Religion

Komiker Espen PA Lervaag: – Klart tungetale er merkelig!

PODKASTEN ÅPENBART: Som takk for følget gjennom vårsesongens ti episoder, er det lytternes spørsmål som former den siste av «Åpenbart» før ferien. Alderdom, kristenhumor og Guds eksistens er blant utfordringene panelet av en komiker, en filosof og en teolog står overfor.

Når vet man at man tar et riktig valg? Kan man leve et godt liv uten å filosofere? Og når blir for mye penger en synd?

Det er blant spørsmålene filosof og fredsforsker Henrik Syse, teolog og Vårt Land-kommentator Åste Dokka og komiker og skuespiller Espen PA Lervaag får leke seg med i sesongens siste episode av Vårt Land-podkasten Åpenbart.

– For å parafrasere John Stuart Mill: Jeg vil heller være en misfornøyd Sokrates enn en fornøyd gris, svarer Henrik Syse på spørsmålet om et liv uten filosofi kan være godt.

– Med det mener han at du kan være ganske fornøyd med å bare klø deg på ryggen og velte deg i store sanselige nytelser, men han sier at vi som mennesker har det bedre når vi tillater oss å møte også det som er vanskelig.

Det betyr ikke at vi alle er forpliktet til å lese John Stuart Mill eller Simone de Beauvoir eller Thomas Aquinas for å leve et verdig liv, presiserer Syse.

– Det handler om viljen til å utforske livet, sier han.

– Underskudd av alvor

Mangler norsk kristenhet humor? er også blant spørsmålene fra Åpenbart-lytterne.

– Ja, i aller høyeste grad – og selvironi, sier han og ler.

– Jeg sier ikke at man skal flåse bort det man tror på. Men at andre synes det kan være rart, det må man ta innover seg. At folk synes det er merkelig at du flyr i den kirka hver søndag, karismatiske megakirker, tungetale – klart det er merkelig! sier han.

– Så kjenner jeg også mange troende som har mye humor. Problemet er at den humoren ofte blir så intern at det er ingen andre som forstår den. Det blir «menighetshumor», det finnes til og med egne vitsebøker, sier Lervaag.

---

Podkasten Åpenbart

  • Vårt Lands samtalepodkast, som «stiller spørsmål som ikke nødvendigvis har åpenbare svar».
  • Annenhver mandag inviterer religions- og featureredaktør Elise Kruse og journalist Ruth Einervoll Nilsen kloke personer til å reflektere rundt tematikk fra religionens, eksistensens, etikkens og åndelighetens verden.
  • Episodene kan høres på de fleste strømmetjenester for podkast, blant andre Apple, Spotify, Google og Acast.

---

Teolog Åste Dokka har derimot en annen innvending:

– Jeg opplever ikke den største mangelen i vår tid som mangelen på humor. Jeg synes det er et mye større underskudd av alvor.

– Hvis norsk kristenhet mangler humor, så kunne det vært mye verre. Vi kunne manglet alvor. Når jeg er på gudstjeneste har jeg virkelig sans for når presten eller kirkemusikeren virkelig våger å være alvorlige, å ikke fjase bort det de skal si, men tenke at dette er viktig, og det vil jeg utstråle, sier hun.

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist og som nyhetsleder.

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion