Religion

Moskva-tilknyttede ukrainsk-ortodokse kirker ønsker uavhengighet

DEN ORTODOKSE KIRKE: Det anspente forholdet mellom Den russisk-ortodokse kirke og Den ortodokse kirke i Ukraina har nådd et kritisk punkt. Krigen i Ukraina har utløst et jordskjelv i den ortodokse kristne verden, forteller troende. – Dette vil ha dramatiske konsekvenser, sier forsker.

Forholdet mellom Den russisk-ortodokse kirke og Den ortodokse kirke i Ukraina har de siste årene vært anspent. Nå har krigen utløst et ønske om uavhengighet fra Moskva-patriarkatet fra flere ortodokse kirker i Ukraina.

Det sier flere troende til amerikanske National Public Radio (NPR).

– Det har vært en tydelig spenning de siste par ukene, hvor jeg lenge har tenkt på om kirkene vil holde sammen, sier Vebjørn Horsfjord, professor i religion, livssyn og etikk ved Høgskolen i Innlandet.

Vebjørn Horsfjord, professor i religion, livssyn og etikk på Høgskolen i Innlandet

– Det finnes så grunnleggende ulike virkelighetsoppfatninger mellom Russland og Ukraina, noe vi også ser mellom kirkene. Ønsket om uavhengighet er nytt, men står innenfor rammen av en utvikling vi har sett i lengre tid, sier han.

Kan skje

Det har inntil nylig vært tre ulike ukrainske kirker (se faktaboks). Striden mellom kirkene har vært en del av de interne uenighetene i landet om forholdet til Russland. Striden har nå nådd klimaks, hvor troende kaller ønsket om uavhengighet et jordskjelv i den ortodokse kirke.

Er ønsket om uavhengigheten fra Moskva realistisk? Kan det skje?

– Det er helt klart en mulighet. Ukrainere blir påført enorme lidelser. Jeg tenker det er helt realistisk at de kan bryte båndene til Moskva, sier Horsfjord.

---

Kirker under Den ortodokse kirke i Ukraina

  • Inntil nylig har det vært tre ulike ukrainske kirker:
  • Én ukrainsk under Moskva-patriarkatet
  • Én som brøt ut i 1992 og opprettet Den ukrainsk-ortodokse kirke-Kiev-patriarkatet
  • Én liten selvstyrt kirke
  • Bare kirken under Moskva-patriarkatet har vært anerkjent av andre ortodokse kirker
  • 2018 / 2019 slo de to andre kirkene seg sammen, og ble anerkjent av patriarken av Konstantinopel (Istanbul). Den fikk navnet Den ortodokse kirke i Ukraina

Kilde: SNL

---

– Et jordskjelv i den ortodokse verden

– Jeg vil kalle det et alvorlig jordskjelv i den ortodokse verden, sier Nicholas Denysenko, teologiprofessor ved Valparaíso University i Indiana, til NPR sin reporter.

Mykola Danilevich, en talsmann for alle de gjenværende ukrainske kirkene som fortsatt er alliert med Moskva, sier videre til NPR at han planlegger å be kirkeledere om uavhengighet fra Moskva. Det er en endring som vil påvirke mer enn 5 millioner ukrainere.

Danilevich er å regne som pålitelig og nær kirkeledelsen, mener Horsfjord, selv om ikke metropolitt Onufrij (Berezovskij), som leder den ukrainsk-ortodokse kirken tilknyttet Moskva-patriarkatet (UOK-MP), har kommet med noen offisiell uttalelse om et ønske om uavhengighet fra Moskva.

FILE - Russian Orthodox Patriarch Kirill delivers the Christmas Liturgy in the Christ the Saviour Cathedral in Moscow, Russia, Thursday, Jan. 6, 2022. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Opplever Kirills tale som propaganda

Søndag 6. mars holdt patriark Kirill enda en preken om krigen. Der snakket han om homoparader og sa at de er «designet for å demonstrere at synd er en av variasjonene av menneskelig atferd», og at det å holde slike parader er nødvendig «for å komme inn i klubben i disse landene». Patriarken sa at det betyr å påtvinge med makt «en synd som er fordømt av Guds lov».

«Hvilken side du velger, er i dag en test i vår trofasthet mot Herren, i vår evne til å bekjenne tro på vår Frelser», sa patriarken.

Han mener at det som skjer i dag innen internasjonale relasjoner handler om «noe annet og mye viktigere enn politikk».

«Hvis menneskeheten erkjenner at synd ikke er et brudd på Guds lov, hvis menneskeheten er enig i at synd er et av alternativene for menneskelig oppførsel, så vil den menneskelige sivilisasjonen ende der», sa Kirill i prekenen.

– Er dette propaganda, er det ekte? spurte jeg meg selv da jeg så talen. Ukrainere ser talen, og så ser de sin egen virkelighet som noe helt annerledes, sier Horsfjord.

Vil endre innflytelsen

Ifølge Store norske leksikon angir Moskva-patriarkatets ukrainsk-ortodokse kirke å ha 11.000 menigheter. Medlemstallet er noe usikkert, men meningsmålinger antyder at 26 prosent av den ukrainske befolkningen er tilhengere av Moskva-patriarkatets ukrainsk-ortodokse kirke. Her vil Horsfjord skyve noen av medlemstallene over på den ukrainsk-ortodokse side.

Den ukrainsk-ortodokse kirken har – tross sin tilhørighet til Moskva – stor selvstendighet, forteller Horsfjord. Da vil det imidlertid dukke opp et spørsmål som er kirkerettslig interessant.

– Hvor skal forholdet mellom de to ortodokse kirkene i Ukraina da gå? Teologisk vil det være at de slår seg sammen, men det vet jeg ikke. Det handler ikke om teologi men om kirkerett og om identitet.

Siden den ukrainsk-ortodokse kirken står for 30 – 40 prosent av den totale størrelsen av Den russisk-ortodokse kirke, vil en splittelse ha dramatiske konsekvenser, sier han.

– Blir den ukrainsk-ortodokse delen borte, vil det ha materielle og helt praktiske implikasjoner, hvor Den russisk-ortodokse kirke vil krympe, både økonomisk og i form av innflytelse, sier han.

Cathrine Northug

Cathrine Northug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion