Religion

Diskrimineringsombud: Ikke religiøs tvang for kirkemusiker å delta i andakt

DISKRIMINERING: Soknepresten forventet at organisten var til stede under andaktene på personalmøtene i den svenske menigheten. «Religiøs tvang», mente kirkemusikeren. Nå har det svenske diskrimineringsombudet konkludert i saken.

– Jeg er en troende kristen, men jeg vil selv bestemme når jeg har mine andakter og med hvem, uttalte den svenske organisten til Kyrkans tidning for to år siden.

Vårt Land fortalte den gang historien til den mangeårige musikeren, som året før ble ansatt som organist i en menighet i Skåne i Sverige. Der ble hun utsatt for «religiøs tvang», påsto hun. I 2020 anmeldte hun derfor arbeidsplassen sin til det svenske diskrimineringsombudet.

Først nå har ombudet konkludert i saken, og slår fast: Det er ikke et brudd på loven om diskriminering å arrangere gudstjenester og andakter i forbindelse med personalsamlinger, melder Kyrkans tidning.

Trengte ikke å ta imot nattverd

I sin klage til diskrimineringsombudet, som i 2020 ble gjengitt av det samme tidsskriftet, utdypet kirkemusikeren hvorfor hun mener hun ble utsatt for religiøs tvang som nyansatt:

«Umiddelbart ble jeg beordret av den daværende presten til å delta på gudstjenester der jeg selv ikke tjenestegjorde, for å delta i religiøse handlinger sammen med kolleger».

Den nåværende soknepresten har på sin side fortalt at det ble forventet at organisten var til stede på stabsmøter som ble innledet med andakt. Av og til inneholdt møtene messe, men organisten trengte ikke å ta imot nattverd, sa han til Kyrkans tidning.

Diskrimineringsombudet resonnerer slik: Fordi organisten ikke har blitt behandlet annerledes enn sine kollegaer, er hun derfor ikke blitt diskriminert.

«Det er tydelig at personene i gruppen kristne som NN tilhører, ikke er spesielt rammet av en bestemmelse om at de er forpliktet til å overvære religiøse seremonier på arbeidsplassen. Menigheten har derfor ikke utsatt NN for indirekte diskriminering», skriver ombudet in sin utredning, ifølge det svenske tidsskriftet.

Ombudet har i sine undersøkelser ikke funnet grunnlag for å slå fast at organisten har blitt tvunget til å delta aktivt i seremonien, for eksempel ved å motta nattverd.

«Umiddelbart ble jeg beordret av den daværende presten til å delta på gudstjenester der jeg selv ikke tjenestegjorde, for å delta i religiøse handlinger sammen med kolleger»

—  Svensk kirkemusiker

Ingen norsk parallell

Det norske Likestillings- og diskrimineringsombudet kjenner ikke til at kirkeansatte i Norge skal ha blitt utsatt for religiøs tvang av arbeidsgiver, slik organisten i Sverige mener seg utsatt for, skrev Vårt Land i 2020. Derimot har det vært saker med spørsmål om en arbeidssøker må identifisere seg med arbeidsstedets kristne verdigrunnlag. For eksempel at en renholder eller vaktmester må identifisere seg med et kirkesamfunns verdigrunnlag.

– Et slikt krav har blitt regnet som diskriminerende. Det har sammenheng med at stillingen ikke har en religiøs funksjon, og at det derfor ikke er saklig å stille krav om at vedkommende må identifisere seg med det kristne verdigrunnlaget, uttalte seniorrådgiver i Likestillings- og diskrimineringsombudet, Helle Holst Langseth.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion