Religion

– Det ville ikke skjedd noe annet sted i den siviliserte delen av verden

HØYESTERETT: Advokat sammenligner Jehovas vitners argumentasjon med Sharia-praksis. Det vil ikke Jehovas vitner svare på, men viser til menigheters rett til religions- og tankefrihet.

– Saken er prinsipiell. Det er en veldig viktig sak og et spørsmål som står til prøving. Vi har gjennomgått praksis fra menneskerettighetsdomstolen fra andre land, og vi finner ikke et eneste likt tilfelle i verden, sier advokat Per Danielsen.

Han representerer Gry Helen Nygård i den pågående høyesterettssaken som er anket dit av Jehovas vitner Ski menighet.

En lang kamp

I 2018 ble Gry Helen Nygård ekskludert fra Jehovas vitner, som hun har tilhørt siden hun var 16 år gammel. Fra det øyeblikket utstøtelsen var et faktum, opphørte all kontakt med venner og familie i trossamfunnet.

Domsutvalget til Jehovas vitner, som tar avgjørelser om eksklusjon, hevder hun har begått «porneia», altså seksuell umoral. Selv hevder Nygård at hun ble utsatt for overgrep, og mener at de har ekskludert henne på uriktig grunnlag.

Danielsen argumenterer for at et slikt syn er det samme som vi finner i Sharia-praksiser hvor muslimer tillater at kvinner steines til døde hvis de har begått såkalt seksuell umoral. Han påpeker at i Norge vil den som steiner i slike tilfeller bli tiltalt, straffet og dømt for drap. Han mener at dette ikke er noe religiøst spørsmål.

– Nygår er blitt fratatt alle rettigheter, knust psykisk og i praksis nektet adgang til sine barn. Alle er pålagt å ikke ha kontakt med henne. Hun er støtt ut i det ytterste mørke, sier advokat Per Danielsen.

Han vil i retten ta til orde for at en domstol må kunne gripe inn og beskytte det han omtaler som «et slikt overgrep mot en kvinne.»

Det prinsipielle

Nygård tapte først i tingretten, før hun fikk medhold i lagmannsretten. Jehovas vitner anket deretter dommen til Høyesterett.

Dommen i den pågående høyesterettssaken kan bli viktig for retten til fri religionsutøvelse i Norge, mener Danielsen. Rettssaken avsluttes onsdag. Her skal de vurdere om Jehovas vitners eksklusjon av Gry Helen Nygård var gyldig. Saken rører ved det prinsipielle spørsmålet om en domstol kan tvinge et trossamfunn å ta inn medlemmer de ikke ønsker å ha. Avgjørelsen er ventet om tre til fire uker.

Nygårds advokat Danielsen mener at Jehovas vitner opptrer som yppersteprestene gjorde da Jesus kritiserte dem.

– De vil putte alt inn i såkalt religionsfrihet, selv om det umulig kan plasseres logisk der. Det er deres eneste forsvar. Det faller de på, sier Danielsen.

– Tror du at Jehovas vitners forsvar kommer til å holde i Høyesterett?

– Nei, jeg vil argumentere sterkt for at det ikke kan holde. Det er for enkelt. Her er det en så dårlig saksbehandling, og et så åpenbart urimelig resultat og da mener jeg at det er anledning til å gripe inn. Men Høyesterett bestemmer.

---

Dette er saken

  • I 2018 ble Gry Helen Nygård ekskludert fra Jehovas vitner.
  • Domsutvalget til Jehovas vitner, som tar avgjørelser om eksklusjon, hevder hun har begått «Porneia», altså seksuell umoral.
  • Selv hevder Nygård at hun ble utsatt for overgrep.
  • I tillegg til at hun hevder det var overgrep, mener hun også at Jehovas vitner har gjort saksbehandlingsfeil.
  • Saken ble anket til Høyesterett av Jehovas Vitner-Ski Menighet, og pågår nå fra 5.-6. april i høyesterett. Dommen kommer om 3-4 uker.

Kilde: Vårt Lands arkiver

---

– I Høyesterett mandag fikk vi høre en av dommerne spørre «Hva hvis et medlem av Jehovas vitner blir voldtatt, og hun blir ekskludert, skal ikke da domstolen kunne gripe inn og kjenne eksklusjonen ugyldig?» Da svarte Jehovas vitners advokat, at det kan ikke domstolen gripe inn i, forteller advokat Per Danielsen.

Danielsen kaller Jehovas vitners lovgivningspraksis for en form for Sharia.

– Det ville ikke skjedd noe annet sted i den siviliserte delen av verden, og det kan vi ikke ha i vårt land.

Saken har vært flere runder i det norske rettssystemet, først i Follo tingrett der Jehovas vitner fikk medhold og deretter i Borgarting lagmannsrett i sommer, hvor Nygård vant fram. Så anket Jehovas vitners menighet i Ski dommen fra lagmannsretten til Høyesterett.

Religionsfrihet må trumfe

– Det kan ikke være noen tvil om at Borgarting lagmannsretts avgjørelse om å ugyldiggjøre den religiøse avgjørelsen til de eldste i Ski menighet, griper inn i menighetens rett til religion- og tankefrihet, retten til fri tale, retten til å komme sammen, og er et brudd på den europeiske menneskerettskonvensjonen, mener Fabian Fond fra Jehovas vitners avdelingskontor i Skandinavia.

Fond påpeker at konvensjonen også garanterer for individets rett til selv å velge hvem man ønsker å omgås, uansett om det er på religiøst eller personlig grunnlag. Han vil ikke kommentere Danielsens uttalelser.

Fabian Fond er kommunikasjonssjef i det skandinaviske pressekontoret til Jehovas vitner.

– Vi håper at Høyesterett vil følge den presedensen som er satt av den europeiske menneskerettsdomstolens Storkammer, om at «Staten ikke har mulighet til å forplikte et trossamfunn til å ta opp nye medlemmer eller ekskludere eksisterende». (Sindicatul “Păstorul cel Bun” v. Romania, no. 2330/09, § 137, 9 Juli 2013), forteller Fond.

Jehovas vitne sier til Vårt Land at de ikke ønsker å komme med noen ytterligere kommentarer til den pågående høyesterettssaken nå av respekt for de religiøse prosedyrene og de involverte.

Det har ikke lyktes Vårt Land å komme i kontakt med advokat René Stub-Christiansen som representerer Jehovas vitners menighet i Ski i den pågående rettssaken.

Les mer om mer disse temaene:

Guro Thomasdatter Aasaaren

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion