Religion

Etter 14 år skal verdens evangelikale ledere samles igjen – her blir den neste Lausanne-kongressen

LAUSANNE-BEVEGELSEN: I 2024 er det 50 år siden Billy Graham samlet tusenvis av kristne ledere i Sveits. Om drøye to år feires jubileet med en ny kongress. – Dette kan bli en virkelig vitamininnsprøytning, sier nordmannen Lars Dahle.

Hovedstaden Seoul i Sør-Korea blir vertsby for Lausannebevegelsens «Congress on World Evangelization» i September 2024.

Da er det 14 år siden dette nettverket av kristne ledere møttes forrige gang, i Cape Town i 2010.

Den kjente amerikanske predikanten og evangelikale lederen Billy Graham regnes som bevegelsens grunnlegger, da han i 1974 samlet 2700 kristne ledere fra 157 land i Lausanne i Sveits.

Neste kongress ble holdt i Manila i 1989, og Seoul-konferansen blir Lausannebevegelsens fjerde.

– Kritisk punkt

– Vi tror dette blir et sentralt øyeblikk i kristen historie, står det i en pressemelding.

– Den globale kirken er på et kritisk punkt i behovet for å vurdere både sin enhet og sitt vitnesbyrd i verden. Vi søker mot å oppnå visjonen om å treffe hvert menneske med evangeliet, se disippelgjørende kirker for hvert folk og hvert sted, Jesus-lignende ledere i hver kirke og Gude rike-påvirkning på alle samfunssfærer.

---

Lausannebevegelsen

  • Internasjonal og økumenisk misjons- og evangeliseringsbevegelse.
  • Har som formål å informere om, inspirere til og samarbeide om verdensevangelisering.
  • På det første møtet i Lausanne i 1974 deltok omtrent 2700 deltakere fra 157 land.
  • Den amerikanske kristenlederen Billy Graham var pådriver.
  • Nettverket har komiteer i ulike land. Den norske forgreningen er del av Norsk råd for misjon og evangelisering (Norme).

---

– En av de viktigste samlingene dette tiåret

Lars Dahle, førsteamanuensis i teologi ved NLA Høgskolen, var styreleder for «Lausanne Europa 20/21 Conversation and Gathering». Han er spent på den kommende samlingen i 2024.

– Dette blir den fjerde Lausanne-kongressen på 50 år. Erfaringen tilsier at også denne kommende kongressen kan bli en virkelig vitamininnsprøyting for misjonsbevegelsen og kristent hverdagsvitnesbyrd verden over, skriver Dahle i en epost til Vårt Land.

– Dette blir uansett en av de viktigste globale kristne samlingene under hele dette tiåret, fortsetter han.

Hvilke forventninger har du til kongressen?

– Den tredje Lausannekongressen i Cape Town har preget meg dypt både personlig og faglig. Derfor har jeg store forventninger også til Seoul 2024! Lausanne er nemlig en unik allianseøkumenisk evangelikal plattform for fellesskap, inspirasjon, refleksjon og handling.

Håper på mobilisering

Dahle er tillitsvalgt med ansvar for Lausannebevegelsens mediefaglige nettverk og forsker på Lausannebevegelsens historie og teologi.

– Hvilke utfordringer for kristenheten er viktige for Lausanne-bevegelsen å adressere? Hva håper du kongressen kan bety, og føre til?

– Fokus for Seoul 2024 er hvordan kristen misjon og et kristent hverdagsvitnesbyrd kan være lys og salt og prege morgendagens verden. Jeg håper at kongressen kan mobilisere og knytte sammen evangeliske ledere verden over. Utfordringen fra Cape Town trenger et svar: «Hvordan kan vi sammen bære vitnesbyrd om Bibelens Jesus og alt han lærte – på tvers av nasjonale og kulturelle grenser, på tvers av ulike samfunnsområder og i møte med livssynsmangfoldet?».

Les mer om mer disse temaene:

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion