Religion

Pinsevenner tok stort skritt mot «forkynner-godkjenning»

PINSEBEVEGELSEN: Et nytt nasjonalt nettverk skal gi trygghet om at forkynnere er skikket til oppgaven.

– Vi opplever at det er godt samhold og en enhetlig holdning til at vi gjør nødvendige endringer i grunnlagsdokumentet, sier Pinsebevegelsens leder Øystein Gjerme.

Onsdag kveld gav Pinsebevegelsens samtaleforum klarsignal til «videre arbeid med nasjonal liste for godkjente ledere og forkynnere i Pinsebevegelsen». Det ble vedtatt med 170 mot 18 stemmer.

Modellen de vedtok på jobbe videre med, har fram til nå blitt omtalt som en «svensk modell», og innebærer at forkynnere kan søke om å bli med i et nettverk av forkynnere, som Pinsebevegelsen sentralt stiller seg bak.

– En ordning for nasjonal godkjenning ble egentlig vedtatt for mange år siden, sier Gjerme.

I sakspapirene til onsdagens møte framgår det nemlig at både Pinsebevegelsens grunnlagsdokument og nettsider har kommunisert «at man har en ordning for kvalitetssikring av forkynnere, til tross for at dette ikke er tilfellet. Det er uheldig», skriver Pinsebevegelsens organisasjonsutvalg.

– Denne ordningen har bare ikke blitt effektuert. Så nå gjør vi det, og lager en plan for hvordan vi kan gjøre det på en god måte, sier Gjerme.

Vi opplever at det er godt samhold og en enhetlig holdning til at vi gjør nødvendige endringer i grunnlagsdokumentet.

—  Øystein Gjerme, leder for Pinsebevegelsen

Personlig kall, lokal bekreftelse, og nasjonalt nettverk

– Det er viktig å presisere at det er den enkelte som opplever et kall, og så bekreftes det av en lokal menighet som sier «ja, vi tror at du skal stå i kristen tjeneste», sier Gjerme.

Dermed er det lokalmenigheten som skal gi selve godkjenningen.

– Så det er altså ikke et hovedkontor som skal gi en godkjenning – den gis lokalt, og så tilsluttes man nasjonal ordning. Vi tror det er tryggest for lederne, for menighetene – og en god måte for Pinsebevegelsen å møte det livssynsåpne samfunnet, hvor vi blant annet bidrar inn mot feltpresttjeneste og sykehus.

Gjerme sier at de ikke framover vil kalle dette for den svenske modellen, fordi forskjellene på den norske og svenske pinsebevegelsen er såpass store: Mens den svenske pinsebevegelsen er et eget trossamfunn, er den norske organisasjonen en sammenslutning av selvstendige kirker.

Det er ikke et hovedkontor som skal gi en godkjenning. Den gis lokalt, og så tilsluttes man nasjonal ordning.

—  Øystein Gjerme, leder for Pinsebevegelsen

Slik er en foreløpig skisse

I forkant av møtet hadde Pinsebevegelsens organisasjonsutvalg, som gir råd om personalpolitikk i bevegelsen, gitt en foreløpig redegjørelse for hvordan den et slikt nettverk kan implementeres i Norge. Her foreslår utvalget at:

  • For å bli medlem må forkynneren få en skriftlig anbefaling fra sin lokale menighet. Det er også et krav at forkynneren deltar i en regional nettverksgruppe og på Pinsebevegelsens årlige lederkonferanse.
  • Listen over hvem som er med i forkynnernettverket kan publiseres på Pinsebevegelsens hjemmesider, eller kommuniseres på en annen hensiktsmessig måte.
  • Nettverket vil kunne tilby forelesninger, kurs og fordypningsmuligheter.

Hva om tilliten er borte?

Diskusjonen om en form for godkjenningsordning har kommet i kjølvannet av en rekke lederskapsutfordringer i bevegelsen, både nasjonalt og internasjonalt. Mye av hensikten med en slik ordning vil være å sikre at de som opererer som forkynnere i pinsebevegelsen, er skikket til dette.

Spørsmålet er da, hva skjer om en forkynner ikke lenger er det?

I sin gjennomgang skriver Organisasjonsutvalget at dersom det er ønskelig å utelukke noen fra nettverket, eksempelvis fordi forkynneren ikke lenger har nødvendig tillit, så er dette en avgjørelse som tas av nettverkets regionleder sammen med forkynnerens menighet, de øvrige regionlederne og «visjonær leder» for Pinsebevegelsen - altså lederrådets leder, som i dag er Øystein Gjerme.

«En lokal menighet kan altså ikke ensidig avgjøre om en forkynner skal få tilhøre nettverket eller ikke. Utelukkelse fra nettverket skal skje gjennom en prosess som legger til rette for kontradiksjon», skriver organisasjonsutvalget i redegjørelsen til onsdagens møte.

Onsdagens møte i samtaleutvalget gav organisasjonsutvalget mandat til å jobbe videre med ordningen, i samarbeid med lederrådet. Øystein Gjerme opplyser at det ikke er satt noen tidsfrist, men at arbeidet er høyt på agendaen.

---

Relevante organer i Pinsebevegelsen

  • Pinsebevegelsen i Norge er ikke et trossamfunn, men et nettverk bestående av mer enn 340 selvstendige kirker. I tillegg vedtok De Frie Evangeliske Forsamlinger med sine 63 menigheter i 2019 å bli med for en prøveperiode på 3 år.
  • Lederrådet leder og representerer Pinsebevegelsen i Norge på nasjonalt nivå. Ledes nå av Øystein Gjerme.
  • Samtaleforum er Pinsebevegelsens formelle forum for drøftelser og valg. I samtaleforum drøftes temaer/prosesser som er aktuelle både på regionalt og nasjonalt plan, og teologiske og praktisk orienterte emner som har sin bakgrunn i aktuelle problemstillinger i Pinsebevegelsen.
  • Organisasjonsutvalget oppnevnes av lederrådet, og skal utarbeide gode rammer for personalpolitikken angående arbeidstaker- og arbeidsgiverforhold i Pinsebevegelsen.

---

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion