Religion

Fjære kirke-siktede er erklært tilregnelig

GRIMSTAD: 46-åringen har vært varetektsfengslet i et halvt år. Denne uken ble han fengslet i fire nye uker.

Mannen som står siktet for innbrudd, hærverk, likskjending og forsøk på brannstiftelse, er av rettspsykiaterne erklært strafferettslig tilregnelig.

I slutten av oktober i fjor tok 46-åringen seg inn i Fjære kirke og påførte den middelaldergamle steinkirken vesentlige skader. Døpefonten ble delt i tre, tepper revet opp og prekestolen skadet. I tillegg ble flere salmebøker påtent.

Mannen ble pågrepet 29. oktober og har siden sittet i varetekt. Grunnen er at politiet er redd 46-åringen vil begå flere kriminelle handlinger, og at man har ventet på den sakkyndige rapporten.

Mannen, som nå også er siktet for hærverk på sin egen fengselscelle, er nå varetektsfengslet i fire nye uker.

Det er Fædrelandsvennen som melder dette.

«Selvforskyldt rus»

Ifølge de sakkyndiges erklæring, var mannen i såkalt rusutløst psykose på gjerningstidspunktet. Psykosen regnes som selvpåført som et resultat av varig bruk, og dermed ikke nok til å regne ham som strafferettslig utilregnelig, skriver avisa.

I kjennelsen som nå foreligger heter det:

«Det er av de sakkyndige ikke påvist andre alvorlige psykiske sykdommer som kan ha ført til endret virkelighetsforståelse, eller svikt i dagligdags, kognitiv eller sosial funksjon på handlingstiden. Retten finner på bakgrunn av det som fremkommer i erklæringen fra de rettsoppnevnte sakkyndige at det foreligger sannsynlighetsovervekt for at siktede på handlingstidspunktet var befant seg i en utilregnelighetstilstand som følge av selvforskyldt rus, som ikke fritar for straff».

Rapporten om mannens helsetilstand har ifølge Agderposten blitt etterlyst helt siden det første fengslingsmøte i november i fjor.

I mars kritiserte tingrettsdommerne de rettsoppnevnte sakkyndige for å somle.

---

Dette var skadene i Fjære kirke

  • Døpefonten er veltet med en sånn kraft at den er delt i tre og har truffet en av kirkebenkene.
  • Prekestolen er delvis skadet. Noen figurer er løsnet.
  • Alterringen er stort sett intakt, men veldig løs.
  • Altertavlen er stort sett intakt, men har noen skader i nedre del.
  • Steinalteret er stort sett intakt, bortsett fra en knust glassplate og noen knuste steinvaser av nyere dato.
  • Teppet i midtgangen er revet opp, og luken ned til krypten er dermed avdekket. Også teppet bak alterringen er revet opp.
  • Gjerningspersonen har tent på to salmebøker, men flammene har ikke spredt seg til inventaret.

---

Ærverdig

Fjære kirke er fredet og en av Norges eldste steinkirker. Den ble reist rundt år 1150, og inni den hvite steinkirken står en døpefont fra 1200-tallet og i krypten ligger over 400 år gamle mumier.

Kirken ble utsatt for betydelige skader, men alarmen gikk aldri av. Det er uvisst om alarmen var ødelagt eller avskrudd.

«Vi vurderer nytten av alarmen opp mot at den er i veien for ansatte og frivillige. Alarmen i Fjære kirke skrus på manuelt, men kommer også automatisk på etter hvert dersom det blir glemt», fortalte Paul til Vårt Land november i fjor.

Over halvparten av kirkene i Norge mangler tyverialarm. Det viste KAs kirkekontroll for 2021.



Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion