Religion

Erkebiskopen tydeliggjør hvorfor Petersson ble avsatt: – Ikke på grunn av utroskap

SVERIGE: Avsettelsen av Visby-biskop Thomas Petersson har vekket stor oppsikt. Nå forklarer den svenske erkebiskopen Antje Jackelén at det ikke var utroskap som var grunnlaget bak beslutningen.

Onsdag denne uka ble det kjent at Thomas Petersson, biskopen i Visby i Sverige, må fratre stillingen sin på grunn av et utenomekteskapelig forhold til en ansatt.

Ved omtale av saken i media er det den svenske erkebiskopen Antje Jackelén som har vært ute og forsvart avgjørelsen, men nå presiserer hun i et innlegg i avisen Dagens Nyheter at hun ikke har hatt noe med beslutningen å gjøre.

Jackelén forsøker også å forklare bakgrunnen bak avgjørelsen om å frata Petersson retten til å praktisere som prest og biskop.

Biskop Thomas Petersson

Det er Ansvarsnemnda for biskoper, et totalt frittstående organ i Svenska kyrkan som har fattet beslutningen, presiserer Jackelén i innlegget. Der skriver hun også at beslutningen ikke handler om å «plukke moralske poeng» fra ansvarsnemndas side.

Den svenske avisen Dagen har også omtalt saken.

Utroskap var ikke årsak

Videre utdyper den svenske erkebiskopen at det ikke er selve utroskapshandlingen som var grunnlaget for beslutningen, men hvordan «biskopen har håndtert konsekvensen av relasjonen han under lang tid har hatt til ansatt, som blant annet kan ha påvirket forutsetningene for hans beslutninger».

– En biskop må ikke være feilfri, men vi, som alle andre, forventes å ta ansvar for feiltrinnene våre og konsekvensene de medfører, mener Jackelén.

Det er første gang siden kirken og staten ble skilt i 2000, at en biskop er funnet uegnet til å utøve sitt kall. Robert Schött, leder i Ansvarsnemnda, uttalte til svenske Dagen at det var en vanskelig beslutning å ta.

– Det er alltid vanskelig å se om man tar en korrekt beslutning. Er dette rimelig? Det her har aldri tidligere skjedd på denne måten, og sånn sett krevdes det en ettertanke som vi ikke normalt sett behøver å ha i vårt ærend, sa Robert Schött til Dagen da beslutningen ble kjent.

Reaksjoner i Norge

Også i Norge har beslutning vekket stor oppsikt. Slike sanksjoner er uvanlige også her til lands, forklarte tidligere preses Helga Haugland Byfuglien.

– I dette tilfellet i Sverige, hvor vedkommende har levd i utroskap i lengre tid, handler det om at man har handlet på tvers av hva som forventes av en biskop. Det finnes noen saker hvor liknende har skjedd i vår nyere tids historie, men da har vedkommende selv søkt om avskjed før kirken har vært nødt til å ta en beslutning, sa hun til Vårt Land.

Thomas Petersson har selv vært sparsom med kommentarene i etterkant av avgjørelsen, men har i følge svenske Dagen uttalt at han hadde håpet å få bli værende som prest i Svenska kyrkan.

Les mer om mer disse temaene:

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion