Religion

Biskop: – Putin er en ulykke for sitt eget folk

UKRAINA: Kirkeledere reagerer på Russlands angrep på nabolandet: – La oss be, sier både Bjørgvin-biskop og pave Frans.

Torsdag morgen gikk russiske styrker til angrep på nabolandet Ukraina.

Både i forkant og etterkant av angrepet har religiøse ledere over hele verden oppfordret til å legge ned våpnene, samt å samles i bønn om fred.

– Russlands invasjon er en tragedie for Ukraina og en stor fare for hele Europa.

Det skriver biskop i Bjørgvin bispedømme i et Facebook-innlegg torsdag morgen.

– Putin er en ulykke for sitt eget folk og for verden. La oss be for Ukraina, og for alle russere som håper på og arbeider for et annet Russland, fortsetter han.

– Ta vare på russiske og ukrainske ansatte

KA Arbeidsgiverorganisasjonen for kirkelige virksomheter (KA) oppfordrer på sine nettsider til å følge opp ukrainske og russiske ansatte i Den norske kirke:

– Ukrainere har nå et hjemland i krig, noe som selvfølgelig er svært vanskelig av mange grunner. Ikke minst handler dette om frykten for hvordan kamphandlingene vil ramme familie og venner der hjemme, sier administrerende direktør i KA, Marit Halvorsen Hougsnæs.

Hun påpeker også at situasjonen også kan være svært krevende for russere i Norge, og at man må huske på at de ikke skal trenge å svare for krigshandlingene til hjemlandet.

– For begge disse gruppene gjelder det som alltid gjelder når ansatte står i en vanskelig situasjon: Ta kontakt, spør hvordan de har det og finn ut om det er noe du som arbeidsgiver eller andre i arbeidsmiljøet kan bidra med for å gjøre situasjonen litt lettere, rådgir Hougsnæs.


Oppfordrer til bønn

– I dag og i dagene framover ber vi spesielt for situasjonen i Ukraina og for landets innbyggere, oppfordrer generalsekretær i Norges kristne råd, Erhard Hermansen.

I en pressemelding torsdag morgen opplyser Hermansen og styreleder Berit Hagen Agøy at de har tatt kontakt med Ukranian Council of Churches og Det Ukrainske Bibelselskapet.

– Kirkene i Norge er alvorlig bekymret for befolkningen i Ukraina. Dere er i våre tanker og bønner. Vi ber om fred i Ukraina. Må Gud trøste dere og gi dere styrke i disse vanskelige tidene.

Bønnen Norges kristne råd oppfordrer til å be står gjengitt under:

---

Bønn for Ukraina

Hellige treenige Gud, du som er verdens opprettholder og frelser. Vi ber for situasjonen i og omkring Ukraina. Vi ber om innsikt, mot og handlingskraft hos politikere og ledere til å gå fredens vei. At de gjør det de kan for å deeskalere konflikten og finne fram til levelige og fredelige løsninger for begge parter. Styrk enheten mellom mennesker, folk og stater. Og vær nær alle mennesker som befinner seg i det konfliktrammede området, at de erfarer verdens solidaritet og din kjærlighet og nærhet, Gud. Hjelp oss alle å jobbe for fred og forsoning. Jesus Kristus, vår befrier, kom med din ro til våre urolige hjerter. Kom med din fred. Amen.

---

Uttrykker støtte på sosiale medier

Også flere kirkesamfunn har tydd til sosiale medier for å uttrykke sin støtte til de berørte i konflikten. Generalsekretær i Pinsebevegelsen, Ingunn Ulfsten, skriver tirsdag på Facebook at «når vi kjenner oss maktesløse overfor realitetene, er det godt å ha noen å gå til».

Metodistkirken er også blant de som har publisert en bønneoppfordring på sine sider:

Pave Frans oppfordrer til å leve som brødre

Det har vært knyttet stor frykt og spenning rundt et mulig angrep på Ukraina fra russiske styrker.

Under sin vanlige audiens onsdag, uttalte pave Frans at han kjenner «stor smerte i hjertet for den forverrende situasjonen i Ukraina». Det melder Religion News Service.

– Jeg ønsker å appellere til mennesker med politisk ansvar om å granske samvittigheten sin fremfor Gud – som er Gud for fred, ikke for krig, som er alles far og som ønsker at vi skal leve som brødre, ikke som fiender.

Det samme skriver paven på sin offisielle twitter-konto.

– Jeg ber for at alle involverte parter må avstå fra handlinger som provoserer lidelse, destabiliserer nasjonenes samarbeid og diskrediterer internasjonal lov.



Les mer om mer disse temaene:

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion