Religion

«Sexskandaler og store penger» tema i ny Hillsong-dokumentar

HILLSONG: En ny Hillsong-dokumentar tar opp «sexskandaler og store penger» i kirkesamfunnet. – Belyser mange kritikkverdige og uakseptable forhold, sier Hillsong Norway leder Andreas Hasseløy.

NRK sendte søndag forrige uke dokumentaren «Hillsong – Gud går viralt» om den internasjonale pinsekarismatiske kirken Hillsong. Dokumentaren er tilgjengelig på NRK TV.

«Tatoverte hipster-prester, sexskandaler og store penger. Bli med på møte i kjendiskirken Hillsong», skriver NRK i beskrivelsen av dokumentaren.

Dokumentaren setter blant annet et kritisk søkelys på at det er store forskjeller mellom pastorers livsstil og de frivillige i menigheten.

– Etter å ha sett dokumentaren er det helt klart at man her belyser mange kritikkverdige og uakseptable forhold. Vi tar sterk avstand fra den behandlingen av frivillige og ansatte som kommer fram. At enkelte ledere har hatt en pengebruk og en livsstil hvor man har beriket seg på kirkens midler, er etter vår mening bare trist og har virkelig ingenting med sunt, kristent lederskap å gjøre, skriver hovedpastor i Hillsong Norway Andreas Hasseløy i en e-post til Vårt Land.

Hasseløy mener det er av stor betydning at disse utfordringene blir tatt tak i både på globalt og lokalt nivå i Hillsong Church, og han opplever en global organisasjon som tar de kritikkverdige forholdene på alvor, og man arbeider strategisk for endring både av kultur og strukturer.

– Ledere som har utøvd ulike former for usunt lederskap har blitt avsatt, samtidig som det jobbes kontinuerlig med å få på plass systemer som skal ivareta at slike ting ikke skal kunne skje i framtiden.

TAR OVER: Andreas Hasseløy har vært pastor for Hillsong Oslo siden desember 2020. Nå blir han ny hovedpastor for Hillsong Norway.

Hasseløy påpeker på sin side at Hillsong i Norge de siste årene har vært gjennom store endringer, og at de spesielt har jobbet med sunnhet i alt de er og gjør.

– Vi ønsker «utenfra-blikk» og kritikk velkommen, da det hjelper oss til å bli bedre. Ved Guds nåde ønsker vi å bygge kirke på en måte som ivaretar mennesker og ærer Gud.

Reagerer på journalistikken

– Det er imidlertid også på sin plass å uttrykke at dokumentaren er langt unna å gi et helhetlig bilde av Hillsong Church, skriver Hasseløy videre.

Han mener at en del av journalistikken er kritikkverdig og reagerer på eksponeringen som gjøres av en del barn og unge i dokumentaren.

– Her mener vi at skaperne av filmen ikke har vært sitt ansvar bevisst, og tråkker over mange grenser for hva som er både etisk rett og generelt akseptabelt.

Likevel skriver Hasseløy at det viktigste for dem er å ta tak i kritikkverdige forhold og bli bedre.

– Hillsong Church skal være et fellesskap preget av trygghet, sunnhet og åpenhet der mennesker kan blomstre og lære Guds kjærlighet å kjenne.

Karl Inge Tangen, forskningsleder ved Høyskolen for ledelse og teologi.

Sauer i flokk

Karl Inge Tangen, forskningsleder ved Høyskolen for ledelse og teologi, skrev doktorgraden sin om Hillsong.

– Dokumentaren veksler mellom å på en god måte ta vanlige medlemmers perspektiv, mens den på den andre siden er mindre vennlig innstilt mot lederne, sier Tangen, som trekker fram et grep i dokumentaren som han ikke liker.

I flere sekvenser klippes det inn film av sauer som går i flokk.

– Det er ikke et veldig subtilt grep for å vise at medlemmene liksom følger lederne blindt, sier han.

Dokumentaren får likevel fram engasjementet som gjør at unge vil være med i Hillsong, mener han.

– Den får fram engasjementet og nærheten mellom mennesker som folk finner sammen i denne typen kirker. Den viser hvordan du blir dratt inn i gudstjenestenes rockekonsert-lignende magi, sier han.

Rikdommen dokumentaren viser at pastorene internasjonalt lever i er ikke representativ for norske Hillsong-pastorer, mener han.

– Hillsong Norge er definitivt mer nøkterne folk. Ledelsen er ikke der for glamouren. Denne dokumentaren gjør nok dessverre jobben deres litt vanskeligere. Det har de ikke fortjent, sier Tangen.

---

Hillsong

  • Kirke som ble startet i 1983 av Bobbie og Brian Houston i Sydney, Australia. Har over 150.000 medlemmer i hele verden.
  • Carl Lentz etablerte Hillsong New York i 2010 sammen med Joel Houston.
  • Er en pinsekarismatisk kirke med et moderne uttrykk, og retter seg spesielt mot unge.
  • Er særlig kjent for produksjon av lovsangsmusikk gjennom gruppene Hillsong Worship, Hillsong United og Hillsong Young & Free.

---

Skandalefokus

Lasse Handelsby kjenner Hillsong-miljøet godt. Han har gått i Hillsong Sydney i ett år og vært en del av miljøet i Norge i om lag 10 år.

– Den røde tråden i dokumentaren er i stor grad skandaler og en fremstilling av at Hillsong er veldig opptatt av å ta pengene til folk.

Handelsby forteller at han «har mye godt å si om Hillsong både internasjonalt og i Norge».

– Jeg kjenner mange som har hatt en god opplevelse at denne kirka, inkludert meg og min familie.

Den globale karismatiske megakirken Hillsongs grunnlegger ble i august siktet for å ha dekket over seksuelle overgrep. Disse skal angivelig ha blitt begått av hans far, pastor Frank Houston, mot minst én ung mann på 70-tallet. Dette er også et tema i dokumentaren.

Handelsby kjenner ikke denne saken i detalj, og han vet ikke noe mer enn det som kom fram i dokumentaren.

– Men det forteller jo ikke det store bildet om Hillsong. Jeg synes dokumentaren ble tilnærmet useriøst da de la på «skummel» musikk flere steder og jeg synes det var en merkelig avslutning der man var veldig opptatt av å vektlegge at «alle» hadde forlatt Hillsong - uten å si mer om hvorfor, sier Handelsby.

Brian HOUSTON. Hillsong

– Er det noen steder dokumentaren setter et rettmessig søkelys på ting som ikke er bra?

– Til dels kom det fram hvordan enkelte følte de hadde gitt så mye av seg selv og sin tid, men likevel satt litt skuffet tilbake. Det trenger ikke bety at ledere hadde dårlige hensikter, men at man kanskje skulle tatt enda bedre vare på de frivillige og lyttet til tilbakemeldinger, mener han.

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Religion