Religion

Regjeringen åpner for flere på arrangement. Slik påvirker det Kirke-Norge

KORONA: – Nå åpnes det for 1.500 personer innendørs og 3.000 utendørs, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap). Det får også mye å si for norske kirker.

– Dette betyr at vi kan samle flere, og det er alltid positivt. Jo større kirken er, jo mer får dette å si, sier Ingrid Vad Nilsen, direktør i Kirkerådet, til Vårt Land torsdag.

Allerede fra fredag morgen vil alle norske kirker ha tilgang på en ny smittevernleder, lover Vad Nilsen.

De nye føringene fra regjeringen gjelder for arrangementer med faste tilviste plasser, melder de i en pressemelding.

– Økningen i antallsbegrensninga er et stort steg i riktig retning og vil bety mye for arrangører, publikummere og utøvere, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

Innendørs blir det lov med 1.500 personer, mens det blir en begrensning på 3.000 personer utendørs.

Fortsatt mye ekstraarbeid for kirkene

Da regjeringen åpnet opp 13. januar, betød det mye for gjennomføringen av gudstjenester og en rekke andre arrangement. Likevel etterlyste Den norske kirke at det burde være forskjell på antall deltakere på arrangementer, ut fra størrelsen på lokalet.

– Endringene nå betyr at vi går i retning av at rommets størrelse vil bety litt, og det er veldig bra, sier Vad Nilsen i Den norske kirke nå.

Direktøren i Kirkerådet slår likevel fast at ingen kirker vil kunne få inn 1.500 mennesker – uavhengig av størrelsen på kirken.

– For det er fortsatt meteren, det er tilviste plasser og det er smittesporing. Det er fortsatt mye ekstraarbeid, noe som er litt uforståelig nå som TISK-strategien står for fall, sier Vad Nilsen, og viser til regjeringens strategiendring fra forrige uke.

– Det hadde vært fint å slippe registrering, for det er mye merarbeid, slår direktøren i Kirkerådet fast.

Dette er de nye reglene

Klokka 12 fredag kan det på innendørs arrangementer med faste tilviste plasser, være inntil 1.500 personer og maksimalt 50 prosent kapasitet.

Ved arrangementer hvor det er flere enn 500 personer til stede på samme tid, skal folk fordeles i kohorter på inntil 200 personer. Det skal hele tiden være minst to meters avstand mellom kohortene.

Ved utendørs arrangementer med faste tilviste plasser, kan det være inntil 3.000 personer og maksimalt 50 prosent kapasitet.

Ved arrangementer hvor det er flere enn 500 personer til stede på samme tid, skal folk fordeles i kohorter på inntil 500 personer. Det skal hele tida være minst to meters avstand mellom kohortene.

Bildet viser kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Ny vurdering i februar

I starten av februar vil regjeringen komme tilbake med en ny vurdering av smitteverntiltakene.

– Da håper jeg at vi kan åpne mer, både for arrangementer med og uten faste tilviste plasser, fortsetter statsråden.

De nye reglene trer altså i kraft fra kl. 12 fredag 21. januar og gjelder inntil videre.

Hans-Olav Rise

Hans-Olav Rise

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Religion