Religion

Kirkespir-drama: Her reddes værhanen på Laksevåg kirke fra å dundre i bakken

KIRKEDRAMA: Stormen har herjet på Vestlandet i natt. Det har gått hardt utover spiret på Laksevåg kirke. Tre dåpsfølger er evakuert.

– Vi skal egentlig ha gudstjeneste med tre barn som skal døpes og kor i dag. Nå er vi evakuert fra kirkerommet, for brannvesenet er redd noe skal falle på oss. Vi må bare sitte og vente. Det viktigste er at folk er trygge.

Det sa sokneprest Kirsten Olsen i Laksevåg menighet i Bergen til Vårt Land søndag formiddag. Da sto presten midt i et aldri så lite «kirkespir-drama».

Stormen har herjet på Vestlandet i natt. Det har også gått hardt utover en av kirkene i området. Søndag morgen meldte 110-sentralen i Bergen på Twitter at spiret var i ferd med å falle ned fra Laksevåg kirke.

Våknet av voldsom vind: – Jeg så at spiret vaiet

Nabo Tove Hageberg anta fare på ferde allerede klokken to i natt, da hun våknet av voldsomme vindkast og tittet ut vinduet mot kirken og fjorden.

– Da så jeg at spiret vaiet ganske så mye. Jeg var litt redd for det. Da jeg sto opp i morges igjen, så jeg at værhanen hadde falt ned og hang fra spiret. Så da ringte jeg politiet, sier hun til Vårt Land.

Værhanen er tung, og de færreste ser opp når de går forbi kirken, påpeker Hageberg:

– Hvis den faller ned, så er ikke det så lurt. Heldigvis skjedde det på natten og morgenen, og den falt ikke helt ned, sier naboen, som først uttalte seg til BA.

Dåpsfølge måtte vente mens brannvesenet jobbet

Rett etter klokken ti var brannvesenet på plass for å «prøve å ta ned deler av spiret». For presten og familiene til dåpsbarna ble søndagen langt mer dramatisk enn vanlig.

Men halvannen time senere sendte sokneprest Kirsten Olsen Vårt Land et bilde av brannvesenets kranbil, som løfter værhanen trygt ned.

Og senere samme ettermiddag ble omsider gudstjenesten holdt og barna døpt. Stemningen var god på tross av kirkespir-dramaet, skriver soknepresten i en melding til Vårt Land:

«Gudstjenesten er nå gjennomført med tre dåp og nattverd, og nydelig sang ved Multa Pulcis. Takknemlig for at de involverte, både dåpsfølgene, andre medvirkende og de som ellers kom tok det hele så sporty».

Skjermdump NRK Laksevåg kirke

Nabo: – Kirken betyr alt for oss

Langkirken fra 1870-tallet er et viktig samlingspunkt for lokalsamfunnet i indre Laksevåg, forteller nabo Tove Hageberg.

– Den betyr alt for lokalbefolkningen. Jeg er døpt og konfirmert der. Alt foregår i den kirken for oss som er vokst opp i indre Laksevåg, sier hun til Vårt Land.

Kirkebyggsjef i Bergen, Arne Tveit, sier til NRK at den værutsatte værhanen har en spesiell posisjon:

– Dette er en værhane som folket i Laksevåg er svært glade i, sier han til statskanalen.

– Det er alltid litt nifst når slike ting skjer. Heldigvis er det ingen som er kommet til skade. Det er heller ikke skader på selve kirkebygget. Det er bare hanen som har fått skader. Det er en lettelse opp i alt, utdyper Tveit.

ARKIVFOTO: Laksevåg kirke.

Værhanen har vært i hardt vær før

Ifølge kirkebyggsjef Tveit har værhanen falt ned en gang før.

Kirkenabo Tove Hageberg husker på sin side å ha sett hanen vaie faretruende én gang tidligere, for tre-fire år siden.

– Da sto den øverste delen av spiret og vaiet. Jeg ga beskjed til politiet, men tror ikke det ble gjort noe den gangen, sier hun til Vårt Land

Les mer om mer disse temaene:

Eira Lie Jor

Eira Lie Jor

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion