Religion

«Exvangelicals» har blitt en bevegelse. Nå treffer de millionvis på TikTok med utbryterhistorier

SOSIALE MEDIER: Åndelig maktkamp, tvungen renhet og diskriminering av LHBT-personer og ikke-hvite: Dette er historiene fra evangelikale utbrytere som bruker internett til å advare.

Spesielt siden 2016 har fenomenet #exvangelical vokst på sosiale medier, år for år.

Videoene, podkastene, vitnesbyrdene og innleggene har nådd over 850 millioner seere på TikTok, blitt spredd gjennom 75.000 innlegg på Instagram og ifølge Religion News Service har temaet tidvis hatt over 100.000 daglige bidrag på Twitter.

Unge som har forlatt hvite, evangelikale miljøer i USA har funnet hverandre i et fellesskap på internett. De forteller om åndelig misbruk, forknytt seksualmoral og hvit nasjonalisme.

Nå har en ny låt fått fart på vitnesbyrdene på TikTok.

@peachprc

an anti worship song for my religious trauma girlies

♬ God Is A Freak - Peach PRC

---

Evangelikal kristendom i USA

  • Kristne og kirkesamfunn i USA som legger vekt på opplevelsen av å bli «født på ny».
  • Har til felles å løfte Bibelen som Guds åpenbaring til mennesket og på å spre det kristne budskapet til verden.
  • Flere av USAs megakirker hører til denne trosretningen, som nå mister oppslutning i befolkningen.
  • Særlig fra åttitallet ble eksplisitte bånd knyttet mellom det republikanske partiet og den evangelikale bevegelsen.

---

Fra ateister til troende

Som begrepet «exvangelical» peker mot, består bevegelsen av ulike typer «eks-er» av evangelikal kristendom.

– Det er en ganske sammensatt gruppe, forteller førsteamanuensis Hilde Løvdal Stephens ved Universitetet i Sørøst-Norge.

@alisonhenryy I’m sorry it took me so long, but cheers to evolving with love 💗🌈 #exevangelical #pridemonth #SimlishSessions #PerfectAsWeAre #CompleteMyLook ♬ original sound - Alison Henry

Hun har fulgt evangelikale miljøer flere år, og har blant annet skrevet bok om den evangelikale frontfiguren James Dobson.

– Noen «exvangelicals» har forlatt enhver form for kristentro og erklært seg ateister, forteller hun.

En av de mest profilerte er Chrissy Stoop, som vokste opp på kristne skoler og i forsamlinger hvor snakk om åndelig krigføring var en del av dagligtalen. Siden har hun kommet ut som transperson, og er en profilert og aktiv skribent i bevegelsen. Hun har doktorgrad i historie, men sier selv: «Jeg er nokså kjent for å kjefte på kristne på internett».

– I den andre enden finnes dem som fortsatt bekjenner seg kristne, men velger å ikke kalle seg evangelikale lenger. For en del personer oppleves det vanskelig å ha en kulturåpen og likestillingsorientert kristendom innenfor disse rammene, sier Løvdal Stephens.

Kjønnsroller og skamfølelse

Fenomenet skjer i stor grad på sosiale medier, forteller Løvdal Stephens, hvor enkeltpersoner finner fellesskap i delte erfaringer. Flere av vitnesbyrdene som nå spres på TikTok handler om det destruktive forholdet utbryterne opplever å ha fått til egen kropp gjennom forkynnelsen og oppdragelsen i menighetene.

– Mange av disse var tenåringer på 90- og tidlig 2000-tall, og vokste opp i en tid og i et miljø med et voldsomt fokus på tenåringskropper og seksualitet. Mange har en komplisert historie om forholdet til denne typen kultur, og sliter med skamfølelse og trange kjønnsroller, forteller førsteamanuensen.

@thezolyspirit I think I’m entering the religious trauma era of my content. We’ll see. #exvangelical #exfundie #deconstructing ♬ original sound - Zoë Tyler

Ikke minst har den hvite kristennasjonalismen blitt problematisk for mange, spesielt for unge som vokser opp i et mer multikulturelt samfunn enn sine foreldre. Og etterhvert som den hvite evangelikale kristendommen taper terreng i USA, spisser retorikken og politikken seg til, forklarer Løvdal Stephens.

– Bevegelsen har i stor grad blitt knyttet til en pågående kulturkamp, som flere nå føler seg ubekvemme med. De evangelikale er i ‘krisemodus’, og representerer en stadig mindre del av befolkningen. De har blitt en minoritet som krever beskyttelse, samtidig som de fortsatt ønsker en majoritets innflytelse, sier Løvdal Stephens.

Teologisk brytekamp

I den populære podkasten The Rise and Fall of Mars Hillsom forteller historien om nettopp veksten og fallet til den populære predikanten Mark Driscoll og hans reformerte bevegelse – er professor Matthew Lee Anderson fra Baylor University gjest.

Der går han i rette med exvangelicals, og mener at dem som tilslutter seg bevegelsen ikke har opplevd «den vanlige evangelikale opplevelsen», og at disse er marginale og «veldig dårlige erfaringer».

Ikke minst kritiserer han fellesskapet utbryterne har skapt, og den «med vilje kontrære» formen den tar:

– Dette virker for meg som noe veldig annerledes enn en dyp og vanskelig selvransakelse, i søken etter sannheten. Den tror jeg blir ødelagt når den tar en slik publisert form, sier Anderson i episoden.

Exvangelicals har av markante evangelikale ledere også blitt møtt med kritikk for mangelen på bibelsk forståelse og argumentasjon for hvorfor de opplever kirkesamfunnene så usunne.

– Jeg opplever ikke at det er mangel på bibelsk lesferdighet blant dem som forlater – det er snarere en mangel på enighet med evangelikale rundt hva Bibelen sier og lærer. Hele kristne kirkesamfunn praktiserer fullstendig ulike metoder for bibeltolkning og -kritikk, men slike tradisjoner blir avfeid av mange evangelikale som ugyldig, forteller Blake Chastain, som driver podkasten Exvangelical, i en kronikk i Religion News Service.

Musikk til kampen

Nå har bevegelsen igjen skutt fart, til låta «God Is a Freak», som trender på TikTok. Artisten Preach PRC kaller det en «anti-lovsang til alle mine traume-girlies», og teksten lyder:

«God is a bit of a freak, like what’s the fixation on hating the way he creates?»

Med låta i bakgrunnen lufter stadig flere opplevelser av fordømmelse og LHBT-diskriminering på videoplattformen, og advarer unge amerikanere mot de trange rammene de mener den evangelikale kristenheten har.

Les mer om mer disse temaene:

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion