Religion

Kristen skole får refs for å ha lånt ut penger til ansatte – må tilbakebetale 1,4 millioner kroner

DROTTNINGBORG: Utdanningsdirektoratet mener Drottningborg videregående skole har brutt loven, etter å ha lånt ut penger til ansatte. Nå må de betalte tilbake 1,4 millioner kroner. Den kristne skolen har klaget på vedtaket.

– Vi mener at Utdanningsdirektoratet tar feil og revisor har utarbeidet en klage på vår vegne, sier Frode Nilsen, administrasjonsleder på Drottningborg videregående skole i Grimstad.

Den kristne skolen, eid av Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM), får i en tilsynsrapport fra Utdanningsdirektoratet (Udir) kraftig kritikk for en tidligere praksis på skolen:

Skolen har lånt ut penger til to av skolens ansatte. Det har de gjort med midler som stammer fra statstilskudd og skolepenger, hevder Udir.

Ifølge økonomiforskrift til friskoleloven § 6–1 er ikke dette lov.

«Midlene skal brukes til opplæring, og skal komme elevene til gode, jf. første ledd. Den klare hovedregelen er at midlene ikke kan lånes ut, jf. siste ledd», skriver Udir i rapporten som ble offentliggjort i november i fjor.

Klaget på vedtaket

Udir har derfor vedtatt at skolen må tilbakebetale 1,4 millioner kroner til direktoratets konto.

«Vår vurdering er at regelbruddet er kvalifisert og egnet til å svekke tilliten til skolens drift», heter det i vedtaket.

Videre mener Udir at det er «svært alvorlig» at det påståtte regelbruddet har vedvart i nesten åtte år, og viser til at utlånet skjedde i 2013, og deler av utlånet var utestående frem til 2021.

I en redegjørelse til direktoratet skriver skolen at Drottningborg Vgs lånte ut midlene til rektor og en ansatt i 2013. Bakgrunnen for lånene var en delfinansiering i forbindelse med utkjøp av personalboliger på skolens område fra Drottningborg Vgs AS.

De er ikke enig i at de har gjort noe ulovlig, og klaget på vedtaket i januar.

– Vi har lånt ut såkalte frie midler, altså gaveinntekter. I klagen har revisor sannsynliggjort at vi har fått inn langt mer i gaveperioden enn det som er lånt ut, sier administrasjonsleder Frode Nilsen.

I klagen viser de blant annet til at skolen i 2006 fikk en gave fra Misjonssambandet sentralt på over 25 millioner kroner. «Skolen mottar også gaver løpende», heter det i klagen.

Skolen mener derfor saken beror på en misforståelse og at de ikke har brutt økonomiforskriften.

– Men jeg forstår at Udir stiller spørsmål ved praksisen, og vi har derfor ikke lånt ut til noe formål siden 2013, sier Nilsen.

Behandler klagen

Udir er foreløpig ikke ferdig med å behandle klagen fra skolen. Hvis de fastholder vedtaket, blir saken sendt videre til Kunnskapsdepartementet, som er klageinstans. Det er vanskelig å si hvor lang tid det tar, opplyser Doris Amland, seniorrådgiver i Udir i en e-post til Vårt Land.

– Hvordan kan dere slå fast at skolen har brukt offentlige midler og ikke gaver når de har gitt lån til rektor og en ansatt?

– Friskolers primære inntektskilder er statstilskudd og skolepenger. Det er styret som har ansvar for å sannsynliggjøre lovlig drift, og det innebærer at styret må sørge for at skolen ikke låner ut penger. I vedtaket konkluderte vi med at dette ikke var sannsynliggjort, skriver hun.

Bakteppet for tilsynsrapporten er et tilsyn som Udir åpnet med skolen i januar 2020.

Har kun skjedd to ganger

Drottningborg videregående skole har om lag 200 elever som alle bor på internat. Ansatte bor i egne personalboliger på skoletomten. Det gjør de for å ivareta elevenes trivsel og sikkerhet. Boligene kan de ansatte kjøpe, og det er altså et slikt kjøp rektor og en av de ansatte fikk lån for å delfinansiere, forklarer administrasjonsleder Frode Nilsen.

– Har ansatte kun fått låne penger i forbindelse med utkjøp av personalboliger, eller har de også hatt mulighet til å få lån til andre formål?

– Nei, det har kun vært til personalboliger, og det har kun skjedd de to gangene som Udir har påpekt, sier Nilsen, som ikke ønsker å oppgi navnene på personene som fikk lån fra skolen.

Audun Raen ble rektor i 2012, altså i den aktuelle perioden, og er det fortsatt.

– Hvorfor har dere endret utlånspraksisen hvis dere mener at dere ikke har gjort noe galt?

– Vi ønsket ikke å fortsette en praksis som det ble stilt spørsmål ved. Vi trenger heller ikke ordningen.

– Ingen dramatikk

I vedtaket fra november i fjor fikk skolen 28. januar som frist for å tilbakebetale millionene som Udir mener de skylder dem. Fordi skolen har klaget på vedtaket, kan de foreløpig se bort fra fristen til saken er endelig avgjort.

Dersom vedtaket blir opprettholdt kan ikke skolen benytte statstilskudd og skolepenger til å dekke kravet.

– Hvilke konsekvenser får det for skolens økonomi dersom dere må tilbakebetale 1,4 millioner kroner?

– Det er ingen dramatikk. Men vi synes jo selvfølgelig at det ville være urimelig dersom vedtaket blir opprettholdt, sier Nilsen.

– Dere mener altså at dere har brukt gaveinntekter når dere har lånt ut penger til ansatte. Synes dere dette er en ryddig ordning?

– Det er en unødvendig ordning, og vi har derfor gått bort ifra denne.

– Får den tidligere utlånspraksisen noen konsekvenser for rektor?

– Nei, fordi vi mener jo at vi ikke har gjort noe i strid med økonomiforskriften.

---

Fakta om Drottningborg videregående skole

  • Kristen internatskole på Hesnes i Grimstad.
  • Grunnlagt i 1930 av Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM).
  • Skolen er i dag eid av Misjonssambandet og har rundt 200 elever.
  • Drottningborg er en del av Misjonssambandets visjon om «Verden for Kristus».
  • Navnet Drottningborg stammer fra et sagn der det sies at et skip forliste i nærheten. Ifølge sagnet skal en svensk prinsesse, en fremtidig drottning, ha omkommet i forliset og skylt på land i vika like ved det som i dag er skolens badestrand. Vika ble kalt Drottningvika og Drottningborg ble navnet på hovedbygget like ved. Den vesle jenta som druknet, ligger balsamert under gulvet i Fjære kirke.

Kilder: Wikipedia og Drottningborg.vgs.no.

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion