Religion

Modermenighet går ut av karismatisk menighetsnettverk: – Problematisk

FORLATER NETTVERK: Vineyard Anaheim i California regnes som modermenigheten i Vineyard-bevegelsen. Nå trekker de seg ut. – Vi synes både avgjørelsen og prosessen er problematisk, sier Per Christian Lunde, nasjonal leder for Vineyard i Norge.

– Vi, i likhet med søsken fra andre kirkesamfunn, undrer oss over at en slik beslutning fattes i en lukket styreprosess, uten involvering fra resten av menigheten eller ledelsen i Vineyard USA. Dette bryter med våre verdier om transparens, gjensidig ansvarliggjøring, og respekt, sier Per Christian Lunde, nasjonal leder for Vineyard Norge.

Per Christian Lunde, nasjonal leder for Vineyard Norge.

Søndag 20. mars ble det kjent at Vineyard Anaheim forlater Vineyard-bevegelsen. Det ble kunngjort av Alan Scott, hovedpastor i menigheten i California.

Lunde forteller at Vineyard Anaheim ble startet av bevegelsens grunnlegger, John Wimber, under Jesusvekkelsen på 70-tallet, og har siden vært regnet som Vineyards modermenighet. De siste fire årene har menigheten vært ledet av Alan og Kathryn Scott, som flyttet til California etter å ha plantet og ledet en voksende, innflytelsesrik Vineyardmenighet i Nord Irland.

Det er ikke blitt gitt noen annen begrunnelse for beslutningen om å forlate Vineyard-familien enn et utsagn om at ‘de kjenner seg ledet av Den Hellige Ånd’

—  Per Christian Lunde, nasjonal leder for Vineyard Norway

‘Høyt verdsatt’

At menigheten trekker seg ut av bevegelsen skyldes hverken teologi, store tvister om retningen til Vineyard USA eller «personlige klager», fortalte Scott til menigheten forrige helg, ifølge Christianity Today.

Ledelsen i menigheten tror rett og slett at det er Gud som har ledet dem til å gå ut av kirkesamfunnet.

Ifølge Lunde har Vineyard Anaheim en helt spesiell plass i Vineyards historie.

– Det var i dette fellesskapet Gud formet DNA-et til det som etter hvert skulle bli en internasjonal kirke bevegelse, med menigheter i over hundre land. Det var i Vineyard Anaheim ledere i bevegelsen tok de første skrittene i villig lydighet til Den Hellige Ånd, lærte å stole på Guds kraft til å helbrede og gjenopprette, gav seg til å tjene de fattige og maktesløse, sier han.

Han omtaler pastorparet Alan og Kathryn Scott som et friskt pust i bevegelsen og påpeker at de har «ledet menigheten inn i en tid med fornyelse, og vært til stor inspirasjon for menigheter rundt om i verden».

– De har vært høyt verdsatt i Vineyard. Mange, også i Vineyard Norge, er derfor overrasket og lei seg for beslutningen som er tatt, sier Vineyards norske leder.

---

Vineyard-bevegelsen

  • Vineyard-bevegelsen er et amerikansk karismatisk kirkesamfunn, grunnlagt i California i 1982 ved at en gruppe menigheter innen Calvary Chapel-nettverket gikk ut og dannet sin egen menighetsbevegelse. Bevegelsen er først og fremst bygget opp omkring sine menigheter.
  • Vineyard-bevegelsen har en karismatisk profil og er i slekt med pinsebevegelsen. Den er særlig kjent for sitt engasjement for evangelisering ved hjelp av tegn og under, som helbredelse, profeti, demonutdrivelse og tungetale
  • Antall Vineyard-menigheter er i 2020 omtrent 2.500 i verdensmålestokk.
  • I Norge hadde Vineyard-bevegelsen i 2019 totalt i overkant av 500 medlemmer i registrert i sine trossamfunn, der Oslo Vineyard er det største.
  • Kilde: snl.no

---

– Et ekstremt svik

Ifølge ham har Vineyard Anaheim fra 2021 hatt et styre der flere av medlemmene ikke har tilknytning til hverken menigheten eller Vineyardbevegelsen.

– Det er ikke blitt gitt noen annen begrunnelse for beslutningen om å forlate Vineyard-familien enn et utsagn om at «de kjenner seg ledet av Den Hellige Ånd» sier Lunde.

Han påpeker at beslutningen ikke vil få stor betydning for Vineyard Norge.

– Vi synes både avgjørelsen og prosessen er problematisk, men vil be for menigheten og for Vineyard USA. Vi ønsker dem alt godt fremover, og håper at fremtiden gir oss mer forståelse for et valg som vi i dag ikke klarer å forstå, sier han.

Vineyard USA har reagert sterkt på Vineyard Anaheims beslutning om å trekke seg ut av bevegelsen. Ifølge avisen Dagen har leder i Vineyard USA, Jay Pathak, sendt ut et brev til alle de 500 menighetene i organisasjonen med reaksjoner på utmeldingen:

– Tusenvis av mennesker i Vineyard-bevegelsen, både lokalt i Anaheim og over hele verden, uttrykker sin overbevisning om at beslutningen om å plutselig fjerne Vineyard Anaheim fra vår familie av kirker er en handling av ekstremt svik, gjengir avisen fra brevet.


Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion