Religion

Nå er modellen av Nordens første kvinnelige biskop klar

DEN NORSKE KIRKE: En kåring provoserte frem ideen om en statue av Rosemarie Köhn. Nå skal hun hylles i bronse for de viktige kampene hun har tatt.

Historieløst, tenkte Arve Juritzen da han leste en VG-kåring av Norges 100 viktigste kvinner. For i rekkene av innflytelsesrike norske kvinner, manglet det én stjerne, ifølge ham. Rosemarie Köhn. Nordens første kvinnelige biskop.

Hun må på sokkel, tenkte Juritzen, som er daglig leder av Biskop Roses stiftelse.

Nå er modellen klar, og skal vises frem for presse og bidragsytere i Hamar domkirke. Den samme kirken hun ble vigslet til biskop i for 29 år siden.

– Det var en sterk opplevelse, sier Juritzen om å se modellen. En 25 centimeter høy biskop i gips. Biskopen er ikke til å ta feil av. Med smale varme øyne og sitt krusete hår, stiger hun opp en trapp mens vinden river i kappen hennes.

Da de skulle finne en kunstner til prosjektet var det viktig at vedkommende kunne utforme en statue i bevegelse.

– Rose viste vei og gikk fremover. Hun møtte tidvis motbør. Det har vi symbolisert med at hun går i en trapp, forteller Juritzen om sin mangeårige venn.

Merete Sejersted Bodker

Oppdraget gikk til Merete Sejersted Bødtker. Hun har blant annet lagd statue av dikteren Halldis Moren Vesaas, operasanger Åse Nordbo Løvberg og forfatter Per Sivle.

Ideen om en statue ble ifølge Juritzen tatt imot med et unisont ja fra bispedømmet til menighetsrådet og kommunen, og har en total prislapp på 1,9 millioner kroner.

Storparten av beløpet er dekket av bispedømmer og kirkerådet. Men for å komme i havn med prosjektet setter stiftelsen i gang en folkefinansiering.

– Er du trygg på at dere får dekket regningen for statuen?

Ja, denne statuen blir avduket lørdag 20. mai 2023, på dagen 30 år etter at Rose ble ordinert. Men folkefinansieringen er viktig, alle skal få være med å ha eierskap til statuen av Rose.

Köhn er nå 82 år gammel og bor på sykehjem.

Arve Juritzen og Rosemarie Köhn

– En tydelig og sterk leder

Mottager av statuen er Hamar domkirkes menighetsråd. Nestleder i Hamar domkirkes menighetsråd, Elisabeth Strøm, ser frem til at Köhn kommer på plass og skal skue utover byen. Hun ble selv ordinert til prest av Köhn for 22 år siden.

– Det er en av livets topp tre største begivenheter å ha blitt vigslet av den første kvinnelige biskopen, sier Strøm.

Rosemarie Köhn, statue

– Hva har hun betydd for deg som prest?

– Jeg husker jeg syntes det var veldig flott å ha noe som sto å barrikadene som hun gjorde. Hun skapte kirkehistorie. I tillegg var hun en veldig varm leder og hun så prestene sine veldig godt, sier Strøm og oppsummerer:

– En tydelig og sterk lederskikkelse å ha med seg.

Det er ifølge Strøm ikke endelig at statuen av Köhn skal stå foran Hamar domkirke. Fortsatt venter en godkjennelse fra kommunen og Hamar kirkelige fellesråd.

---

Rosemarie Köhn

  • Født i Tyskland, men innvandret til Norge med sin norske mor i 1946.
  • Ordinert som Norges sjette kvinnelige prest i 1966.
  • Vigslet til biskop i Hamar bispedømme i 1993. Ble dermed Norges og Nordens første kvinnelige biskop.
  • Markerte seg i kampen for likestilling og homofiles rettigheter i både samfunns- og kirkedebatten.
  • Hun gikk av som biskop 1. november 2006.

Kilde: Store norske leksikon

---

Les mer om mer disse temaene:

Inger Lise Hammerstrøm

Inger Lise Hammerstrøm

Inger Lise Hammerstrøm er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion