Religion

Kirker åpner dørene: – Vi har kort responstid når ting skjer

ÅPEN KIRKE: Flere kirker opplever at mange har behov for å komme inn og snakke med folk. – Vi må snakke ærlig og sant om krigen, mener domprost i Tromsø.

– Jeg tror det er godt for folk å komme til kirka og ha mulighet til å få noen å prate med.

Det sier domprost i Tromsø, Stig Lægdene. Han forteller at det har vært stor pågang av mennesker som har ønsket å komme inn i Tromsø domkirke for å tenne lys, be, prate med noen eller sitte i stillhet.

I den anledning har de hengt opp bønner på forskjellige språk, og har prest eller diakon til stede. NRK meldte om saken først.

– Vi åpnet kirka torsdag klokka 12 og har hatt den åpen både fredag og lørdag, sier domprosten til Vårt Land.

Han forteller at de ansatte hadde et møte torsdag morgen og ble enige om å åpne kirka like etter. Da hadde de allerede vurdert å gjøre det i de forestående dagene.

?

– Vi hadde allerede beredskap på det, og har rimelig kort responstid når noe skjer. Kirka ligger midt i Tromsø sentrum, så det er naturlig å åpne den.

Stig Lægdene forteller at han tror det er viktig å snakke sammen om det som skjer, også med barn, ungdommer og mennesker i sårbare situasjoner.

Nå er det er virkelig tid for å be om fred, og mange kirker vil være åpne for å be, for ettertanke og lystenning

—  Olav Fykse Tveit

– Vi må snakke ærlig og sant om at det foregår en krig, og at det er en alvorlig og urolig situasjon. Men vi må også fokusere på at det ikke er noen krig her og at vi heller ikke er sinte på russere.

Den norske kirke oppfordrer alle som kan til å åpne kirkedørene, men har ingen total oversikt over alle kirkene hvor det gjøres.

Et sterkt møte i åpen kirke

Også Fredrikstad domkirke er blant kirkene hvor det er mulig å gå inn for å tenne lys.

Endre Fyllingsnes, sokneprest i Fredrikstad domkirke

Sokneprest i Fredrikstad domkirke, Endre Fyllingsnes, forteller at de vanligvis holder kirken åpen på torsdager og fredager, men at det denne uka var ekstra mye pågang.

– Vi hadde også ei ukrainsk kvinne som kom innom. Det var et veldig sterkt møte, for hun hadde familie og venner som satt i et tilfluktsrom i Kyiv, og ble veldig berørt av at vi hadde åpen kirke. Hun tok et bilde av oss og sendte det til dem sammen med meldingen: «Se, det er mange som ber for oss».

Endre Fyllingsnes mener at det å åpne dørene for alle, uavhengig av hva folk tror på, er en viktig funksjon kirkene har.

– Folk trenger et sted å komme til. I en tid med krise og uro er det gjerne kirkene man oppsøker, sier Fyllingsnes.

Preses oppfordrer til humanitær støtte

I et innlegg publisert i Vårt Lands nettavis lørdag, uttrykker preses i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit, at kirkenes fokus bør være på menneskene som lider og på bønn om fred.

– Nå er det er virkelig tid for å be om fred, og mange kirker vil være åpne for å be, for ettertanke og lystenning.

Han skriver videre i innlegget at han tenker spesielt med menneskene med familie eller røtter i Ukraina og Russland.

– Som enkeltpersoner og menigheter kan vi støtte det humanitære arbeidet i Ukraina og nabolandene, gjennom for eksempel Kirkens Nødhjelp, og forberede oss på ta imot flyktningar om de kommer til landet vårt.

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion