Religion

Gjenåpner sak mot Päivi Räsänen

FINLAND: Saken mot finske Päivi Räsänen blir gjenåpnet, melder Helsinki lagmannsrett. Hun er tiltalt for å ha hetset homofile.

I mars ble Päivi Räsänen, tidligere innenriksminister og nåværende riksdagsmedlem i Finland, funnet «ikke skyldig» på alle tiltalepunkt av Helsingfors tingrett. Räsänen var tiltalt for hets mot homofile etter flere omstridte uttalelser.

I april anket finsk påtalemyndighet avgjørelsen.

Nå er det klar at Räsänen-saken vil bli gjenåpnet. Men prosessen vil trolig ikke starte før tidligst til høsten, og kan starte så sent som i 2023, melder Evangelical Focus, et kristent nyhetsnettsted.

Rettssaken

Rettssaken gikk i Helsingfors tingrett 24. januar. Da argumenterte aktoratet for at Räsänen har omtalt homofili som en sykdom, at hun har gitt uttrykk for at homofile er mer umoralske, og at de er «ødelagte» som mennesker. Päivi Räsänen skal imidlertid ha ment at hun kun videreformidlet et tradisjonelt bibelsyn.

Tingretten kom fram til at Räsänens ytringer er lovlige, og skal ha begrunnet sin dom med at uttalelsene til politikeren ikke faller utenfor ytringsfrihetens vern. Dette meldte den finske rikskringkasteren

I en pressemelding 1. juni sa Päivi Räsänen at «seieren vi oppnådde i tingretten vært tilstrekkelig, men frifinnelsene fra de høyere domstolene har en bredere betydning. Forlengelsen av rettssaken vil tillate etablering av juridisk presedens for ytrings- og religionsfrihet fra en enda høyere domstol. Dette vil da tjene som en juridisk veiledning for eventuelle lignende anklager i fremtiden», melder Evangelical Focus.


Lea Kvadsheim

Lea Heljesdatter Kvadsheim

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion