Religion

Texas-pastor: – Det opprører meg at kvinner i Texas ikke skal ha et valg

ABORT: Alt tyder nå på at USAs strengeste abortlov blir stående, etter at en domstol 11. mars avviste det siste forsøket på å få den stoppet.

– Jeg har ingen rett til å fortelle noen at de skal bringe et barn til verden, sier Cheryl Kimble.

Hun er hovedpastor i baptistmenigheten The Church at Highland Park i Austin i Texas.

I en delstat hvor kristne organisasjoner har vært med å kjempe fram USAs strengeste abortlov, går denne baptistpastoren mot strømmen.

– Vi er et land som ikke tar vare på våre barn, sier pastoren.

– Vi gir dem ikke helsehjelp, mat, klær eller et sted å bo. Da har vi heller ingen rett til å tvinge noen til å bære fram et barn, hvis de selv mener de ikke kan ta hånd om dem.

En rekke rettssaker – men nå blir loven stående

11. mars havarerte det siste i rekken av forsøk på å stanse den nye, kontroversielle abortloven Senate Bill 8, den såkalte «Texas Heartbeat Act». Den gjør det ulovlig å bistå noen med å ta abort etter at fosterets hjerterytme kan måles, som ofte er rundt svangerskapets uke seks.

Motstandere av loven så denne rettssaken som siste mulighet for å stoppe den i rettssystemet: «S.B. 8 vil nå bli værende i Texas i overskuelig framtid. Dette er en ødeleggende nederlag for lovlig tilgang til abort i Texas og i landet», skrev organisasjonen ACLU på Twitter da dommen ble kjent.

Vi er et land som ikke tar vare på våre barn. Da har vi heller ingen rett til å tvinge noen til å bære et fram.

—  Cheryl Kimble, pastor i Austin, Texas

Flere delstater er nå i gang med å kopiere Texas: Bare i mars har Idaho og Oklahoma vedtatt lignende lover. I tillegg vil USAs høyesterett i løpet av året også ta stilling til om en ny lov i Mississippi, som forbyr aborter etter uke 15, er i samsvar med grunnloven. Mange spår at Roe vs. Wade, som setter grensen for lovlig abort til tidspunktet når fosteret er levedyktig, beregnet til rundt uke 24, da kan stå for fall.

Det betyr at amerikanske delstater i løpet av dette året sannsynligvis vil få langt større frihet til å begrense tilgangen til abort. Ifølge Guttmacher Institute kan dette føre til at kvinner imellom 21 og 26 delstater helt eller delvis mister tilgangen til lovlige aborter.

USA abort

Seier for «kristen-lobbyen»

«Heartbeat Act» i Texas har blitt feiret som en stor seier av mektige kristne organisasjoner, særlig Southern Baptist Convention, USAs største protestantiske kirkesamfunn. Det er mindre kjent at loven fra religiøst hold også har blitt møtt med sinne og avsky.

– Jeg er veldig opprørt over det som har skjedd i Texas og andre steder i landet. En lov som setter grensen ved seks uker, er ikke realistisk. Det opprører meg kvinner i Texas ikke skal ha et valg, sier pastor Kimble.

---

Texas Heartbeat Act

  • Lov som forbyr abort etter at fosterets hjerterytme er målbar, som ofte er i uke 6.
  • Dette er den første gang en delstat har lyktes med å innføre abortforbud fra uke 6, etter høyesterett i 1973 vedtok at en abort er en privatsak fram til fosteret er levedyktig, og derfor ikke noe myndighetene skal legge begrensninger på.
  • I stedet for at påtalemyndigheten skal fremme sak, er loven basert på at sivile håndhever den ved å gå til sivile søksmål, hvor de kan kreve 10.000 dollar fra enhver som bistår med en abort.
  • Loven har blitt forsøkt stanset gjennom en rekke søksmål, men den gjelder fortsatt.

Kilde: Wikipedia

---

Til nå har 25 menigheter som tar avstand fra den nye seksukersregelen gått sammen i en gruppe som kaller seg Reproductive Freedom Congregations. Ytterligere 70 skal være i ferd med å bli medlemmer, ifølge gruppa.

«Altfor mange lover som påvirker folk i Texas har blitt båret fram av et dominant religiøst narrativ basert på ekskludering og diskriminering, skriver gruppa på nettsiden sin, og legger til at de ikke vil stå å se på mens «troen brukes som våpen for å såre andre».

Menigheter fra trosretningen «unitarisme», som har ganske løst definerte trosdoktriner, er riktignok overrepresentert i gruppa. Men Reproductive Freedom Congrecations inkluderer også mer tradisjonelle retninger innen amerikansk kristendom som presbyterianere og baptister.

Altfor mange lover som påvirker folk i Texas har blitt båret fram av et dominant religiøst narrativ basert på ekskludering og diskriminering.

—  Fra nettsiden til Reproductive Freedom Congregations

The Church at Highland Park er foreløpig ikke blant dem. Men Kimble støtter det de står for.

– Jeg tror verden har en uriktig oppfatning av kristne i Texas. Jeg tror de hører de konservative stemmene, men ikke de progressive. Men det er riktig at vi er i minoritet, så vi blir ikke like mye hørt, sier lederen for baptistmenigheten, som for øvrig ikke er tilsluttet Southern Baptist Convention.

USA baptisme

Brå nedgang – men kun i delstaten

Ifølge helsemyndighetene i Texas har antallet rapporterte aborter i delstaten sunket med 60 prosent etter at S.B. 8 trådte i kraft 1. september. Samtidig melder Planned Parenthood at abortklinikkene de har i nabostatene rundt Texas, har hatt en økning på 800 prosent i antall henvendelser fra kvinner som ønsker abort.

Cheryl Kimble forteller at hun selv har hjulpet kvinner med reisen til en annen delstat med mindre strenge abortlover enn Texas for å få utført prosedyren. Det var før den nyeste innstrammingen med S.B. 8.

– Det har skjedd når kvinnens helse har vært i fare, eller fordi det ikke var utsikter til at barnet skulle kunne leve. Om de ble i Texas, måtte de likevel gå gjennom graviditeten, selv om barnet ikke ville kunne leve. Derfor hjalp vi dem med å fly til en annen delstat.

– Hva synes du om at de fleste av dine pastorkollegaer mener troen deres legger en tydelig føring om at de må kjempe imot abort?

– Jeg er uenig i at abortspørsmålet er et tydelig teologisk spørsmål. Bibelen sier at Gud kjenner oss fra unnfangelsen, men det barnet kan ikke leve utenfor den kroppen – det er ikke et menneske på det tidspunktet. Det er ikke vår jobb å dømme andre mennesker. Og jeg tror på ingen måte at Jesus ville fordømme noen for det valget de tar.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion