Religion

Hver dag ber ukrainere denne salmen: – 3000 år gamle ord som er like relevante nå

BØNN: En salme skrevet av Kong David på flukt bes nå i fellesskap av ukrainere. – Beskriver åpenbart situasjonen de befinner seg i, sier Bibelselskapets konstituerte generalsekretær Anne Mari Schiager Topland.

En drøy uke før Russland invasjon av Ukraina foreslo den ledende rabbien i Ukraina at jøder og kristne sammen skulle be en salme.

– Den ledende rabbien kom med en uventet invitasjon til alle oss kristne og alle ukrainere om å lese salme 31 gjennom denne vanskelige tiden, sa Anatoliy Raychynets, vise-generalsekretær for Bibelselskapet i Ukraina til nettstedet Eternity News.

Siden har Salme 31 fra Det gamle testamente blitt en felles bønnesalme for det ukrainske folk. Det er publisert en rekke videoklipp av ukrainere i bomberom som ber salmen i fellesskap.

Her i Norge har salmen blitt brukt på gudstjenester for å markere støtte.

– Det er en måte å stå sammen med kollegene våre som jobber i Ukraina og det ukrainske folk, sier Bibelselskapets konstituerte generalsekretær i Norge, Anne Mari Schiager Topland.

Hun forteller at de har hatt tett kontakt med lederen for det ukrainske bibelselskapet.

– Han forteller at det ikke er så viktig hvor man tilhører eller hvilken gudstjenesteform man vanligvis går til. De går nå sammen om det som forener dem, i bibeltekstene de har i fellesskap, og ber denne bønnen.

– Like relevante

Russlands invasjon av Ukraina har nå pågått i 16 dager, siden tidlig om morgen 24. februar. Ifølge nyhetsbyrået Reuters er minst 13.000 drept og 2,5 millioner fordrevet fra hjemmene sine.

Tidspunktet for lesingen av salme 31 har gjennom krigens to uker vært klokken 17:00, forteller Topland.

– Det er 3000 år gamle ord som er like relevante nå. Det er som de kunne vært skrevet i dagens situasjonen, sier hun.

Salmens betydning

Overordnet handler salmen om Guds beskyttelse, i sin opprinnelige kontekst av kong David. Men for ukrainerne leses den som en bønn om beskyttelse under den russiske invasjonen. Topland trekker fram flere av versene som eksemplifiserer ordenes relevans:

«Hos deg finner de ly mot menneskers overgrep. Du verner dem i din hytte mot anklagende tunger. Velsignet er Herren som gjør under! Han viste meg miskunn i en beleiret by.», står det i vers 21 til 22.

– Dette beskriver åpenbart situasjonen de befinner seg i godt. Og gir dem selv og de som ber for ukrainerne trøst om at de finner ly hos Herren, sier hun.

Anne Mari Schiager Topland. Nestformann i frikirken. I leiligheten på Ammerud i Oslo. 25022022. Foto Alf Simensen

– De leser «La ditt ansikt lyse», og så sitter der mørket – i bomberom eller i blendende rom – i skjul for bombene.

—  Anne Mari Schiager Topland.

Videre trekker hun fram vers 15 til 17.

«Men jeg setter min lit til deg, Herre, jeg sier: «Du er min Gud.» Mine tider er i din hånd, fri meg fra fiender som jager meg!

«La ditt ansikt lyse over din tjener, frels meg i din miskunn!»

– De leser «La ditt ansikt lyse», og så sitter der mørket – i bomberom eller i blendende rom – i skjul for bombene, sier Topland.

Ukraina

– Vanskelig å finne egne ord

Hun forteller at ordene i salmen er tilegnet kong David da han var i en vanskelig situasjon, på flukt fra kong Saul.

– I mange av livets mest krevende situasjoner kan det å finne egne ord være vanskelig. Både for de som er i en svært fortvilet situasjon i Ukraina og for oss som ber for Ukrainerne hjemme i trygge Norge.

Derfor er salme 31 noe kraftfullt og trygt å samle seg rundt, mener Topland.

– Det handler om å overgi seg i guds dype omsorg i forferdelig vanskelige tider.

---

Salme 31

Herre, jeg søker tilflukt hos deg, la meg aldri bli til skamme! Fri meg ut i din rettferdighet! Vend øret til meg, skynd deg og redd meg! Vær meg et vern, en klippe, en borg til frelse. Du er mitt berg og min borg, for ditt navns skyld fører og leder du meg. Fri meg fra garnet de har spent ut for meg! For du er min tilflukt. I dine hender overgir jeg min ånd, du løser meg ut, Herre, du trofaste Gud. Jeg hater dem som holder seg til vind og tomhet. Selv stoler jeg på Herren. Jeg vil juble av glede over din godhet, for du har sett min nød, du kjenner min trengsel.

Du ga meg ikke over i fiendens hånd, men førte meg ut i åpent land. Vær meg nådig, Herre, for jeg er i nød. Øyet sløves av bitter sorg, pust og kropp svinner bort. Livet mitt ender i sorg, årene mine i klage. Min styrke svikter på grunn av min skyld, og knoklene mine svinner. Jeg blir til spott for fienden, til hån for naboene, en redsel for dem som kjenner meg, de som ser meg på gaten, viker unna. Som en død er jeg glemt av mennesker, lik et kar som er kastet bort. For jeg hører mange som hvisker – å, redsel på alle kanter! – når de samler seg mot meg og legger planer om å ta mitt liv. Men jeg setter min lit til deg, Herre, jeg sier: «Du er min Gud.» Mine tider er i din hånd, fri meg fra fiender som jager meg! La ditt ansikt lyse over din tjener, frels meg i din miskunn! Herre, la meg ikke bli til skamme, for jeg roper til deg.

La de urettferdige bli stående med skam og gå tause til dødsriket! La lepper som lyver, bli stumme, de som taler frekt mot den rettferdige med hovmod og forakt. Hvor stor din godhet er, som du har spart til dem som frykter deg! Rett foran mennesker har du vist din godhet mot den som søker tilflukt hos deg. Hos deg finner de ly mot menneskers overgrep. Du verner dem i din hytte mot anklagende tunger. Velsignet er Herren som gjør under! Han viste meg miskunn i en beleiret by. Jeg sa i min angst: «Jeg er støtt bort fra dine øyne.» Men du hørte min bønn da jeg ropte til deg. Elsk Herren, alle hans fromme! Herren verner de trofaste, men den hovmodige gir han igjen i fullt mål. Vær modige og sterke, alle dere som venter på Herren!

Oversettelse: Bibelselskapet 2011

---

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion