Religion

Church of Scotland sier ja til likekjønnet ekteskap

HISTORISK: Church of Scotland tillater prester å vie homofile og lesbiske par. Det ble klart etter at et flertall i generalforsamlingen stemte for den historiske endringen.

«Dette åpner opp valget. Folk vil ha avventet å gifte seg i registrert partnerskap fordi de tilhører Church of Scotland og de har hatt lyst til å bli gift i sin egen kirke».

Det sier Church of Scotland-presten Susan Cord om kirkens avgjørelse om å tillate likekjønnet ekteskap.

Beslutningen ble fattet på kirkens generalforsamling i Edinburgh denne uka. Den fikk et flertall på 274 stemmer mot 136. Det skriver BBC.

Church of Scotland er Skottlands største protestantiske kirkesamfunn.

Kan reservere seg

Til tross for beslutningen, er kirken fortsatt splittet i synet på likekjønnet ekteskap, noe avstemningen viser. Debatten som har vært i forkant av avstemningen, ble adressert av generalforsamlingens moderator, Ian Greenshields.

«Det har vært en langvarig, bønne-preget, og inngående diskusjon og debatt om dette temaet i mange år i alle nivåer av kirken for å finne en løsning som respekterer mangfold og som tar hensyn til alle sine meninger».

Løsningen har nå blitt slik at kirkesamfunnets prester kan søke om å vie likekjønnede par, men de som ikke ønsker, kan reservere seg mot det.

Presten Cord skal nå søke om å vie likekjønnede, men sier at hun vil respektere de av kollegaene hennes som ikke vil gjøre det samme.

---

Likekjønnet ekteskap i Storbritannia

  • Church of Scotland, Skottlands største protestantiske kirkesamfunn, har nå besluttet å tillate likekjønnet ekteskap.
  • I fjor ble Metodistkirken det største kirkesamfunnet i Storbritannia til å tillate likekjønnet ekteskap.
  • Likekjønnet ekteskap er ikke tillatt i Church of England eller Den katolske kirke, men er tillatt i Den skotske episkopale kirke, United Reformed Church og Kvekersamfunnet.
  • Kilde: BBC.

---

Motstandere peker på Bibelen

Vårt Land har tidligere omtalt debatten. Da det i forrige måned ble klart at kirkesamfunnet skulle holde en avstemning, kom det en klar advarsel fra en fløy «tradisjonalister». Presten Mike Gross sa da at han og meningsfellene hans, frykter at uenigheten i spørsmålet kan gå utover kirkelivet generelt.

– Det er fremdeles en kamp i Church of Scotland. Gruppen som blir kalt tradisjonalister, folk som står ved Bibelen, vi skal ikke bort. Vi er der fremdeles, sa han til Premier Christian News.

Denne ukens avgjørelse ble ikke godt mottatt av The Covenant Fellowship Scotland, som er en tenketank av evangelikale kristne i Church of Scotland. I en pressemelding skriver de at kirken gjør en stor feil.

De mener at kirken har handlet på en måte som er «både ubibelsk og syndefull», og sier at avgjørelsen går imot alt Bibelen sier om meningen med ekteskap.

«I stedet for å følge den klare og utvetydige læren av Guds skrevne ord, Bibelen, fortsetter the Church of Scotland å følge folkeopinionen».

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion