Religion

Ungdom i Oppdrag har samlet inn 3,6 millioner til Ukraina

UKRAINA: Og nå setter de i gang en ny innsamlingsaksjon. – Vi vil bidra så lenge det trengs, og behovene er fortsatt langt forbi de de har, sier nestleder Ann-Helen Sperrud.

– Hvordan kan vi hjelpe?

Det var spørsmålet Ann-Helen Sperrud og Ungdom i Oppdrag stilte seg da Ukraina ble invadert av Russland. Svaret var enkelt: legge best mulig til rette. Allerede en dag etter invasjonen startet derfor misjonsorganisasjonen å samle inn penger til støtte for ukrainske flyktninger. Nå er 3,6 millioner samlet inn.

– Det har gått over all forventning. Jeg er dypt takknemlig for hvordan folk har bidratt.

– Risikerer livet

I mer enn 30 år har Ungdom i Oppdrag arbeidet i Ukraina, med team i flere av landets byer. Da landet ble invadert, måtte organisasjonen hive seg rundt.

Pengene fra Ungdom i Oppdrag Norge har gått til å fasilitere det nødvendige arbeidet i Ukraina og langs landets grenser. Langs grensene til nabolandene Romania, Polen og Slovakia har Ungdom i Oppdrag lokalt – blant annet med hjelp fra flere menigheter – tatt imot tusenvis av flyktninger.

I arbeidets frontlinje stod flere av Ungdom i Oppdrags ansatte i hovedstaden Kyiv, som hver dag siden har laget mat til drøye 600 mennesker. Teamet besto av 15 mennesker.

– Dette er helter som i nødens time kastet seg rundt og som fortsatt gjør alt de kan. De risikerer livet sitt hver eneste dag, sier nestleder i Norge, Ann-Helen Sperrud.

.

For å ha en slags kontroll over hvordan de innsamlede norske millionene ble brukt, opprettet de en gruppe der alle som hadde prosjekter som desperat trengte penger, kunne sende søknad. Pengene har primært gått til basale behov som mat og drivstoff. Et gamlehjem i hovedstaden har fått distribuert mat gjennom hele krigen, og biler har fraktet hundrevis av flyktninger ut av landet og i sikkerhet.

I tillegg har Ungdom i Oppdrag Romania jevnlig kjørt lastebiler fulle av mat inn til byen Ternopil, som derfra har blitt distribuert videre.

I dag er situasjonen en annen enn gjennom ukene etter invasjonen. Flyktninger strømmer ikke lenger ut av Ukraina i samme monn, men behovene inni landet er fortsatt enorm, ifølge Sperrud.

Nå setter Ungdom i Oppdrag derfor i gang en ny innsamling.

– Vi vil bidra så lenge det trengs, og behovene er fortsatt langt forbi de de har.

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Religion