon i Norge og i utlandet.
  • The Send ble arrangert for første gang i Florida i 2019, med 58.000 deltakere. De samlet 150.000 personer i Brasil i 2020.
  • I Norge er Ungdom i Oppdrag initiativtaker. De samarbeider med 28 andre organisasjoner.

---



Les mer om mer disse temaene:

Ingvild Kessel

Ingvild Sandnes Kessel

Ingvild Sandnes Kessel er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion