Religion

Demonstrerte før rettssak i Finland: – Vi stiller Jesus for retten

OSLO: På søndag demonstrerte kristne foran den finske ambassaden i Oslo, i protest mot rettssaken mot Päivi Räsänen. Ifølge flere av de frammøtte, er det ikke bare hun som stilles for retten, men Jesus.

Det var uvanlig folksomt foran den finske ambassaden i Oslo på søndag ettermiddag. I takt med hvert skritt i retning ambassaden, kom en økning av lydbølger inn i ørekanalen. Her var mennesker som aktet å bli hørt; kristne som frykter at Europas kristne arv fjernes, og som føler de blir stadig mer glemt av det norske samfunnet. «For det som foregår i Finland, angår også oss i Norge», var et gjenvendende budskap under søndagens støttedemonstrasjon for riksdagsmedlemmet Päivi Räsänen.

I rettssaken mot henne, som begynner på mandag, er det ikke bare hun som risikerer å måtte unngjelde. «Misjonærer, emissærer, pastorer, ja, til og med gatepredikanter står i fare», sa den tidligere stortingsrepresentanten for KrF, Anita Apelthun Sæle, under sin appell.

Så hevet hun stemmen.

– Her stiller vi Paulus for retten, her stiller vi Jesus for retten!, ropte hun til en respons av samtykkende nikk og kontante «ja».

De andre appellantene var Joel Ystebø, nestleder i KrFU; Øivind Benestad, leder av stiftelsen MorFarBarn; og Anne Christiansen, leder av JesusKvinner. Arrangementet ble ledet av Bjarte Ystebø, leder av Oslo Symposium, som var en av flere initiativtakere bak støttedemonstrasjonen.

Finland

---

Dette er bakgrunnen for rettssaken

  • Etterforskningen mot Räsänen startet i 2019, etter at hun publiserte et innlegg på Twitter hvor hun gikk ut mot at Den evangelisk-lutherske kirke i Finland skulle være offisiell «Pride-partner» det året.
  • I innslaget «Hva tenkte Jesus om homofile?», på den statlige radiokanalen Yle Puhe, sa Räsänen at «dersom homofili er genetisk, er det en genetisk degenerasjon og en arvelig sykdom».
  • Det tredje tiltalepunktet går på formuleringer i samlivsheftet Til mann og kvinne skapte Han dem: Homofile forhold utfordrer det kristne menneskesynet fra 2004. Her skriver hun blant annet at homofili er en «psykoseksuell utviklingsforstyrrelse».

---

— Vil ikke bøye seg for Pride-flagget

Rettssaken mot den tidligere innenriksministeren Räsänen regnes som prinsipielt viktig, og har vakt oppmerksomhet også utenfor landets grenser. Inkludert Norge, noe som søndagens demonstrasjon i Oslo synliggjorde.

— Hvis hun blir dømt for hatkriminalitet, er at det vil oppildne de som vil straffe kristne eller forfølge de som ikke vil bøye seg for Pride-flagget, sier Bjarte Ystebø (43) til Vårt Land.

Räsänen er tiltalt for tre tilfeller av «hets mot folkegrupper», slik det er formulert i den finske straffeloven. Dette var uttalelser Räsänen kom med på et radioprogram i 2019, og en pamflett hun skrev i 2004.

Etterforskningen mot henne startet i 2019, etter at hun publiserte et innlegg på Twitter hvor hun gikk ut mot at Den evangelisk-lutherske kirke i Finland skulle være offisiell «Pride-partner» det året. Der viste hun til Romerbrevet 1,27, hvor Paulus omtaler homofili som utukt og en villfarelse som Gud vil straffe.

Finland

Mener kristendommen trues

I Ystebøs egen appell, trakk han fram et annet flagg enn Pride-flagget, nemlig det finske.

– I sentrum av flagget er det et kors, påpekte han.

Kors-uttalelsen er et godt bilde på hva demonstrantene mener er grunnleggende galt med den kommende rettssaken: Hvordan kan et land som har sin kristne bakgrunn skrevet inn i sitt flagg, dømme noen for hets for blant annet å sitere Bibelen?

Finland

– Å sitere Bibelen er ikke hatprat. Det er kjærlighetsprat, sier en av appellantene, Joel Ystebø (20), til Vårt Land.

Han er nestleder i KrFU og representerer KrF i bystyret i Bergen.

– Hvis hun blir dømt, hva blir konsekvensene? Ser vi begynnelsen på slutten for kristendommen i Europa?

– Nå er ikke historien en rett strek. Kristendommen har ikke alltid stått like sterkt, men så får man for eksempel perioder med vekkelser, sier han, og legger til:

– Dette er nok ikke begynnelsen på slutten for kristendommen i Europa. Men det kan være begynnelsen på en tid hvor det strammer seg til for kristne.

Finland

– Konsekvens for alle religioner

Det var kun kun en person som stod på scenen til enhver tid: Abigail Da Silva (20). Hun sa ikke noe, men det alvorlige blikket talte for seg. Hun holdt oppe en plakat med bilde av Räsänen med teksten «We stand with Päivi!».

På spørsmålet om hvordan hun reagerte på at Räsänen skal i retten, kommer ordet «sjokk» kjapt. Hun mener saken er en inngripen i både ytrings- og religionsfriheten.

– Jeg forstår ikke hvordan man ikke kan sitere Bibelen i ytringsfrihetens navn, sier hun, og legger til:

– Hvis hun blir dømt, vil det ikke bare ha konsekvenser for kristendommen, men for alle religioner. Religionsfriheten blir kastet vekk.

Finland
Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

VL anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion