– Historien gjentar seg.
Det var budskapet til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj etter at han mottok nyheten om at Russland hadde gjort ødeleggelser på Holocaust-minnesmerket Babi Yar. Ødeleggelsene skjedde i forbindelse med tirsdagens russiske bombeangrep mot TV-tårnet i Kyiv, som tok fem menneskeliv. Babi Yar ligger rett ved siden av tårnet, og unnslapp ikke de russiske rakettene.
Babi Yar er åstedet for en av 2. verdenskrigs mest grusomme hendelser. I løpet av 29. og 30. september i 1941 tok rundt hundre tyske soldater livet av 33.771 jøder.
Zelenskyj, som mistet sin bestefar og tre onkler i Holocaust, og som holdt tale ved minnesmerket under 80-årsmarkeringen i fjor, tok til Twitter for å komme med en påminnelse:
«Til verden: hva er poenget med å si ‘aldri mer’ i 80 år, hvis verden forblir stille når en bombe faller på den samme plassen som Babi Yar?».
To the world: what is the point of saying «never again» for 80 years, if the world stays silent when a bomb drops on the same site of Babyn Yar? At least 5 killed. History repeating…
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) March 1, 2022
The second Russian missile reportedly missed the TV tower and hit the area of the Holocaust memorial.
— Euromaidan Press (@EuromaidanPress) March 1, 2022
📹@Tala094shtepic.twitter.com/C92uYKQt5P
– Verdens jøder, stå opp!
Før invasjonen, sa Putin i en tale til det russiske folk at han ønsket å «denazifisere Ukraina». Zelenskyj, den eneste jødiske statslederen i Europa, sier at Russland derimot ønsker å «utslette» Ukraina og ukrainsk historie. I en ny videotale ber Zelenskyj verdens jøder heve stemmen mot Russlands invasjon.
– Jeg snakker nå til alle verdens jøder. Ser dere ikke det som skjer? Det er derfor det er svært viktig at millioner av jøder verden over ikke forblir stille akkurat nå. Nazisme blir født i stillhet. Rop ut om drapene på sivile ukrainere, sier Zelenskyj.
Ukraina har en stor jødisk befolkning, hvor de fleste bor i store byer. Kyiv, som har en befolkning på nærmere 3 millioner, er hjem for omkring 110.000 jøder og flere aktive synagoger. Det er hittil storbyene i Ukraina som har fått unngjelde etter at invasjonen begynte.
Her kan du se øyeblikket når Zelenskyj får vite om angrepet
Remarkable moment caught on camera as Zelensky hears about the bombing of the Babyn Yar Holocaust memorial for the first time. pic.twitter.com/3HnJQqVe8R
— Barry Malone (@malonebarry) March 2, 2022
Israel nevner ikke Russland
Så langt har ikke fordømmelsen fra Israels regjering vært markant. Ikke etter at Babi Yar ble truffet heller. Der Israels Holocaust-museum Yad Vashem har sendt ut en pressemelding hvor de fordømmer det «dødelige russiske angrepene i nærheten av Holocaust-minnesmerket [Babi Yar]», nevner ikke Israels regjering Russland med navn.
«Vi ber om at minnesmerkets hellighet bevares og respekteres», sier utenriksminister Yair Lapid, som sier han uttrykker «sorg for tapene av menneskeliv».
På torsdag var Lapid riktignok tøffere i tonen med å kalle invasjonen «et alvorlig brudd på den internasjonale orden», men dette ble parert med uttalelser fra statsminister Naftali Bennet, som droppet å fordømme Russland. Denne gang ble heller ikke Russland nevnt med navn.
---
Babi Yar-massakren
- Søndag 28. september 1941 ble det hengt opp plakater over hele byen der det på ukrainsk, russisk og tysk stod skrevet at alle jøder måtte innfinne seg på hjørnet av Melnykov- og Dehtjarivskgaten nordvest i byen innen klokken 08.00 dagen etter.
- Alle måtte ta med seg identifikasjonspapirer, penger, verdisaker samt undertøy og varme klær. De som ikke innfant seg, ville bli skutt. Samtidig ble det satt ut rykter om at planen var å evakuere jødene, muligens til Palestina.
- Så snart de var framme ved Babi Yar, en stor kløft med ti meter høye skrenter på begge sider, ble alle tvunget til å kle helt av seg og deretter legge seg oppå andre skutte og døende mennesker. 33 771 jøder ble henrettet ved skyting.
---
– Russland er vanskelig for Israel
– Russland er vanskelig for Israel blant annet fordi Israel har en stor andel av russiske jøder i sin befolkning. Støtte fra Russland er også viktig sikkerhetsmessig, sier religionshistoriker Hanne Eggen Røislien til Vårt Land.
Russland er en støttespiller til Israel, og er også en stor aktør i Midtøsten, særlig i Syria, som er Israels nabo og fiende, poengterer Eggen Røislien. I stedet for å sende våpen til Ukraina, slik som deres allierte USA, har Israel tatt initiativ til å være fredsmeklere i krigen, noe som Zelenskyi også har forespurt.
– Israel er et land som trekkes inn i alle konflikter på grunn av sin historie og sammensetning i befolkningen. Mange konflikter berører dem, men de melder seg gjerne ut fordi de frykter at det skal få spillover-effekt.
Israel holder seg rolig
Røislien er ikke overrasket over at Israel ikke har gått hardere ut mot Russland.
– Hele krigen i Ukraina viser problemet med å legge seg ut med Russland. For Israels del vil det bli vanskelig å gjøre noe annet enn å bli enda mer stille.
At Ukraina har en stor jødisk befolkning vil ikke forandre Israels tradisjon for å holde seg unna andre lands konflikter, mener Røislien, og påpeker at Israel også forholdt seg rolige under den arabiske våren.
– Israel er veldig avmålt til å ta ansvar på grunn av sin egen historie. Så langt er det viktigste at innbyggerne og jødene i Israel er trygge. Å gå inn i andre stater ville vært svært overraskende.
Jødiske familier til Israel
Israel har hele tiden vært klare på at de vil ta imot jødiske flyktninger som kommer fra krigen i Ukraina. Søndag landet flere jødiske familier fra Ukraina i Israel. Ifølge The Times of Israel har over 75 personer blitt hentet til landet.