Religion

Finsk politiker må forsvare bibelvers-tweet i retten

RETTSSAK: – Avhørene var til dels svært absurde. Jeg satt der med Bibelen på bordet, og politiet spurte meg om min tro, sier Den tidligere finske innenriksministeren Päivi Räsänen. Hun nekter straffskyld.

Saken mot Räsänen (62) har vakt oppsikt internasjonalt. Den rettslige prosessen mot henne startet i 2019 og har sin bakgrunn i tre tilfeller av påstått hatefulle ytringer, gjennom gjengivelse av bibelvers blant annet på Twitter og kommentarer knyttet til dette.

Räsänen sitter i den finske riksdagen for Kristdemokraterna (Suomen Kristillisdemokraatit) og var innenriksminister i Finland i årene 2011 til -15. Hun risikerer nå inntil to års fengsel for sine ytringer, men nekter seg skyldig på alle de tre tiltalepunktene.

En melding hun la ut på Twitter i 2019 er nok den som har fått størst oppmerksomhet. Der viste hun til Romerbrevet 1,27 og kritiserte Den evangelisk-lutherske kirken i Finland for dens støtte til Pride-markeringen det året.

«Hvordan passer det med kirkens og Bibelens lære når skam og synd blir løftet fram som noe å være stolt over?» spurte hun.

I det aktuelle verset omtaler Paulus homofili som utukt og en villfarelse som Gud vil straffe.

– Absurde avhør

I en YouTube-video produsert av den kristne støttegruppen Alliance Defending Freedom i forkant av rettssaken, forteller Räsänen hvordan hun har opplevd de i alt 13 timer lange politiavhørene.

– Avhørene var til dels svært absurde. Jeg satt der med Bibelen på bordet, og politiet spurte meg om min tro. Blant annet spurte de meg om hva jeg mente om det apostelen Paulus skriver om homoseksuelle handlinger, forteller hun.

Samtidig ser hun det som et privilegium å ha vært igjennom avhørene.

– De ga meg en sjanse til å fortelle politiet hva Bibelen sier om menneskeverdet og at alle mennesker er skapt i Guds bilde. Det er jo dette som gjør at vi alle er så verdifulle, sier Räsänen som er lege av yrke.

Politi-ansvarlig

Räsänen skal blant annet ha blitt spurt om hun var villig til å frasi seg sine synspunkter og fjerne dem fra sosiale medier.

– Jeg svarte at jeg vil holde fast ved det jeg tror på og at jeg vil snakke og skrive om disse tingene fordi det handler om min overbevisning, ikke bare noen meninger jeg har, står det i en gjengivelse av videoen som nettstedet Evangelical Focus har gjort.

Mens Räsänen var innenriksminister, hadde hun det politiske ansvaret for politiet.

– Jeg så aldri for meg mens jeg hadde dette ansvaret at jeg en dag ville bli avhørt av politiet og bli stilt slike spørsmål på en politistasjon. Dette var vanlig i sovjettiden, men ikke i demokratiske samfunn, sier Räsänen.

Hun forteller at hun alltid har vært svært åpen om sin tro.

– Da jeg skrev om og diskuterte disse tingene, mente jeg aldri å fornærme eller ærekrenke noen, for jeg tror at alle mennesker har samme verdi og at alle er dyrebare. Min overbevisning har sin rot i kjærlighet, ikke i hat, sier Räsänen.

Mye debatt

Saken har ført til omfattende debatt i mediene samt i riksdagen og i kirkelige kretser. Päivi Räsänen sier hun har sinnsro i møte med rettsvesenet selv om hun også er en tanke nervøs.

– Jeg er nervøs fordi jeg ikke har vært i en lignende situasjon før, så jeg ber om at jeg får visdom når jeg skal svare for meg. Jeg setter min lit til at vi fortsatt lever i et demokrati hvor kristne ikke skulle behøve å bedrive selvsensur, sier hun og viser til den finske grunnloven og internasjonale konvensjoner som sikrer tros- og ytringsfriheten.

Samtidig er hun bekymret fordi hun merker at kristne er usikre på hva de kan si og ikke si.

– Noen pastorer har sendt meg taler og ting de har skrevet og spurt meg om de risikerer å bli beskyldt for noe kriminelt, forteller Räsänen som tror at særlig unge troende nå er redde for å si at de er kristne av frykt for de mulige konsekvensene.

Hun har fått betydelig støtte i Finland, ikke minst fra sine nærmeste.

– Dessuten stoler jeg på Gud, sier den finske politikeren uka før rettssaken starter

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Religion