Religion

Slik går veien mot en ren hindu-nasjon

INDIA: Under det høyrenasjonalistiske regimet i India, har hindunasjonalismen vokst seg sterk og brutal. En betydelig minoritet vil føle seg truet fremover, forteller forfattere av en ny bok.

Borgerskapslover, vedtak om at det er ulovlig å konvertere til en annen religion, nye forbud mot hijab i en delstat og lynsjing av muslimer som ønsker å gifte seg med hindu-kvinner. De fleste sakene har brodd mot muslimer, men også kristne, og hatet mot Indias minoriteter øker.

I sentrum står Hinudtva – hindunasjonalisme – en indisk politisk retning og ideologi som har styrket seg kraftig de siste tiårene.

– Hindutva er ikke først og fremst en religion; det er bruk av religion med politiske og ideologiske hensikter. Ideologien går ut på å gjøre India om til en ren nasjon hvor hinduistisk kultur, tradisjon og historiefortelling hinduismen er helt dominerende, sier medieforsker og forfatter Elisabeth Eide.

Hun og historikeren Terje Skaufjord er ute med sin tredje bok sammen: India - på vei mot hindunasjonalisme. Under statsminister Narendra Modi og hans parti BJP (Bharatiya Janata Party), har hindunasjonalismen vokst seg sterk og blitt brutal mot Indias 200 millioner muslimer og 30 millioner kristne.

– Til sammen er dette betydelige religiøse minoriteter som vil føle sin posisjon truet hvis India blir en Hindu-Rashtra: En ren hindu-nasjon.

I grunnloven er India definert som en sekulær stat, men i praksis er religiøse motsetninger og diskriminering av minoriteter og daliter («uberørbare») et økende problem, forteller forfatterne.

Elisabeth Eide og Terje Skaufjord. India – På vei mot Hindunasjonalisme.

Tegner opp et trusselbilde av muslimene

Med hindunasjonalismens frammarsj, er det å vende ryggen til hinduismen, mildt sagt kontroversielt.

– Selv om hinduer utgjør en overveldende majoritet med om lag 80 prosent, tegner de opp et trusselbilde av kristne og muslimer som omvender hinduer til sine religioner. Det er deres religiøse- og politiske grunnlag for å gå løs på dem, sier Skaufjord.

For hindunasjonalistene er det særlig muslimene som har forsøkt å bryte ned hindutva-tankegangen opp gjennom historien. Det har de måtte betale for, blant annet gjennom lynsjing og massakrer. Sistnevnte har en særlig tradisjon i India, og går ofte ubevisst hen.

– Straffriheten er stor. Det har vi sett i praksis, sier Eide.

Hun forklarer det som en majoritetstankegang, hvor hinduflertallet frykter for å komme i mindretall.

– Her er det en majoritet, som i en kritisk situasjon, er trygge på at hvis de går løs på muslimene, så blir det kanskje bare noen spørsmål etterpå. Erfaringen fra saker hvor muslimer er blitt angrepet i planlagte aksjoner, eksempelvis i Delhi i 2020, er at politiet ofte ikke registrerer anmeldelser, eller at saker blir henlagt uten rettsbehandling. Muslimer og kristne har ikke den samme muligheten til å påvirke ordensmakten, sier Skaufjord.

Elisabeth Eide og Terje Skaufjord. India – På vei mot Hindunasjonalisme.

Kastesystem som bevarer fattigdom

Forholdet mellom muslimene og hinduene i India har en lang forhistorie fra Mogulriket og britenes kolonitid, og henger sammen med det indiske kastesystemet. Det kaller Eide en seiglivet praksis, som er med på å bevare Indias fattigdom. Gjennom historien har mange på bunnen av kastesystemet valgt å konvertere til en annen religion for å komme seg ut av kastesystemet. Som oftest har de forblitt fattige og mange steder kan det koste å vende ryggen til hinduismen.

Elisabeth Eide og Terje Skaufjord. India – På vei mot Hindunasjonalisme.

Når en hindu konverterer til en annen religion, ses handlingen på som en trussel. Dette kaller hindunasjonalister for ulovlig konvertering.

– Et majoritetsargument er at muslimene tvangsomvender folk til sin tro. i tillegg er det en hylling av hele hindu-tradisjonen, sier Eide.

De siste årene har flere delstater i India vedtatt lovene om ulovlig konverteringer. Det er først og fremst noe som angår muslimene, men også de kristne.

– Muslimene er mer uglesett i flere kontekster enn de kristne, blant annet gjennom de nye borgerskapslovene, sier Eide.

FILE- In this March 28, 2019, file photo, Indian Prime Minister Narendra Modi, right, speaks with Chief Minister of Uttar Pradesh state Yogi Adityanath during an election campaign rally in Meerut, India. India’s ruling Hindu nationalist party has approved legislation in Uttar Pradesh, the country’s most populous state, that lays out a prison term of up to 10 years for anyone found guilty of using marriage to force someone to change religion. The decree was passed Tuesday and follows a campaign by Modi’s Hindu-nationalist Bharatiya Janata Party against interfaith marriages. The party describes such marriages as “love jihad,” an unproven conspiracy theory used by its leaders and Hindu hard-line groups to accuse Muslim men of converting Hindu women by marriage. (AP Photo/Altaf Qadri, File)

Når en muslimsk mann og hindukvinne forelsker seg

Et fenomen som springer ut fra hindutva er det såkalte Love jihad: Det er når en muslimsk mann og en hindu-kvinne forelsker seg i hverandre, og forsøker å gjennomføre ekteskapet.

– Da risikerer mannens muslimske familie og han selv å bli angrepet, i verste fall lynsjet.

Flere delstater har de siste årene innført lovverk rundt dette, forteller Skaufjord. Det står ikke eksplisitt at å gifte seg på tvers av religioner er forbudt, men å gjennomføre ekteskapet, er en lang byråkratisk prosess, som kan ende med at jenta blir «reddet».

– Det er enormt mange prosedyrer de skal gjennom. Sjansen er høy for at foreldrene og lokalbefolkningen overbeviser jenta og fører henne tilbake til familien, sier Skaufjord.

– Den eneste forestillingen hinduer har om sånne giftemål, er tvang. Det er ikke lov å snakke om det som at de virkelig er forelsket, sier Skaufjord.

Elisabeth Eide og Terje Skaufjord. India – På vei mot Hindunasjonalisme.

Fake news og opposisjonelle

Å fange hele India i en bok, er et ambisiøst prosjekt. Å sammenfatte det i en times intervju med en journalist, er som å finne nåla i høystakken.

It’s complicated, skyter Eide innimellom inn, før hun hiver seg videre til enda et poeng: Sosiale medier som propaganda-maskin.

Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), som hindutva-ideologien springer ut fra, er i dag en hindu-nasjonalistisk paraplyorganisasjon, som ble grunnlagt i 1925 og som har hentet inspirasjon fra blant annet Mussolinis fascisme.

Denne nasjonale frivillighetsorganisasjonen har 60.000 grupper på WhatsApp, Indias mest brukte sosiale medium, og sprer falske nyheter i stort omfang.

– De har både «positive» falske nyheter om Modi, og veldig negative falske nyheter om opposisjonen, spesielt mot Indias største opposisjonsparti Kongresspartiet, sier Skaufjord.

– Med sosiale medier kan RSS frembringe tjue til tretti kølleslående ekstremister som kan storme og ødelegge en kirke, fordi de tror noen har konvertert, sier Skaufjord.

Disse «livsfarlige bøllene» har en militær disiplin, hvor de driver med fysisk fostring. Det er en del av et maskulinitetsideal om troskap og disiplin, forteller Eide.

India som er omtalt som verdens største demokrati går i retning av autokrati, og deres flagging som et sekulært land står for fall, mener forfatterne. I løpet av våren har flere delstater holdt valg, og i 2024 vil et eventuelt gjenvalg av Modi vise hindunasjonalismens robuste posisjon.

Les mer om mer disse temaene:

Cathrine Northug

Cathrine Northug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion