Religion

Har blitt spurt om å returnere som pastor: – Jeg trenger tid

FILADELFIA: I desember sa Thor Harald Evenstad opp stillingen sin som hovedpastor i Filadelfia Kristiansand. Nå har han blitt spurt om å komme tilbake i en pastorfunksjon.

– Jeg kommer til å vurdere saken etter hvert og kommer til å ha en løpende kontakt med lederskapet, men jeg trenger tid, sier han til Vårt Land.

Under et menighetsmøte i Filadelfia Kristiansand torsdag, hvor 302 medlemmer var til stede, kom en ekstern granskingsgruppe med konkrete forslag til tiltak. Det innebærer store endringer i ledelsen.

Thor-Harald Evenstad er blant annet forespurt om å komme tilbake i en pastor-funksjon, opplyser lederrådet.

Da Evenstad i fjor valgte å tre ut av menighetens øverste ledelse, sa han også opp sin stilling som en del av hovedpastorteamet, med virkning fra 1. januar 2022.

Evenstad ønsker ikke å kommentere hvorfor han i fjor valgte å gå av, og vil heller ikke kommentere de enkelte tiltakene som ble presentert for menigheten.

– Jeg tror at det er nødvendig at det gjøres noen ting. Jeg synes samtidig at det er trist at vi har kommet der vi har kommet. Jeg tror at alle her ønsker menigheten det beste og vi alle har et ansvar for å sørge for å gjøre det en kan for å holde det samlet.

Jan Kjosavik gikk også ut av menighetens øverste ledelse i fjor høst. Han har på sin side uttrykt et ønske om å fortsatt stå i pastorrollen i menigheten, noe han kommer til å gjøre etter endt permisjon.

Dette er endringene

  • Øyvind Valvik, som inntil nylig var hovedpastor, fylte i mars 67 år og har valgt å gå av med pensjon fra og med 1. juli. Han går også ut av lederrådet.
  • Wiggo Skagestad avslutter sin funksjon som hovedpastor fra og med 15. august og trer inn i en ny rolle som pastor for utadrettet virksomhet. Han sitter i lederrådet i kraft av å være hovedpastor, og går derfor ut av lederrådet på samme tid.
  • Det velges inn tre nye medlemmer til lederrådet før sommeren. Disse velges for en interimfase frem til årsmøtet i 2023, hvor endelig valg gjennomføres.
  • Resterende lederråd stiller sine plasser til disposisjon ved å stille til nytt tillitsvalg, to stykker i oktober 2022 og to stykker i januar 2023. Dette for å sikre en best mulig kontinuitet i overgangen til permanent lederråd, opplyser lederrådet.
  • To eksterne personer blir med som observatører, inntil permanent lederråd er valgt. Det nye interim-lederrådet får i oppgave å legge til rette for kontinuitet og god overgangsløsning frem til permanent lederråd på plass.

– Tid for alt

Wiggo Skagestad har en stund vært klar over den eksterne gruppens anbefaling om at han bør avslutte sin funksjon som hovedpastor, og kommenterer den slik:

– På mange områder er det en tid for alt. Jeg tenker at kirke og menighet ikke handler så mye om posisjon, men om funksjon. Framover skal jeg bare være i mange av de tingene jeg alltid har vært i. Det handler om Radio 3,16, Filadelfia media og vårt rus- og rehabiliteringsarbeid, sier Skagestad til Vårt Land etter møtet.

Han understreker at den nye stillingen hans foreløpig ikke er fullstendig definert.

Øyvind Valvik ønsket ikke å kommentere anbefalingene etter menighetsmøtet.

«Vi har derfor valgt å forespørre Egil Svartdahl som forkynner og inspirator, som vi tror kan være samlende i en sårbar situasjon», heter det i uttalelsen.

Ifølge pressekontakt Lasse Rosten har Svartdahl takket ja til forespørselen. Oppgaven innebærer blant annet at han kommer til å være til stede i menigheten to søndager i måneden.

---

Den eksterne gruppen

  • I desember i fjor ble det nedsatt en ekstern gruppe som blant annet skulle vurdere lederkulturen i Filadelfia Kristiansand.
  • Gruppen er satt sammen av personer fra Meklingsrådet i Pinsebevegelsen, en menighetsveileder, samt en ressurs utenfor pinsebevegelsen.
  • Dette er den eksterne gruppen: Sigmund T. Kristoffersen (leder), Øivind Augland (medlem) og Mariane Borge Skakstad (medlem).
  • På et menighetsmøte torsdag 7. april fikk menigheten presentert en rapport med de viktigste funnene fra undersøkelsen, samt forslag til tiltak.

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion