Religion

– Kristne er miljøsinker, mener pastorveteran

MISJONSKIRKEN NORGE: Kristne vil gjerne nå lenger ut, men besvarer ikke selve hovedspørsmålet blant dem de skal nå: «Hvordan skal det gå med kloden?», mener Sten Sørensen.

69-årige Sørensen nærmer seg pensjonsalderen, men er en høyst aktiv og talefør pastor i Stavanger og en veteran det lyttes til i Misjonskirken Norge.

Fredag behandlet kirkesamfunnet sin handlingsplan, Strategi 2030, på generalforsamlingen i Kristiansand. Da oppdaget Sørensen til sin overraskelse at miljøvern og klimakamp ikke var nevnt med et ord i dokumentet. Derfor gikk han på talerstolen for å få rettet opp det han mente var en åpenbar mangel.

– Dette er det store spørsmålet

Han ser med glede at Misjonskirkens mange lokale menigheter er utadvendte og vil nå sine omgivelser med det kristne budskapet, men han mener de overser at folk flest, og særlig barn og unge, har en klar miljøangst. Sørensen ba derfor om at det måtte tas inn noe i Strategi 2030 som handlet om klima. Det fikk han ingen protester på fra salen, og et slikt avsnitt vil nå bli innarbeidet i teksten.

Til Kristelig Pressekontor sier Sørensen:

– Både lokalt og ellers hører jeg at dette er hovedspørsmålet blant barn: «Hvordan skal det gå med kloden vår?» Det samme gjelder både ungdomsskoleelever, de som går på videregående og studenter. Dette er det de er opptatt av. Også samfunnsanalytikere sier at dette er det store spørsmålet.

Miljøsinker

Pastoren mener så å si at kristne framstår som miljøsinker:

– I den saken har kristne ofte vært et stykke ut i køen. Vi er nesten blitt presset til å si noe om det, mener Sørensen.

Tidligere var han aktiv KrF-politiker, men han vier seg nå helt til menighetsarbeid, evangelisering og misjon. I tillegg til stillingen som pastor i Stavanger, er han styreleder i Troens Bevis Verdensevangelisering i Kvinesdal, og han hever en pekefinger overfor miljøene han selv står med begge beina i.

– I stedet for å være bakpå, burde vi som kristne være i forkant. Som gode forvaltere av skaperverket skulle vi være dem som framfor noen andre var med og administrerte og tilrettela miljøkampen, sier Sørensen.

– Vil kunne se på oss som egoister

– Forkynner du ofte om miljøvern selv?

– Jeg taler jo mest over søndagens tekst, men jeg er opptatt av dette og er blitt mer bevisst på det i det siste. For når en ser at jorda blir mer og mer varm og at det får konsekvenser for fattige land og for oss alle, da kan jeg ikke tenke at det ikke gjelder mitt liv lenger. Det gjelder våre barn og barnebarn, og om vi ikke gjør noe, vil de se på oss som egoister.

– Du tror det kan bli historiens dom?

– Ja, jeg tror ikke at vi har gjort det vi kunne. Vi i Norge kan gjøre så mye, men gjør så lite. På dette punktet har vi som Guds kirke vært litt fjern fra det vanlige folk tenker på, men det tar ikke fra oss ansvaret for å gjøre noe, sier Sten Sørensen.

Han stiller seg forøvrig helt bak strategiplanen, men stusset på hvorfor miljøvern glimret med sitt fravær.

– Vi skal nå ut til mennesker som er veldig bekymret, men er det slik at vi kristne bare tenker på himmelen? Vi må ha et bredere nedslagsfelt hvis de som ikke går i en menighet, skal se på oss som troverdige og seriøse. For folk er mer opptatt av miljø enn av Gud, og hvis de opplever at kristne bare er et halleluja-folk, vil de da ønske å være en del av vår sammenheng? spør han og tar sterkt til orde for at kristne må være «troverdige på det som vanlige mennesker er mest opptatt av».

– I Misjonskirken Norge har vi en offensiv kirkevekststrategi, og noen av kjerneordene er at vi må være relevante.

---

Misjonskirken Norge

  • Frivillig organisasjon og kristent trossamfunn stiftet i 1884
  • Frem til 2016 het de Det Norske Misjonsforbund
  • Kaller seg en menighetsbevegelse med fokus på misjon og lokalt menighetsarbeid
  • Har om lag 11 500 medlemmer (utgangen av 2019)
  • Misjonskirken Norge er medlem av Norges Kristne Råd, og er tilsluttet International Federation of Free Evangelical Churches (IFFEC), en sammenslutning av evangelikale kirker over hele verden.
  • Kilder: Kirkesamfunn i Norge, innføring i kirkekunnskap og mknu.no

---

Mer nøysom med alderen

– Hvor miljøvennlig er Sten Sørensen selv?

– Både jeg og kona kjører el-bil. Det er jo også fordelaktig i vår tid. Vi er også blitt mer bevisste på å slå av lyset i rom der vi ikke oppholder oss. Det hjelper både på miljøet og økonomien. Vi har lagt av oss noen gamle vaner, og det har mest med bilbruk å gjøre, men vi er også blitt flinkere til å redusere forbruket vårt der det er naturlig. Vi tenker nå litt mer bevisst igjennom det vi gjør enn vi har gjort før, sier Sørensen.

69-åringen er soleklart mer miljøbevisst og nøysom enn 49-åringen var.

– Det jeg sa under forhandlingene om miljø, hadde jeg ikke sagt for 20 år siden. Da var jeg mer en evangelisttype. I dag ser jeg at livet er mer enn bare åndelighet. Det har skjedd en modning hos meg på dette punktet. Jeg ser at livet er mer sammensatt og har flere sider som er viktige. Jeg er stadig opptatt av frelsen og Guds rike, men har et bredere repertoar i mine taler enn før.

– For snevert

Avtroppende generalsekretær Øyvind Haraldseid tok opp det samme anliggendet da han holdt sin avskjedstale fredag kveld. Haraldseid trakk blant mye annet fram FNs bærekraftsmål som han mener er viktige for kirkesamfunnet han har ledet siden 2012.

– Vi er kalt til å fortelle folk om vår tro, men da må vi knytte den an til det folk er opptatt av, sier Haraldseid til KPK. – Bærekraftsmålene er veldig sterke uttrykk for hva mennesker i dag er opptatt av, både på individuelt nivå og i globalt perspektiv. Kristen tro er noe som også favner de problemene bærekraftsmålene peker på, men historisk har vi snakket om tro på en litt for snever måte. Jeg mener en troverdig kristen tro må romme ansvaret for Guds skaperverk, og troen på evangeliet må ha en personlig konsekvens, sier Haraldseid.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion