Religion

Filadelfia Kristiansand må selge eiendom for å berge storstue

SALG: Pinsemenigheten Filadelfia Kristiansand må selge to andre eiendommer for å redde bygget Q42.

Det går mot salg av to av pinsemenigheten Filadelfia Kristiansands eiendommer for å redde bygget Q42, skriver Fædrelandsvennen (FVN).

Det kan få konsekvenser for menighetens diakonale arbeid, skriver avisen.

Menigheten bekrefter salgene mandag kveld på sin nettside.

Store utfordringer

Filadelfia har investert store summer i bygget Q42 i Kristiansand sentrum. I tillegg til å huse menigheten, skulle bygget gi inntekter som konferansesenter og hotell. Det har ikke gått som planlagt. Etter å ha slitt med å tjene penger i flere år, kom koronapandemien svært ubeleilig på.

I fjor hadde Filadelfia Kristiansand AS, menighetens aksjeselskap, en avtale med selskapets finanskreditorer om at finanskreditorene ikke skulle få betalt i hele 2021.

Den avtalen fikk de ikke fornyet inn i 2022, til tross for at ledelsen hadde håp om det. Det var ikke mulig å få til en lignende avtale med kreditorene. Mot slutten av fjoråret var det derfor en overhengende fare for konkurs.

Nylig meldte menigheten at de hadde funnet en løsning. En del av denne løsningen er å selge to eiendommer menigheten eier, skriver FVN.

---

Filadelfiakonsernet

  • Menigheten Filadelfia Kristiansand eier aksjeselskapet Filadelfia Kristiansand AS, som har flere datterselskaper, blant annet Krikon Eiendom AS og Kristiansand Kongressenter AS. Kongressenteret driver utleie av lokalene i bygget Q42.
  • I 2016 ble bygget Q42 fullført. Q42 består av leiligheter, hotell og kombinert konferansesenter og forsamlingslokale for menigheten.
  • Utleievirksomheten har gått med kraftig underskudd siden begynnelsen.
  • I fjor hadde Filadelfia Kristiansand AS en avtale med finanskreditorene om utsettelse av nedbetaling av gjelden. Den avtalen ble ikke forlenget for 2022. Nylig meldte selskapet at de hadde funnet en løsning som sikret videre drift.

---

Salg av to eiendommer

Det ene bygget ligger på Landeskogen i Bygland kommune. Her driver menigheten rusomsorg gjennom Filadelfia Omsorgssenter. Det andre bygget ligger i Tordenskjolds gate i Kristiansand sentrum. Her driver menigheten integreringsarbeidet Shelter, skriver FVN.

«Banken har hatt pant i begge disse eiendommene, og som en del av løsningen er det derfor aktuelt å selge disse eiendommene,» skrev menighetens ledelse i en e-post til Fædrelandsvennen søndag kveld.

Mandag kveld skriver menigheten på sin hjemmeside at et salg av disse to eiendommene er en del av avtalen med kreditorene.

– Det er selvfølgelig trist at vi får slike konsekvenser og synes det er vondt at denne virkegrenen settes i en slik usikker situasjon, skriver menighetens ledelse.

Ingen andre eiendommer er en del av avtalen med kreditorene, ifølge meldingen som er lagt ut.

Diakonale konsekvenser

Daglig leder i Shelter bo- og integreringssenter, Jan Kjosavik, ble kjent med planene denne uka. Han sier at ledelsen har informert ham om at de kan drive ut 2022.

– Jeg forstår at menigheten er i en ekstremt vanskelig økonomisk situasjon. Men for oss som bor her, er dette dramatisk. For vi risikerer å stå uten hus og hjem. Og aller verst er det for flyktningene som må se seg om etter et nytt hjem. Men vi er optimister og skal gjøre hva vi kan for å fortsette dette viktige arbeidet, sier Kjosavik til Fædrelandsvennen.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion