Religion

Konfirmanter møtte opp på kommunestyremøte – gikk derfra med 100.000 til fasteaksjonen

FASTEAKSJONEN: Når Kirkens Nødhjelp henvender seg til lokalpolitikere i forbindelse med pengeinnsamling, får de som oftest avslag. Det gjorde ikke konfirmantene Peter Fosli Stenseth og Tarjei Øvrekleiv.

Da de to konfirmantene Peter Fosli Stenseth og Tarjei Øvrekleiv møtte opp på kommunestyremøtet i Tokke kommune tirsdag, gikk det over all forventning.

Under møtet forklarte konfirmantene hvorfor politikerne burde gi et bidrag til Kirkens Nødhjelps fasteaksjon. De gikk derfra med et solid bidrag i bøssene sine. Kommunestyret vedtok nemlig at kommunen ville gi 100.000 kroner til innsamlingsaksjonen.

– Hva tenkte du da du fikk vite at kommunen ville gi 100.000 kroner?

– Det var ganske sykt. Jeg hadde ikke forventa det i det hele tatt, sier Peter Fosli Stenseth.

Det var diakon Eilev Erikstein som hanket inn konfirmantene til oppgaven. Fosli Stenseth forteller at han syntes det gikk greit å snakke foran lokalpolitikerne, og at han mener mennesker med penger å gi har et ansvar for å hjelpe folk som har mindre.

Også Tarjei Øvrekleiv mener det er viktig å gi penger til formålet for innsamlingsaksjonen: Mennesker som ikke har mat og rent vann. Han trekker spesielt fram krigen i Ukraina som en viktig grunn.

Overskudd i regnskapet

Ordfører i Tokke, Jarand Felland, forteller at det var hyggelig å ha besøk av konfirmantene under tirsdagens kommunestyremøte.

– Da de fortalte om aksjonen ga det oss et godt inntrykk, forteller ordføreren.

---

Kirkens Nødhjelps fasteaksjon

  • Hver fastetid har Kirkens Nødhjelp sin årlige innsamlingsaskjon.
  • Midlene går til alle deler av Kirkens Nødhjelps arbeid, som er spesielt rettet mot å sikre rent vann til alle mennesker.
  • Årets aksjon har fått tittelen «Håp i en dråpe vann» og har et spesielt fokus på klimatilpasset jordbruk gjennom vanning via dryppsystemer.
  • I mange menigheter i Den norske kirke er bøssebæring for fasteaksjonen en fast del av konfirmasjonsundervisninga.

---

Han trekker fram at Kirkens Nødhjelp både jobber med prosjekter i Ukraina og nabolandene, i tillegg til andre land i verden preget av krig og konflikt. Det var blant grunnene til at kommunen ønsket å støtte nettopp fasteaksjonen.

– Det er viktig å ikke glemme all lidelsen som finner sted også utenfor Europa, sier han.

Tokke kommune frister med billig strøm.

Felland forteller at kommunen hadde et overskudd i regnskapet for 2021, og at de dermed ønsket å bruke pengene til hjelp for flyktninger. Han opplyser også om at kommunen, i tillegg til å gi 100.000 kroner til Kirkens Nødhjelp, også gir 400.000 kroner til Flyktninghjelpen.

Stor giverglede

Line Vettestad er regional koordinator for Kirkens Nødhjelp i Buskerud, Vestfold og Telemark. Hun forteller til Vårt Land at hun først trodde hun hadde oppfattet feil sum da hun fikk høre hvor mye kommunen skulle gi til fasteaksjonen.

– Det fineste er at det var to ungdommer som forklarte saken og fikk kommunestyret til å tenke at det er en god sak.

Regionkoordinator i Kirkens Nødhjelp, Line Vettestad

Hun forteller videre at det allerede tyder på at årets fasteaksjon bærer preg av stor giverglede. Nøyaktig hvor mye som er samlet inn, gjenstår å se når pengene telles opp.

– Hvor vanlig er det å henvende seg til lokalpolitikere i forbindelse med innsamling?

– Vi prøver innimellom fra vårt hold, men det er ikke så ofte vi lykkes, forteller Vettestad.

Hun mener at en slik henvendelse blir mye sterkere når den kommer fra ungdommen selv.

– Det er de som er ute og går med bøssene. Jeg synes det er fantastisk at de gir av sin tid for å hjelpe mennesker de ikke kjenner og som de sannsynligvis aldri kommer til å møte, konkluderer Vettestad.

Les mer om mer disse temaene:

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion