– Vi mener denne saken er svært urettferdig. Utdanningsdirektoratets tolkning av opplæringsloven holder ikke juridisk mål. Det står i Bibelen at vi skal fighte til the bitter end, og det vil vi gjøre her.
Det sier generalsekretær Steinar A. Hopland i The Gideons International in Norway. Den verdensvide misjonsorganisasjonen, også kjent som Gideon, deler hvert år ut mellom 15.000 og 20.000 eksemplarer av Det nye testamentet på norske ungdomsskoler. I august kom imidlertid Utdanningsdirektoratet (Udir) med en ny tolkning av opplæringsloven som vil ramme praksisen hardt.
Direktoratet anbefaler kommuner å ikke åpne for at religiøse organisasjoner og trossamfunn deler ut religiøse skrifter i form av gaver til elever på skolen. Det kan nemlig oppleves som forkynnelse, noe som ikke er tillat på skolen.
Gideon mener på sin side at de ikke driver med forkynnelse, og opplyser at de denne uken har klaget Udirs anbefaling til Sivilombudet.
– Det er for oss komplett uforståelig at vi ikke får dele ut bibler. Vi går inn i klasserommene og læreren ønsker oss velkommen. Vi sier tre setninger om hva Gideon er og opplyser at vi har med oss tospråklige nytestamenter som de kan bruke i KRLE-faget. De som vil ha et eksemplar, kan få det. Så sier vi «ha det», og så går vi. Det tar fem minutter, sier Hopland.
Sivilombudet er et ombud utnevnt av Stortinget og har til oppgave å sikre at offentlige myndigheter ikke gjør urett mot den enkelte borger.
---
Utdanningsdirektoratets anbefaling
- I mai i fjor sendte Human-Etisk Forbund (HEF) et brev til Utdanningsdirektoratet, og ba om en vurdering av om det er akseptabelt at bibler blir delt ut på skolen. De viste spesielt til at organisasjonen Gideon kommer inn i klasserommene og deler ut bibler personlig til elevene
- 19. august kom Utdanningsdirektoratet med et klart svar:« Utdanningsdirektoratet anbefaler ikke at kommunen åpner for at religiøse organisasjoner/trossamfunn deler ut religiøse skrifter eller gjenstander i form av gaver til elevene.»
- Samtidig åpnet de for at skolen «kan være mottager av gaver fra religiøse organisasjoner eller tros- eller livssynssamfunn. Det betyr at skolen kan ta imot religiøse bøker som gave, og benytte disse i undervisningen, f.eks. som klassesett.»
---
Utelukker ikke søksmål
Foranledningen for direktoratets uttalelse er en henvendelse fra Human-Etisk Forbund (HEF) som i fjor ba direktoratet vurdere om det er akseptabelt at Det nye testamentet blir delt ut på skoler. I brevet blir Gideons praksis nevnt spesifikt.
Hopland har tidligere uttalt til Vårt Land at han synes Human-Etisk Forbund ensidig har fått komme til orde i saken, uten at andre parter har blitt involvert. I kjølvannet av saken har de derfor engasjert et advokatfirma og sendt Kunnskapsdepartementet en ni-siders juridisk gjennomgang av Udirs anbefaling. I brevet, som er forfattet av advokatfirmaet Hjort, ber de dem om å trekke tolkningsuttalelsen.
Men fra departementet har de ikke fått gehør. Senest i et skriftlig svar til Olaug Vervik Bollestad (KrF) i desember i fjor, fastholder kunnskapsminister Tonje Brenna Udirs tolkning. Hun har også avslått å møte Gideon.
Nå håper organisasjonen at Sivilombudet vil se på saken med friske øyne.
– Vårt budskap er at vi gjentar noen av de juridiske hovedargumentene våre. Vi påpeker også at vi aldri ble hørt da anbefalingen ble utformet. Vi ble holdt totalt utenfor. Vi håper nå på en uttalelse som går i vår favør. Offentlig forvaltning har ikke plikt til å følge alt Sivilombudet sier, men stort sett retter man seg etter det.
– Kan det også bli aktuelt med søksmål mot staten?
– Det er opp til landsstyret vårt å beslutte.
[ Fryktar dei ikkje får delt ut skulebiblar ]
Kan bli aktuelt å dele ut bibler utenfor skolene
I mellomtiden har ikke Gideon tenkt å stanse bibelutdelingen til skoleungdom. I siste nummer av Gideonbladet, skriver organisasjonen til sine medlemmer:
«Styrets og generalsekretærs holdning i denne fasen er at avdelingene stevner frem som før, gjør forsøk på å komme inn i skolene, alternativt dele ut utenfor skolene – eller finne andre måter å nå ungdommen på.»
– Dere vil forsøke å dele ut bibler også på skoler der rektor sier nei?
– Vi kommer først til å snakke med rektorene om de vil ta imot klassesett av Det nye testamentet. Hvis de sier nei vil vi gå over til metoden som brukes i et par amerikanske stater, hvor man i enkelte «counties» i noen skoler har fått forbud mot utdeling i klasserommene, nemlig å stå på fortauene utenfor skolene. Hvis rektor ikke ønsker å ha oss rett utenfor skoleporten, vil vi stå et stykke på avstand. Det krever polititillatelse, men det får vi så lenge vi ikke spiller musikk eller på noen måte sperrer fortauet for gående, sier generalsekretæren.
– Har dere merket noen direkte konsekvenser av Udirs tolkning?
– Ja, det har vi. I januar sendte vi ut et hyggelig brev til rektorene med god informasjon til alle de 54 ungdomsskolene i Oslo hvor vi spurte om vi kunne få komme med nytestamenter som skolen kan dele ut i KRLE-faget som et læremiddel. Vi understreket at vi ikke driver forkynnelse i skolen. Hvor mange har svart positivt? Ingen. Før tolkningsvedtaket tror jeg at minst en tredjedel ville ha svart ja.
[ Frykter forkynnelsesforbud vil skape usikkerhet om skolegudstjenesten ]