Religion

Pastor har kjent på konsekvensene av menighetsvekst: – Vi har hatt en ordentlig runde

PODKAST: Hva er greia med å ha kul lovsang og fancy lys på gudstjeneste? spør Vårt Lands nye podkast. – Vil være kirke for folk som ikke er vant til å gå i kirka, svarer Hillsong-pastor Alexander Botn, som er gjest i podkasten.

De er noen av landets mest synlige og appellerende menigheter for unge, og hundrevis kommer til gudstjenester hver uke. Hillsong og Filadelfiakirken Oslo gir nye generasjoner kristne fellesskap og budskapet om Jesus – akkompagnert av band-lovsang, velproduserte møter og inspirerende videoer.

Det krever sitt, noe Filadelfiakirken-pastor Siri Novak Øen og Hillsong-pastor Alex Botn reflekterer over i ukas episode av Vårt Lands podkast Åpenbart. Den kan høres på Spotify, Apple, Google Podcasts og Podbean.

Risikerer man frivillighetspress og utslitthet? blir ukas gjester spurt. Spørsmålet har de begge tenkt mye over.

Risikerer at tjeneste blir byrde

– Når menigheten er i en pionérfase, er alt veldig romantisk, og alle vil være med på å tjene – og det er gøy. Så går tiden, og før du vet ordet av det kan folk føle at «nå gjør jeg bare en jobb her» forteller Alex Botn i Hillsong Oslo og Drammen, og fortsetter:

– Der har vi hatt en ordentlig runde hos oss, og satt ned et tak, og sagt: «man skal ikke slite seg ut i vår kirke». Det er nok historien til mange; at man ønsker å gi veldig mye, så blir man vant til at veldig mange gir veldig mye ... Og så glemmer man litt at man skal være menneske, og nyte å være en del av fellesskapet og nyte å gå i kirka, forteller Botn.

---

Podkasten Åpenbart

  • Januar 2022 lanserte Vårt Land podkasten Åpenbart.
  • Annenhver mandag stiller religions- og featureredaktør Elise Kruse og journalist Ruth Einervoll Nilsen spørsmål som ikke nødvendigvis har åpenbare svar.
  • Temaene vil variere innen for religionens, åndelighetens, etikkens og eksistensens verdener.
  • Episodene kommer til å ha gjester og faste spalter, og kan høres på de fleste strømmetjenester for podkast.

---

Siri Novak Øen i Filadelfiakirken Oslo (for tiden i pleiepermisjon) har også sett at ganske få gjør veldig mye av arbeidet som trengs. Da risikerer man å se på tjenesten som en byrde og bli sliten – men slik trenger det ikke å være, tror hun.

– Jeg tror alle er skapt med noen egenskaper og ferdigheter de får energi av å bruke. Det er egentlig mange som har stor glede av å ha en tjeneste, som gleder seg til å synge fordi de elsker det. Men det blir et offer hvis du aldri får dratt på hytta eller i bursdag.

– Å ha mange nok som gjør litt, det er jo drømmen, forteller Novak Øen i Åpenbart.

Hvis noe kunne tatt bort fokuset fra Jesus, så hadde vi tatt bort det

—  Alexander Botn, pastor i Hillsong Oslo og Drammen

Hundre prosent Jesus

Podkastens andre episode tar for seg ulike sider ved å drive pinsemenigheter med unge mennesker – og hvilke gode sider, og slagsider, den innbydende ‘innpakningen’ har.

– Hvis man ikke har noe mer å tilby enn fancy lys, så kommer ikke folk igjen, sier Filadelfiakirkens Siri Novak Øen, og forteller at det som blir formidlet, uansett i hvilken form, må være genuint.

– Det er mange midler – kaffe når du kommer inn og god stemning – men hvis noe kunne tatt bort fokuset fra Jesus, så hadde vi tatt bort det, sier Hillsongs Alex Botn.

– Vi kan spille sanger som er lette å danse til, vise filmer som kan være inspirerende, men hvis du klarer å være på en gudstjeneste i Hillsong uten at noen enten gir deg mulighet til å koble med Jesus eller vise deg litt av meir av hvor fantastisk han er ... Den skulle jeg likt å se. Det er 100 prosent Jesus det handler om, sier pastoren.

Avslører løgner og bekjenner synder

Står det ‘hippe’ uttrykket, med kul musikk og stilige unge folk, i kontrast til teologien som blir forkynt? er også blant spørsmålene som blir drøftet i episoden. I den faste spalta «skrifteboksen» avslører også religions- og featureredaktør Elise Kruse en livsløgn, journalist Ruth Einervoll Nilsen en fasade-løgn, pastor Siri Novak Øen en kriminell handling og pastor Alex Botn et musikalsk fjorår med ‘bismak’.

Einervoll Nilsen byr også på en overraskelse.

Episoden ligger nå tilgjengelig på strømmetjenester som Spotify, Apple, Google Podcasts og Podbean, og nye Åpenbart-episoder kommer annenhver mandag framover.

Her kan du også høre den:

Les mer om mer disse temaene:

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion