Religion

Kirill sparket sin utenriksminister: – Det strammes til enda mer

KRIGEN I UKRAINA: Hilarion Alfeyev gikk fra å ta tydelig avstand fra krigen i Ukraina, til å bli beskyldt for å gi den sitt stille samtykke. Nå har Den russisk-ortodokse kirken likevel sparket sin utenriksminister.

Da Kirkenes verdensråd møttes for å diskutere Ukraina-krisen denne uken, var en sentral representant fraværende: Hilarion Alfeyev.

55-åringen har siden 2009 ledet den Russisk-ortodokse kirkens eksterne relasjoner. Men to dager før møtet i Geneve mistet han jobben som den Russisk-ortodokse kirkens «utenriksminister», og ble i stedet gjort til biskop i Budapest.

Kari Mangrud Alvsvåg presenteres som ny biskop i Borg. Fredrikstad domkirke.

Preses Olav Fykse Tveit

– Jeg oppfatter dette som et uttrykk for at det strammes til enda mer. At de som skal representere kirken utad, må støtte patriark Kirills aktive støtte krigen, sier Olav Fykse Tveit til Vårt Land.

– Budapest er et sted hvor det nesten ikke er russisk-ortodokse, så det er en voldsom degradering, fortsetter Tveit, som var generalsekretær i Kirkens verdensråd før han ble preses i Den norske kirke.

Fykse Tveit forteller at det har ikke blitt gitt noen begrunnelse for hvorfor Hilarion Alfeyev ikke lenger skal være kirkens representant i Geneve.

– Men det er all grunn til å tro at det er misnøye med hans profil i forhold til krigen, for han var med å skrive under på en fordømmelse av den, selv om det var i relativt vage ordelag, sier Fykse Tveit, med henvisning til en fellesuttalelse fra et møte for ortodokse kirkeledere på Kypros.

– Han hadde ikke gitt uttrykk for et helt annet syn enn kirkens ledelse. Men han skal, i følge informerte artikler om dette, ha uttrykt sin kritiske holdning til krigen internt i kirken, sier Fykse Tveit, som mener avskjedigelsen kan ses som et signal fra både kirkelig og politisk ledelse i Russland.

Oppsiktsvekkende intervju

I et intervju på den statlige TV-kanalen Rossiya 24 i januar, uttrykte Hilarion tydelig motstand mot krigen, men henvisning til Russlands tidligere kriger:

– Først, la oss huske på hva det kostet Russland å vinne de krigene. Prisen var millioner av liv. La oss huske at enhver krig medfører uvurderlige katastrofer for mennesker.

SPARKET: Hilarion Alfeyev var tidligere ansvarlig for utenriksrelasjoner i den russisk-ortodokse kirken.

– Vi må også huske at alle kriger er uforutsigbare. Kan vi anta at Russland vant første verdenskrig? La oss huske med hvilken entusiasme Russland gikk inn i den, hva slags patriotiske følelser som akkompagnerte det russiske imperiets inntreden i krigen. Kunne noen da se for seg at Russland ville kollapse innen tre år? Disse årsakene gjør at jeg er overbevist om at krig ikke er en løsning på disse politiske problemene, sa han i intervjuet som fortsatt ligger ute på kirkens nettsider.

I mars mistet han likevel sin stilling ved universitetet i Freiburg, fordi universitetsledelsen mente han ikke tok tydelig avstand til retorikken til Patriark Kirill, som er den russisk-ortodokse kirkens overhode og en nær støttespiller for Putin.

– Fordi metropolitt Hilarion med sin stillhet ser ut til å ta til seg posisjonen til sin patriark, medgir jeg at hans stilling som fulltids professor er suspendert inntil videre, sa Mariano Delgado, som leder det teologiske fakultetet ved universitetet i Freiburg i Sveits, ifølge Catholic News Agency.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion