Religion

Kirkeministeren rystet: Krever gransket hvordan Københavns domkirke har håndtert overgrepssak

OVERGREPSANKLAGER: Ledelsen ved Københavns domkirke har visst om overgrepsanklager mot en ansatt i åtte år. De får krass kritikk for håndteringen av saken og Kirkedepartementet starter en gransking av forløpet.

En sentralt ansatt ved Vor Frue Kirke, som er Københavns domkirke, er beskyldt for å ha misbrukt et barn seksuelt gjennom flere år på 90-tallet. Det avslørte den danske avisa Berlingske lørdag.

Den ansatte skal også ha opptrådt grenseoverskridende overfor andre unge menn med tilknytning til kirken, ofte i sammenheng med arrangementer der det ble drukket alkohol.

I 2014 ble biskop, domprost og menighetsråd varslet om overgrepssaken, uten at det fikk konsekvenser for mannens ansettelsesforhold, skriver avisa.

Professor og teolog Peter Lodberg ved Aarhus Universitet kaller saken «enestående i dansk kirkehistorie» fordi den omhandler Københavns domkirke, hvor medlemmer av kongefamilien tradisjonelt blir viet og hvor nasjonale markeringer ofte legges.

En rekke personer retter nå krass kritikk mot domkirkens håndtering av saken.

Kirkeministeren vil til bunns

Kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen sier til Kristeligt Dagblad at hun har bedt Kirkedepartementet starte en gransking av forløpet. Til avisen sier hun sier at hun er rystet over saken, og at oppførselen som til nå er beskrevet i saken, er uforenlig med å å jobbe i den danske folkekirken:

– Det skal være trygt å være barn, og vi har et spesielt ansvar for å ta vare på barna våre. Atferden som beskrives er sjokkerende og dypt alvorlig, og derfor må vi komme til bunns i saken.

– Menighetsrådet har arbeidsgiveransvaret i en slik sammenheng, biskopen fører tilsyn, og til syvende og sist kan det være opp til meg å trekke de endelige konklusjonene. For å kunne gjøre det, må vi selvsagt avdekke hele forløpet mer detaljert.

Mener biskop og prost må gå

Til Berlingske forteller mannen som skal ha blitt utsatt for overgrepene på 1990-tallet, at det begynte da han som 12-åring mistet sin far. Den ansatte kjente familien fra før, og skal ha tatt gutten «under sine vinger» og latt ham bo hos seg i perioder.

De påståtte overgrepene skal ha opphørt da gutten valgte å bryte med den ansatte som 14-åring.

I 2014 ble saken politianmeldt, men den ble henlagt fordi den var foreldet. Kirkeledelsen ble også varslet om saken samme år, men fulgte ikke opp med interne undersøkelser eller reaksjoner mot mannen.

Det føyer seg inn i et mønster der ikke minst kirkelige myndigheter ikke har tatt mistanker eller anmeldelser på alvor.

—  Ditlev Tamm, professor emeritus ved det juridiske fakultet ved Københavns Universitet

Flere ansatte uttrykker nå til Berlingske at de er bekymret for at mannen fortsatt omgås konfirmanter, guttekor og unge i samfunnstjeneste via sin stilling i kirken.

Det har også blitt rettet kritikk mot at ledelsen i Københavns Domkirke ikke reagerte raskt nok, og særlig mot biskop Peter Skov-Jakobsen.

En av dem som fremmer kritikken er tidligere menighedsrådsmedlem i domkirken, Mogens Lønborg. Han sier til Kristeligt Dagblad at selv om den ansatte som er anklaget for overgrep var ansatt gjennom menighetsrådet og ikke under biskopen, burde biskopen som et minimum ha satt i gang en utredning av problemene i kirken.

– Det burde vært satt i gang en gransking umiddelbart, noe som videre skulle ha ført til arbeidsrettslige konsekvenser for kirkens ledelse. Saken er så alvorlig at verken biskopen eller prosten kan bli sittende når de skulle ha reagert for lenge siden, sier Lønborg.

Biskop: – Skulle ønske at jeg hadde reagert kraftigere

Også professor emeritus ved det juridiske fakultet ved Københavns Universitet, Ditlev Tamm, reagerer.

– Generelt sett er det alvorlig dersom det er mistanke om at overgrepssaker ikke er tatt på alvor. Det føyer seg inn i et mønster der ikke minst kirkelige myndigheter ikke har tatt mistanker eller anmeldelser på alvor. Det høres ut som det har vært en ledersvikt der flere seniorpersoner, både i bispedømmet og i menighetsrådet, skal ha visst om omfanget av saken, sier han til den kristne avisen.

Biskop Peter Skov-Jakobsen selv sier at han angrer på at han ikke gjorde mer for å følge opp da saken først kom på hans bord.

– Retrospektivt skulle jeg ønske at jeg hadde reagert kraftigere på det jeg hørte da, og hadde snakket med inngående med menighetsrådet om saken og hvorvidt den burde vært forfulgt ytterligere, sier han til Berlingske.

Les mer om mer disse temaene:

Tori Aarseth

Tori Aarseth

Tori Aarseth er tilknyttet Vårt Lands nyhetsavdeling som journalist.

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion