Religion

Carola framfører Maria Magdalena på Olavsfest. – Det viktigste jeg har gjort

PÅSKEDRAMA: Under sommerens Olavsfest skal Carola framføre påskefortellingen sett fra Maria Magdalenas ståsted. – Hun er den som møter Jesus ved oppstandelsen, sier Erik Hillestad.

Carola Häggkvist er dypt takknemlig for at hun og Erik Hillestad nå realiserer en tanke de fikk allerede da de var i Jerusalem og sluttførte innspillingen av forrige juleplate.

– Dette er det viktigste jeg har gjort, det er et kjært hjerteprosjekt for meg, sier Carola i et intervju med Vårt Land.

På tampen av innspillingen av juleplaten som kom i 2007, kom en ny melodi til henne. «Du har gjort det igjen», sa Hillestad.

– Jeg kjente med en gang at det er jo påsken dette handler om. Jeg tenker meg dette som en trilogi, der dette er det andre steget etter at Jesus ble født. Det er Faderen, Sønnen og Den hellige ånd. Derfor håper jeg vi kan lage et pinsealbum også, sier Carola.

Livet er vanskelig, men nåden er større. Det gjelder oss alle

—  Carola

Mange fortellinger

Erik Hillestad har skrevet tekstene om Maria Magdalena, og Carola melodiene.

– Mange myter og ting har blitt lagt til Maria Magdalena gjennom historien. Vi forsøker å fortelle dette med evangelienes blikk, men med noe fra tradisjonen, sier Erik Hillestad, tekstforfatter og daglig leder for Kirkelig kulturverksted.

Carola

Carola understreker at sangene gjør noe med mennesker, og at dette materialet for henne gjør noe av det samme som Blott en dag-albumet hun også utga på Kirkelig kulturverksted.

– Det kjennes både hellig, og det går til hjertet. Nå lever vi i litt spesielle tider også. Sangene inngir trøst, kraft og mot, sier Carola.

Hun synes at Maria Magdalena-prosjektet er noe nesten enda større enn julesangene.

– Det er litt som å gå på vannet. Dette er også veldig menneskelig. Erik vil at jeg skal gestalte sangene gjennom Maria Magdalena. Og så vil jeg ikke bare gjøre som Jesus Christ Superstar, men ta historien hele veien, om Jesus nåde, død og oppstandelse og hele veien til Kristi himmelfart.

– Det har vært mange versjoner om hvem Maria Magdalena var. Har dette også vært vanskelig å jobbe med?

– Livet er vanskelig, men nåden er større. Det gjelder oss alle. Det er mitt korte svar akkurat nå. Mitt andre svar er at jeg må bli ett med hele albumet og gjøre denne konserten. Å skulle sjøsette materialet i denne settingen, er fantastisk.

OSLO 20071112: Carola Häggkvist , her sammen med Erik Hillestad, lanserte mandag sin juleplate "I denna natt blir världen ny" i Kulturkirken Jakob i Oslo . 
Foto: Sara Johannessen Meek / NTB .

Visjon om mer påsketradisjon

For henne er det også et ønske at disse sangene kan bli noe å høre på i påsken for å ta den mer inn, både for den som er ute på ski eller drar til varmere breddegrader.

– Jeg kom akkurat nå fra en suppelunsj i Svenska kyrkan, der en kvinne i forsamlingshuset vi var, sa: Hva skal jeg gjøre her, når alle er borte i påsken? Jeg tror at vi må få til en tradisjon, en påsketradisjon.

Det er Carolas visjon.

– Om du tar med deg dette og lytter, og hører på ordene, tror jeg du kommer inn i en slags gudstjeneste. Jeg ser også for meg at ungdomskor eller vanlige kor kan opptre med dette, kanskje før påskedagene, siden mange reiser bort.

Carola i Grieghallen.

Spiller inn album

Carola og Hillestad åpner beretningen i Betania, der Maria Magdalena ifølge tradisjonen er den som salver Jesus og tørker føttene med sitt hår.

– Så følger vi selve dramaet 1. påskedag og litt lenger fram, og er innom pinsen på slutten, sier Hillestad.

Han mener tradisjonen har gjort Maria Magdalena til en kombinasjon av skjøge, helgen og profet, og til et speilbilde for alle mennesker som føler seg fordømt og får Guds nåde.

– Det som er helt soleklart knyttet til hennes navn i evangeliene, er at hun er den eneste som nevnes i alle fire evangelier som den som møter Jesus ved oppstandelsen, og er den første som er med i selve øyeblikket da det går opp for mennesker at Jesus kan ha stått opp fra de døde. Hun var hun var til stede ved korsfestelsen og den eneste som så hvor han ble lagt og derfor visste derfor hvor graven var, sier Hillestad.

OSLO 20071112: Carola Häggkvist lanserte mandag sin juleplate "I denna natt blir världen ny" i Kulturkirken Jakob i Oslo. Alvorlig .
Foto: Sara Johannessen Meek / NTB .

Skal romme glede, undring, smerte

I mai kommer Carola til Oslo for å spille inn sangene til et album som kommer ut senere, sannsynligvis neste år.

– Det blir mange konserter i tiden som kommer med dette stoffet, er planen, sier Hillestad.

For øyeblikket jobber Carola og Hillestad med de siste sangene.

– Vi skal ha noen til, for å få i hop hele kronologien, som skal romme både gleden, undringen og smerten. Det er det som er fint med dette, at det bare vokser, sier Carola.


Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion