Religion

Den anglikanske kirke ba jøder om unnskyldning etter 800 år

ENGLAND: I hundrevis av år ble jøder utvist fra England på grunn av antisemittiske lover som ble vedtatt for 800 år siden. Nå ber den den engelske kirken jøder og jødedommen om unnskyldning.

I en spesiell gudstjeneste i katedralen i Oxford i England ba Den anglikanske kirke om unnskyldning for det de omtaler som «skamfulle handlinger». På 1200-tallet ble det i England blant annet forbudt for kristne å omgås jøder. De antisemittiske lovene banet siden vei for utvisningen av jøder i landet.

«Dagens gudstjeneste (...) er en mulighet til å huske, omvende seg og bygge opp igjen. La oss be om at det inspirerer kristne i dag til å avvise moderne former for antijudaisme og antisemittisme, og å sette pris på og motta gaven fra våre jødiske naboer», skrev Justin Welby, erkebiskopen av Canterbury i Den anglikanske kirke i en Twitter-melding på søndag.

Unnskyldningen kom på 800-årsdagen for synoden i Oxford. I 1222 besluttet lederne av den daværende katolske kirke å forby all kontakt mellom kristne og jøder. Jøder ble tvunget til å bære spesielle merker og det ble forbudt for jøder å utøve visse yrker. Det ble dessuten en stans i byggingen av nye synagoger i landet.

Siden kom ytterligere restriksjoner, og i i 1290 ble landets om lag 3.000 jøder utvist fra landet av kong Edward I.

Først 360 år senere fikk de vende tilbake.

På søndagens gudstjeneste, som også ble overført digitalt, deltok blant andre den britiske sjefrabbiner Ephraim Mirvis, samt en romersk-katolsk biskop og delegater fra Den anglikanske kirkens erkebiskop, skriver blant andre The Guardian.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion