Religion

Frelsesarmeen har fått nei til å etablere hovedkontor på Ensjø

FRELSESARMEEN: Hovedkontor, seremonirom, gymsal og kafé. Frelsesarmeen ønsker å skape en møteplass for folk i nærmiljøet på Ensjø i Oslo. Men fra Plan- og bygningsetaten har de fått avslag på sin søknad.

– Fokuset vårt er å skape en møteplass for folk i nærmiljøet med en lang rekke utadrettede tjenester, sier kommunikasjonssjef Geir Smith-Solevåg i Frelsesarmeen.

I fjor sommer kunne Frelsesarmeen kunngjøre: De skal etablere et senter med ny nærkirke, hovedkontor og tjenester for lokalmiljøet på Ensjø i Oslo. Blant annet ønsker de å legge til rette for konserter, kulturtilbud og gudstjenester.

Men nå stikker Plan- og bygningsetaten i Oslo kjepper i hjulene for dem. De har nylig avslått Frelsesarmeens søknad om etablering av senter. Bakgrunnen er først og fremst at deler av planene er i strid med regulert formål, som er bolig, forretning og bevertning, skriver nettavisen Eiendomswatch, som først omtalte avslaget.

På grunn av økende befolkning har Oslo et stort behov for nye boliger, skriver etaten i sitt avslag. Deler av adressen hvor Frelsesarmeen ønsker å etablere sitt tilbud, utgjør i så måte plass til 25 mulige boliger. Mens Frelsesarmeen synes dette er et ubetydelig antall, er etaten uenig. «Å gi dispensasjon fra et regulert boligformål vil i dette tilfellet regnes som å sette bestemmelsen vesentlig til side», skriver de.

Kommunikasjonssjef i Frelsesarmeen, Geir Smith-Solevåg mener det er ekstra viktig å ringe noen som trenger det i julen.

Etterspurt seremonirom

Smith-Solevåg opplyser til Vårt Land at Frelsesarmeen kommer til å klage på avslaget.

– For det første er vi skeptiske til om det i det hele tatt er mulig å realisere de 25 boligene man kunne fått plass til på området. Erfaringene til nåværende og tidligere eiere har vist at det ikke er regningssvarende, sier han.

For det andre påpeker han at det allerede vært en massiv boligbygging i Ensjø-området.

– De har jo mer enn tatt sin del av veksten sett Oslo under ett.

I tillegg mener Frelsesarmeen at det trengs kvaliteter mellom de eksisterende boligkompleksene for å gjøre området godt å bo i. «Svært få bomiljøer i landet har så høy befolkningstetthet kombinert med så få møteplasser og lite grøntareal som Ensjø», påpeker de i sin presentasjon av prosjektet. For å bøte på dette planlegger de kafé i hjertet av komplekset, samt grøntområder på utsiden. I kjelleren skal de ha gymsal. Til sammen måler eiendomsmassen 5.200 m².

– Vi kommer dessuten til ha en nærmiljø kirke med seremonirom, sier kommunikasjonssjefen.

Ensjø er en del av nye Hovinbyen, som er Oslo kommunes nye megaprosjekt. I høst ble prosjektet utsatt for kritikk: Det planlegges for 40.000 nye boliger i området, men det er ingen plan for seremonirom, skrev Vårt Land.

At man skulle ha revet et fullt funksjonelt kontorbygg for å bygge bolig, når det kan brukes til et ideelt formål som dette, er et viktig argument for oss

—  Geir Smith-Solevåg, kommunikasjonssjef i Frelsesarmeen
Frelsesarmeen vil bygge kirke og samfunnshus på Ensjø i Oslo.

Stiller seg positiv til planene

Fra Gamle Oslo byutviklingskomité har Frelsesarmeen fått støtte for sine planer, ifølge Eiendomswatch. I sitt møte 2. februar vedtok de:

«Bydelsutvalget er positive til Frelsesarmeens planer om å etablere et nytt hovedkontor med nærmiljøkirke på Ensjø, og ber derfor PBE revurdere avslaget på byggesøknaden. Et avvik fra boligformål bør tillates på denne tomten da området Ensjø for øvrig har svært stor utbygging av boliger samtidig som etableringen av grøntstruktur og sosial infrastruktur henger etter.»

Videre mener de at Ensjø-området «har et klart behov for møteplasser, flere tilbud for barn og unge og hall- og banekapasitet for idrettsaktivitet. Frelsesarmeens planer vil være et bidrag til tette behovshull som utbygging i tråd med de overordnede planene for området foreløpig ikke har sikret godt nok.»

Kommunikasjonssjefen i Frelsesarmeen mener organisasjonens planer for området også sees i et klimaperspektiv. Den aktuelle tomten på Ensjøveien 23B består i dag av et kontorbygg med en stor, privat parkeringsplass. Bygget vil Frelsesarmeen beholde.

– At man skulle ha revet et fullt funksjonelt kontorbygg for å bygge bolig, når det kan brukes til et ideelt formål som dette, er et viktig argument for oss, sier Smith-Solevåg.

Ber byråd ordne opp

Karoline Grosås Nordbø, fungerende gruppeleder og bystyremedlem Oslo KrF, er skuffet over at Frelsesarmeens prosjekt har fått avslag. Hun forventer at byråd for byutvikling, Hanna Marcussen, ordner opp i dette.

– Byråden er forpliktet til Byrådsplattformen og der det står at de vil jobbe for gjenbruk av bygg, støtte frivilligheten og at Oslo skal være en livssynsåpen by, skriver hun i en e-post til Vårt Land.

Hun mener Ensjø er en bydel som trenger flere møteplasser og sosiale tilbud, og mener det er åpenbart at prosjektet vil være et positivt bidrag. Grosås Nordbø forteller videre at KrF vil følge saken nøye, og sender inn et skriftlig spørsmål til Byråden om hvordan hun skal følge opp saken videre.

– Vi ser en trend der ideelle aktører med viktige bidrag til Oslo by blir nedprioritert. Spesielt de aktørene med kristen verditilhørighet blir oversett og neglisjert. Det virker som at byrådet ikke helt har forstått hva det betyr å ha en livssynsåpen by. Da må alle gode krefter, uansett tilhørighet, få komme med sine positive bidrag til Oslo. Uten at byrådet stikker kjepper i hjulene for det, sier hun.



Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion