Religion

Øystein Gjerme om Filadelfia Kristiansand: – Ledelsen viser stor åpenhet og erkjennelse

FILADELFIA KRISTIANSAND: Lederen i Pinsebevegelsen, Øystein Gjerme, mener det er positivt at Filadelfia Kristiansand «snur hver stein.».

– Ledelsen viser stor åpenhet og erkjennelse ved at de stiller sine posisjoner til rådighet, sier Øystein Gjerme, leder i Pinsebevegelsen.

Under et menighetsmøte i Filadelfia Kristiansand torsdag, hvor 302 medlemmer var til stede, kom en ekstern granskingsgruppe med konkrete forslag til tiltak. Det innebærer store endringer i ledelsen. Hovedpastorene Wiggo Skagestad og Øyvind Valvik går ut av lederrådet. Resten av lederrådet stiller sine plasser til disposisjon ved å stille til nytt valg der menigheten skal avgjøre om de har tillit til dem.

– For meg ser det ut som de er villige til å snu hver stein, for å holde menigheten samlet og å finne en vei ut av en krevende situasjon, sier Gjerme.

Den eksterne gruppen er blitt ledet av Sigmund T. Kristoffersen, tidligere leder i Pinsebevegelsen.

Gjerme mener tiltakene som er lagt fram av ad hoc-gruppen er gode.

– Det er positivt gitt situasjonen som har fremkommet. Så håper vi dette er tilstrekkelig for å finne en god vei framover, sier han.

Årsmøtet/menighetsmøtet til Filadelfia Kristiansand, torsdag 7. april.  På det lukkede møtet ble det kjent at. Wiggo Skagestad går av som hovedpastor.

– Alvorlig situasjon

Filadelfia Kristiansand har lenge vært i en alvorlig økonomisk situasjon, knyttet til eierskapet av prestisjebyggget Q42, et konferansesenter i Kristiansand sentrum. Arbeidet med å refinansiere gjelden knyttet til bygget er pågående.

Men problemene har ikke bare vært økonomiske. I desember i fjor kom det fram at Jan Kjosavik og Thor-Harald Evenstad gikk ut av eldsterådet, som er menighetens øverste ledelse. Da Kjosavik og Evenstad trakk seg, pekte de på utfordringer i lederskapet.

Den eksterne gruppen har hatt som mandat å kartlegge lederstruktur, lederkultur og ledelsesforståelse, og se nærmere på «valg, ansettelser, vedtak og forankring, habilitet, rolleavklaring, formelle og uformelle maktstrukturer».

– Hvor alvorlig er situasjonen i Filadelfia Kristiansand?

– Situasjonen i Filadelfia Kristiansand er alvorlig. Det som har vært mest kjent og som har pågått over lengst tid, er den økonomiske situasjonen. Når det nå også har fremkommet utfordringer om samarbeid i ledelsen og andre situasjoner i menigheten gjennom vinteren, så er det klart at det er en alvorlig situasjon, sier Gjerme.

---

Den eksterne gruppen

  • I desember i fjor ble det nedsatt en ekstern gruppe som blant annet skulle vurdere lederkulturen i Filadelfia Kristiansand.
  • Gruppen er satt sammen av personer fra Meklingsrådet i Pinsebevegelsen, en menighetsveileder, samt en ressurs utenfor pinsebevegelsen.
  • Dette er den eksterne gruppen: Sigmund T. Kristoffersen (leder), Øivind Augland (medlem) og Mariane Borge Skakstad (medlem).
  • På et menighetsmøte torsdag 7. april fikk menigheten presentert en rapport med de viktigste funnene fra undersøkelsen, samt forslag til tiltak

---

Maktfordelingsprinsipp blir viktig framover

Gjerme forteller at Pinsebevegelsen sentralt er involvert fordi Pinsebevegelsens rådsstruktur har vært involvert. Det er Pinsebevegelsens personalråd har bistått Filadelfia Kristiansand.

Ifølge Gjerme vil lærdommen fra arbeidet gå inn i en kontinuerlig prosess med å hjelpe og forbedre hverandre til å etablere en best mulig «best practice».

– Hva har dere lært konkret av denne saken?

– På et helt generelt grunnlag – altså ikke knyttet til denne saken konkret – så handler det om hvordan maktfordelingsprinsippet i menighetene forvaltes. Det vil si at menighetsmøtets rolle, styrets rolle, eldsterådets rolle – uavhengig av denne saken – vil være langt framme i lederrådets bevissthet framover. Vi ser at vi trenger å ta et skikkelig blikk på hvordan maktfordelingen organiseres også i andre pinsemenigheter i Norge.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion