Religion

Menigheter ber statsministeren hente flere ukrainske flyktninger

UKRAINA: Norges kristne råd uttrykker sterk bekymring for flyktningssituasjonen i Ukraina.

Erhard Hermansen

– Det går veldig seint med å hente ut flyktninger, sier generalsekretær i Norges kristne råd Erhard Hermansen.

Tirsdag sendte Norges kristne råd (NKR) et brev til statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) med oppfordring om å intensivere arbeidet med å hente ukrainske flyktninger. Erhard Hermansen undertegner brevet på vegne av 25 kirkesamfunn og fem tverrkirkelige organisasjoner.

Norge kan sette seg i førersetet

—  Erhard Hermansen, generalsekretær i Norges kristelige råd

I brevet står det at rådet ser «med bekymring på hvor få personer den norske stat har hentet til Norge». NKR ber myndighetene om å ta større ansvar i situasjonen, og jobbe mer aktivt med å hente flyktninger fra Ukraina.

Sårbar situasjon

Erhard Hermansen forklarer til Vårt Land hvorfor de har valgt å sende brevet:

– Vi velger å sende brevet fordi vi opplever at det er et stort engasjement fra menigheter for å hjelpe og for å være med å bringe flyktninger til Norge, sier Hermansen.

I brevet står blant annet det følgende:

«Det er et brennende engasjement for å hjelpe i Kirke-Norge. Vi forstår menighetenes ønske om å handle raskt for å redde mennesker fra uærlige aktører. Flere menigheter har allerede vært aktive og hentet flyktninger fra Ukraina. I de fleste tilfeller bygger dette på allerede etablerte relasjoner fra før krigen brøt ut. Samtidig ser vi den store sårbarheten knyttet til at menigheter tar ansvar for å velge ut og transportere flyktninger til Norge. Dette er sårbart på flere områder».

Hermansen forteller at det er flere uredelige aktører som utgir seg for å være hjelpeorganisasjoner i grenseområdene. Derfor mener han Norge bør intensivere arbeidet med å hente ut flyktninger på en forsvarlig måte.

– Vi må se mer til at myndighetene gjør dette, sier han.


Bildet viser flyktninger ved grensebyen Dorohusk i Polen. Foto: Lise Åserud / NTB

Norge bør gå i front

NKR forteller i brevet at de selv er tydelige på at de som ønsker å hjelpe benytter seg av etablerte hjelpeorganisasjoner. I brevet henviser de til FNs høykommissær som advarer mot menneskehandlere som forkler seg som hjelpeorganisasjoner. De ønsker derfor at Norge skal ta mer ansvar for å hente flyktninger for å minimere dette problemet.

Rådet oppfordrer også Støre og Mehl til å påvirke flyktningstrømmen utenfor Norges landegrenser, gjennom FNs sikkerhetsråd.

– Med den posisjonen Norge har gjennom FNs sikkerhetsråd har vi stor mulighet til å bidra konstruktivt. Norge kan sette seg i førersetet og vise hvordan dette kan gjøres globalt.

Bidrar til integrering

I brevet forteller NKR om innsatsen kirkesamfunn rundt omkring i landet gjør i arbeidet med å ta vare på flyktninger som kommer:

«Helt siden Ukrainakrigen startet har Norges Kristne Råd hatt en aktiv rolle i møte med behovene som oppstod i kjølvannet av konflikten», står det i brevet.

– Veldig mange steder rundt omkring i Norge har menigheter lokalt vært i tett kontakt med kommunene. De hjelper til med bosetting, forteller NKR-lederen.

Hermansen forteller at menighetene er svært motiverte for å hjelpe til med integreringen av flyktningene.

«Her kan og vil kirkene i Norge spille en viktig rolle i å inkludere og integrere flyktninger i sine sammenhenger», står det i brevet.

– De kan bistå flyktninger som kommer med å registrere seg, og vise til helsehjelp. De kan legge til rette for aktiviteter for de ulike aldersgruppene så de kan bli inkludert, sier Hermansen.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Sofie Flydal

Sofie Kristine Flydal

Sofie Kristine Flydal er tilknyttet Vårt Lands kulturavdeling som journalist.

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion