Religion

Rapport: Dette har blitt verdens verste land for kristne

FORFULGTE KRISTNE: Nord-Korea er for første gang på tyve år ikke lenger det farligste landet å være kristen i, ifølge fersk rapport. – Men det er ikke fordi Nord-Korea har blitt bedre, sier Morten Askeland, generalsekretær i Åpne Dører.

Afghanistan.

Det er verdens farligste land for kristne. I hvert fall ifølge årets World Watch List. Listen, som er en indeks over hvor i verden kristne opplever mest forfølgelse, utgis av misjons- og menneskerettighetsorganisasjonen Open Doors International.

I årets liste, som ble publisert onsdag, tegnes det et dystert bilde av utviklingen av forfølgingen av kristne. Over 360 millioner kristne blir forfulgt og diskriminert for sin tro, 20 millioner flere enn i fjor. Og i året som har gått, har det blitt målt de høyeste gradene av forfølgelse siden den første listen ble publisert for 29 år siden. Her er noen av statistikkene fra rapporten:

Hver dag blir 16 kristne drept for sin tro.

Hver uke blir 98 kirker ødelagt eller stengt.

Hver måned blir 514 fengslet fordi de er kristne.

Talibans klappjakt

En av de mest oppsiktsvekkende konklusjonene i årets rapport er at Afghanistan har gått forbi Nord-Korea som det farligste landet i verden for kristne.

– Når Taliban tok over Afghanistan i august i fjor, opptrådte de mer dannet i sin kommunikasjon med vestlige medier, og vi var spente på hvordan 2021-utgaven av Taliban ville bli. Nå vet vi det: de har blitt bedre utad, men verre innad, sier Morten Askeland, generalsekretær i Åpne Dører, til Vårt Land.

Etter at vestlige styrker trakk seg ut av landet i i fjor, og Taliban kom til makten, har de fått tilgang til innspillinger og rapporter som har hjulpet dem i å identifisere kristne.

– Taliban har gått fra dør til dør, og brukt lister for å finne kristne menn. Mennene har blitt tatt til fange og så blitt torturert i flere dager i forsøk på å få dem til å oppgi navn på flere kristne, sier Askeland.

Kristne menn som får sin tro avslørt, blir drept. Hva kvinner angår, så blir enkelte giftet bort til Taliban-krigere, mens andre blir voldtatt for så å bli ofre for human trafficking.

Formålet til Afghanistans nye regime er ifølge rapporten klart: Kristne skal spores opp for å rammes. Og storparten av landets skjulte kristne befolkning har derfor flyktet til enten avsidesliggende steder i landet eller flyktningleirer i naboland.

ÅPNE DØRER: Morten Askeland er generalsekretær i organisasjonen Åpne Dører.

Tyve år på tronen: – Det verste vi har sett

At det nå regnes som verre å være kristen i Afghanistan enn Nord-Korea, betyr ikke at det har blitt noe bedre for kristne i Nord-Korea. Tvert imot.

– Det er nesten vanskelig rent mentalt å ta innover seg at det skal være tøffere forhold for kristne i et annet land enn Nord-Korea, sier Askeland.

«Mentalt» er et passende stikkord for å beskrive deler av den forverrede situasjonen for kristne i Nord-Korea. I rapporten omtales landets nye lov som innskrenker tankefriheten. Loven har ført til en økning i arrestasjoner av kristne og en økning i nedstenginger av huskirker. Og de som blir arrestert havner i en av landets mest brutale fangeleirer. Ifølge rapporten kommer få ut i live.

Så man kan spørre seg: På hvilken måte er det verre å være kristen i Afghanistan enn i Nord-Korea?

– Tallene vi har fått for Afghanistan er de høyeste og de sterkeste tallene på forfølgelse av kristne som vi noen gang har hatt i våre databaser, sier faglig leder i Åpne Dører, Ole Petter Erlandsen, til Vårt Land.

– Uavhengig av land?

– Ja. Det er veldig dramatisk.

FORFØLGELSE: I 20 år har Nord-Korea toppet Åpne Dørers liste over land med størst forfølgelse mot kristne. Nå er de vippet av tronen. Bildet viser Propagandalandsbyen Kijeongdong i Nord-Korea fra et utsiktspunkt midt i den demilitariserte sonen Panmunjon mellom Sør- og Nord-Korea.

Ber om forbehold

Johannes Morken, redaktør i Stefanusalliansen, sier at Nord-Korea fortsatt fortjener å stå på topp med basis i det han sier er den faktiske dokumenterte regime-forfølgelsen av kristne. Han er usikker på om situasjonen i Afghanistan er akkurat slik den beskrives i World Watch List.

– Våre kilder gir et annet bilde av den faktiske forfølgelsen i Afghanistan enn det Open Doors gjør. Men vi tar forbehold om at våre kilder ikke kjenner alle lommene av landet, sier han til Vårt Land.

En av kildene er Pamir Ministries, som har drevet evangelisk misjon inn mot Afghanistan i førti år.

– De har ikke fått disse klappjakt-rapportene, og de advarer mot vestlige overdrivelser, sier Morken, og legger til:

– Det våre kilder får rapporter om er at kristne i frykt har brent bøker og at folk fortsatt prøver å komme seg ut av Afghanistan, og at de er redde for hva framtiden i et sharia-styrt Afghanistan under Taliban vil være.

Morken påpeker at Taliban har vært opptatt med også mye annet enn å jakte kristne.

– De har oppsøkt de som har vært med i sikkerhetstjenesten, spesialstyrker, og de har strammet til for kvinners utdanning. Nå trenger landet utenlandsk hjelp for at folk ikke skal fryse og sulte ihjel, og Taliban posisjonerer seg for å få det. Derfor må jeg si at bildet om at kristne har det verst i møte med Taliban, gir et annet bilde enn det vi har. Jeg savner et lite forbehold fra Open Doors som sikkert har godt dokumenterte enkelthistorier.

---

Tall på forfulgte kristne

  • Nær 360 millioner kristne blir utsatt for svært høy eller ekstrem forfølgelse
  • 5898 kristne ble drept for sin tro i rapporteringsåret 2021, mot 4761 året før. Det er en økning på nesten 25%
  • Antallet kirker angrepet, ødelagt eller stengt økte fra 4488 til 5110. Her er det Kina som topper med 3000 kirker
  • Kilde: Open Doors.

---

Frykter utvikling i Vest-Afrika

Ifølge rapporten har Kabuls fall gitt ny giv til andre jihadist-grupper rundt om i verden. Flere grupperinger tror Vesten vil holde seg mer og mer unna deres aktiviteter. Vest-Afrika trekkes fram som et område hvor man allerede nå kan merke en høyere aktivitet fra jihadist-grupper, særlig i Nigeria. Der er det registrert 4.650 kristne som har blitt drept, noe som utgjør hele 79 prosent av tallene for drepte kristne.

– Vi ser nå en begynnende bølge i Afrika sør for Sahara, sier Linda Askeland, infoleder i Åpne Dører, og legger til:

– Der har jihadismen økt kraftig.

I rapporten står det at den kristne befolkningen i denne delen av verden har blitt fjernet eller at de har forlatt området. De siste årene har hundrevis av kirker stengt i Buurkina Faso, Mali, Niger og Nigeria. I Sahel-regionen har hundretusener av kristne flyktet fra islamistisk vold.

«Mens jihadismen sprer seg og destabiliserer nasjoner, kan vi forvente at denne kristne utvandringen til å øke ytterligere», står det i rapporten.

Forfølges av forskjellige grunner

Forfølgelsen av kristne øker i forskjellige deler av verden. I rapporten trekkes store land som Kina og India frem som eksempler på land hvor det blir mindre og mindre rom for mangfold.

Vårt Land har tidligere skrevet om hvordan kristne i Kina tvinges til å fornekte sin tro, og hvordan en voldsbølge for et rent hinduistisk India går utover kristne.

– Hva er det forskjellige nasjoner har imot kristne eller kristendommen, Morken?

– Sterke regimer som vil beskytte sin makt, vil se på ulike religioner som trusler, men begrunnelsen er gjerne annerledes. I Nord-Korea blir kristendommen sett som en ideologisk trussel mot regimet der Kim er guddom. I Afghanistan blir kristne konvertitter av grupper som Taliban sett som vantro, som frafalne muslimer. I India blir kristne og muslimer sett som trusler av grupper som vil ha India for hinduer, og kristne gjerne sett på som en vestlig trussel, sier Morken.

---

Fullstendig liste (fjorårets plass i parentes)

1 Afghanistan (2)

2 North Korea (1)

3 Somalia (3)

4 Libya (4)

5 Yemen (7)

6 Eritrea (6)

7 Nigeria (9)

8 Pakistan (5)

9 Iran (8)

10 India (10)

11 Saudi Arabia (14)

12 Myanmar (18)

13 Sudan (13)

14 Iraq (11)

15 Syria (12)

16 Maldives (15)

17 China (17)

18 Qatar (29)

19 Vietnam (19)

20 Egypt (16)

21 Uzbekistan (21)

22 Algeria (24)

23 Mauritania (20)

24 Mali (28)

25 Turkmenistan (23)

26 Laos (22)

27 Morocco (27)

28 Indonesia (47)

29 Bangladesh (31)

30 Colombia (30)

31 Central African Republic (35)

32 Burkina Faso (32)

33 Niger (54)

34 Bhutan (43)

35 Tunisia (26)

36 Oman (44)

37 Cuba (51)

38 Ethiopia (36)

39 Jordan (38)

40 Congo DR (DRC) (40)

41 Mozambique (45)

42 Turkey (25)

43 Mexico (37)

44 Cameroon (42)

45 Tajikistan (33)

46 Brunei (39)

47 Kazakhstan (41)

48 Nepal (34)

49 Kuwait (48)

50 Malaysia (46)

---

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion