– Både menighetsråd, fellesråd og bispedømmeråd understreker betydningen av nærhet til kommunene. Det er en av hovedgrunnene til at de ikke vil opprette prostifellesråd, sier direktør i Kirkerådet, Ingrid Vad Nilsen i en ny pressemelding fra Den norske kirke.
I høringen om ny kirkelig organisering har man fått svar fra 1300 instanser, og flertallet støtter altså ikke forslaget om prostifellesråd. Nå utelukker Vad Nilsen forslaget.
– Kirkedemokratiet har talt. Prostifellesråd er ikke aktuelt. En ny kirkelig organisering må ta utgangspunkt i dagens nivåer i kirken: lokalt, regionalt og nasjonalt, sier hun.
---
Müller-Nilssen-utvalgets rapport
- Müller-Nilssen-utvalgets rapport ble sendt på høring i juni 2021.
- Utvalget utredet en organisering på prostinivå fordi dette ikke har vært behandlet tidligere.
---
Overveldende flertall for å ha samme arbeidsgiver
DNK skriver at det er «massivt» flertall som gir uttrykk for at kirken bør bli organisert slik at de som er lokalt ansatte har samme arbeidsgiver.
I tillegg opplyses det om at mange ønsker en mer sammenhengende kirke.
– I Den norske kirke har vi en balanse mellom lokalmenighetene, de folkevalgte organene og biskopens tilsyn- og ledelsesansvar. En ny kirkelig organisering må ha en god balanse mellom disse, sier kirkerådsdirektøren.
[ Kirkelig organisering: – Kan potensielt svekke hele kirken ]
Veien videre
Det er ikke bare kirkelig instanser som har svart på høringen om ny kirkelig organisering, men også over hundre offentlige instanser. Å gå gjennom svarene blir et omfattende arbeid, og arbeidet med å lage en oppsummering er i gang, opplyser DNK.
– Når Kirkerådet møtes i februar vil de få en foreløpig oppsummering av høringen. Først i mars vil en fullstendig oppsummering foreligge, sier kirkerådsdirektøren.
Etter planen skal Kirkemøtet i 2022 vedta prinsippene for ny kirkelig organisering.